Schitul Boscatu a fost infiintat in 1995, aflandu-se in administratia Manastirii Parva. Schitul Boscatu este format dintr-o biserica de lemn si un corp de chilii.
Manastirea Cormaia este zidita pe o mai veche vatra monahala. Biserica cea veche a manastirii a tot fost mutata, de la inceput si pana a fi in sfarsit asezata acum unde se afla astazi, in anul 2003. Efortul principal a fost depus de Parintele Nicodim Sangeorzan. Obstea si rugaciunile au reinceput in anul 1995.
Manastirea Dobric a fost infiintata in anul 1992. La inceput, fiind doar un micut schit, iar abia din anul 1993 a devenit manastire. Langa aceasta manastire se afla si Castelul Milea.
Manastirea Ilva Mare este urmarea initiativei Ieromonahului Daniil Ureche de a ridica, pe pamantul mostenit, o biserica de lemn si cateva chilii. In anul 1992, locul primeste o obste de cativa calugari nevoitori.
Manastirea Parva Rebra este o manastire inaltata in padurile dintre satele Parva si Rebra. Biserica se inalta pe locul unei foste biserici monahale din anul 1755. Manastirea Parva Rebra a fost desfiintata in anul 1782. Biserica din caramida a fost zidita in anul 1963. Abia in anul 1993 manastirea isi recapata viata de post si rugaciune de odinioara.
Manastirea Piatra Fantanele isi are inceputurile undeva in anul 1928, cand pe aceste locuri paseste Parintele Ierodiaconul Vasile Luncan. Parintele ridica un mic paraclis de rugaciune, care mai apoi este inchis, in vremuri tulburi. Abia in anul 1994, locul prinde din nou viata, din purtarea de grija a IPS Bartolomeu Anania. Manastirea Piatra Fantanele tine loc si de parohia credinciosilor din sat.
Manastirea Salva este ctitorita in 1994, de credinciosii din localitate. Salva este o asezare relativ mare, fiind centru administrativ al comunei. Este asezata in partea de nord a judetului Bistrita-Nasaud, la 29 km de Bistrita si la 4 km de Nasaud, fiind strabatuta de raul Somesul Mare si de afluentul sau, Salauta. Gospodariile satenilor sunt asezate de-o parte si de alta a drumurilor ce pleaca din centru spre Maramures, pe valea Salautei, spre Cluj, pe valea Somesului Mare si spre Nasaud si Rodna, in susul Somesului Mare.
Manastirea Sfanta Treime din Bichigiu este atestata pentru prima data in anul 1716. Desi o mentiune mai veche atesta prezenta a cativa calugari si o manastire prin anul 1523. Locul unde este zidita manastirea este cunoscut si ca Valea Manastirii. In anul 1995, viata monahala reincepe sa inalte rugaciuni Domnului.
Manastirea Stramba, cu hramul Sfantul Ierarh Spiridon" este situata la 4 km de localitatea Josenii Bargaului, judetul Bistrita-Nasaud. Noul asezamant monahal a luat fiinta in anul 1999, cu binecuvantarea IPS Bartolomeu Anania, la dorinta si cererea credinciosilor de a intemeia o vatra de traire duhovniceasca, un locas de mangaiere si intarire in credinta pe aceste meleaguri. Initiativa a apartinut actualei starete, monahia Epiharia Bruma
Folosim cookie-uri pentru a personaliza continutul si reclamele, pentru a oferi caracteristici specifice retelelor sociale si pentru a analiza traficul nostru.
De asemenea, impartasim informatii despre felul in care ne utilizati site-ul, cu partenerii nostri de pe retelele sociale, de publicitate si de statistica in conformitate cu Politica de confidentialitate.
Va puteti administra preferintele in .
Nu ai acceptat Termeni si Conditii
Pentru a continua utilizarea serviciilor oferite de site-ul CrestinOrtodox.ro, avem nevoie de acordul dumneavoastra la modificarile aduse la Termeni si Conditii.