Harta Manastirilor

Bacau

Vezi Bacau pe harta »
B
  • Manastirea Baimac Manastirea Baimac

    Manastirea Baimac a fost infiintata in anul 1998, cu binecuvintarea Inaltpreasfintitului Eftimie Luca, Arhiepioscopul Romanului si Bacaului. Locasul de cult a fost construit in jurul fostei biserici parohiale din Baimac, ce dateaza din anii 1868 - 1869. Refacuta dupa 1990, cu fondurile adunate de la credinciosii din zona, biserica a intrat in cele din urma in componenta manastirii, condusa in momentul de fata de stareta Iustiniana Condurache. In incinta Manastirii Baimac se afla in constructie un corp de chilii si un turn-clopotnita.

  • Manastirea Bogdana Manastirea Bogdana

    Manastirea Bogdana este ctitoria boierului Solomon Barladeanu si a sotiei sale, Ana, din 1670. Manastirea Bogdana a fost desfiintata in 1959 , devenind azil psihiatric, apoi tabara de copii. Episcopia Romanului, incepand cu 1979, reface vechea asezare monahala, organizand aici un depozit-muzeu. In 1990 este reinfiintata ca manastire de maici.

C
  • Manastirea Calapodesti Manastirea Calapodesti

    Manastirea Calapodesti a fost ctitorita in 1889 si renovata in 1993-1995. Pictura bisericii Manastirii Calapodesti a fost realizata in 1994-1995. In satul din apropierea acestei manastirii s-a nascut, in 1816, Cuviosul Antipa de la Calapodesti.

  • Manastirea Caraclau Manastirea Caraclau

    Manastirea Caraclau a fost ctitorita pe 25 noiembrie 2000, de catre PS loachim. In anul 2004 s-a sfintit biserica din lemn, a Manastirii Caraclau, avand hramul Sfantul Ierarh Spiridon.

  • Manastirea Ciolpani Manastirea Ciolpani

    Manastirea Ciolpani este situata aproape de oraselul Buhusi. Manastirea Ciolpani adaposteste o parte din moaste ale Sfantului mucenic Emilian de la Durostorum, fiind singura manastire din tara ce poarta hramul sfantului. Manastirea Ciolpani este de maici.

  • Manastirea Cotumba Manastirea Cotumba

    Manastirea Cotumba a fost ctitorita in cea de-a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. Biserica de zid a Manastirii Cotumba fost construita in anul 1766 insa din anul 1864 va deveni biserica de mir. Manastirea Cotumba a fost reinfiintata in anul 1994, cu obste de maici, fiind aduse monahii de la Manastirea Brancoveni, Olt.

D
  • Manastirea Diaconesti Manastirea Diaconesti

    Manastirea Diaconesti a luat fiinta in 1998. In cadrul manastirii Diaconesti functioneaza un atelier de iconografie.

  • Schitul Doamna - Beresti, Tazlau Schitul Doamna - Beresti, Tazlau

    Schitul Doamna - Beresti, Tazlau este ridicat in sec. al XlX-lea, pe terenul donat de locuitorii din Enachesti. In prezent, in cadrul Schitului Doamna s-a construit o biserica de lemn si un corp de chilii.

G
  • Manastirea Giurgeni Manastirea Giurgeni

    Manastirea Giurgeni a fost reinfiintata in anul 1993 ca manastire de maici. In 2000, Manastirea Giurgeni devine de calugari. Locasul de cult este din construita din caramida, avand ziduri groase si planul in forma de cruce.

L
  • Manastirea Lipova Manastirea Lipova

    Manastirea Lipova, desi noua in forma ei actuala, fiind reinfiintata in anul 1995, se afla pe locul unei vechi vetre monahale, datind din anul 1736. Manastirea Lipova a fost metoc al manastirilor Secu si Neamt. Dupa anul 1955 cand mai avea un singur vietuitor, Manastirea Lipova a fost distrusa.

M
  • Manastirea Magura Ocnei Manastirea Magura Ocnei

    Manastirea Magura Ocnei, cu hramul Inaltarea Domnului, a fost reinfiintata in 1990, pe locul unui vechi schit ce dateaza de la 1655. Intre anii 1990-1993, in incinta Manastirii magura Ocnei, s-a zidit o noua biserica. De asemenea, asezamantul mai cuprinde clopotnita, arhondaricul si un paraclis.

O
  • Schitul Oituz Schitul Oituz

    Schitul Oituz - intre anii 2000 si 2003, pe cheltuiala arhim. Epifanie Bulancea, duhovnicul Manastirii Magura, s-a inaltat o biserica din lemn, cu hramul Nasterea Maicii Domnului. In prezent, la Schitul Oituz s-au construit chiliile, trapeza si magaziile.

P
  • Manastirea Parincea Manastirea Parincea

    Manastirea Parincea a fost desfiintata in anul 1964, devenind biserica de mir. Manastirea Parincea a fost reinfiintata in 1991. Actuala biserica a fost construita in perioada 1998-2002 si a fost sfintita de PS Ioachim Mares.

  • Manastirea Plopana Manastirea Plopana

    Manastirea Plopana este asezata in partea de vest a comunei Plopana din judetul Bacau. Manastirea Plopana a fost ridicata in perioada 2000 - 2009. Piatra de temelie a bisericii a fost pusa pe 16 mai 2004, de catre PS Ioachim Bacauanul. In cadrul manastirii Plopana functioneaza un asezamant social, unde sunt ingrijiti 20 de batrani, monahi si mireni.

  • Manastirea Poglet Manastirea Poglet

    Manastirea Poglet se afla in partea de nord a Comunei Corbasca, la o distanta de cinci kilometri de aceasta, intr-o poiana mare, inconjurata din toate partile de paduri de stejar. Este, alaturi de ctitoria din lemn de la Luncani, singurul locas de cult din lemn monument istoric din judetul Bacau.

R
  • Manastirea Rachitoasa Manastirea Rachitoasa

    Biserica Manastirii Rachitoasa a fost ridicata de Ilie Ianache Tifescu in anul 1697. In 1720 a fost inchinata Manastirii grecesti Vatopedu din Athos. Biserica a fost refacuta in 1739 de egumenul Daniil, iar in 1836 de egumenul Iacov. Manastirea Rachitoasa a fost transformata

  • Manastirea Runc Manastirea Runc

    Manastirea Runc - potrivit traditiei, ctitorul acestei manastiri ar fi Stefan cel Mare. Manastirea Runc ar fi fost ridicata in urma luptei de la Orbie, in jurul anului 1457. Potrivit altor documente, Manastirea Runc a fost citorita de lonascu Isacescu si sotia sa (1695). In anul 1760 s-a zidit biserica actuala. Manastirea Runc a fost desfiintata in 1888 si a devenit biserica de mir. A fost reinfiintata in 1941.

S
  • Schitul Sfantul Andrei Schitul Sfantul Andrei

    Schitul Sfantul Andrei a fost ridicat pe locul unei troite ridicate de niste calugari pe la 1700. Schitul Sfantul Andrei a fost finalizat in 2000 si sfintit de PS loachim Bacauanul.

  • Schitul Sfantul Eftimie cel Mare - Poieni Schitul Sfantul Eftimie cel Mare - Poieni

    Schitul Sfantul Eftimie cel Mare - Poieni a fost infiintat in 2000, cu binecuvantarea PF Eftimie. In anul 2004 s-a ridicat o biserica de lemn, in stil maramuresan, de 22 m inaltime. Schitul Sfantului Cuvios Eftimie cel Mare da viata locului udat si inrosit de sangele atator mii de ostasi cazuti pe campul de lupta, in timpul Primului Razboi Mondial. Acest schit deosebit mai detine si doua edificii ce intregesc ansamblul arhitectonic al sihastriei de pe Ciresoaia, acestea armonizandu-se perfect cu celelalte cladiri ce deservesc obstea monahala de aici

  • Schitul Sfantul Ilie Schitul Sfantul Ilie

    Schitul Sfantul Ilie apartine de Manastirea Sfantul Sava, Berzunti. Schitul Sfantul Ilie este construit pe un platou, facut mai mult artificial, cu buldozerul, pe "Dealul Trei Hotare", inconjurat de jur-imprejur de paduri dese. Schitul Sfantul Ilie Tesviteanul s-a ridicat pe locul in care

  • Manastirea Sfantul Sava - Berzunti Manastirea Sfantul Sava - Berzunti

    Manastirea Sfantul Sava - Actuala biserica a fost construita in 1829 de catre ierom. Varlaam si Vasile. Intre anii 1901 si 1943 a functionat alternativ ca schit de calugari sau de maici. In anul 1960 a fost desfiintat de comunisti, fiind redeschisa in 1990 ca manastire. Biserica mare a fost restaurata si pictata, fiind sfintita in 2002 de PS loachim.

  • Schitul Sihastria Crucii Schitul Sihastria Crucii

    Schitul Sihastria Crucii a lua fiinta pe locul unui vechi scit, ridicat in sec. al XlX-lea, pe Dealul Crucii, distrus in 1945. Schitul Sihastria Crucii isi are inceputul in anul 2000. A fost construit de parintele Atanaila.

  • Manastirea Slanic Manastirea Slanic

    Manastirea Slanic este o manastire ctitorita dupa 1999 de Gavrila Vasile. In 2003 s-a inceput zidirea bisericii mari. Biserica Manastirii Slanic a fost sfintita in 2006, la praznicul Sfantului Stefan cel Mare. Manastirea Slanic a fost finalizata cu ajutorul credinciosilor din zona.

T
  • Manastirea Tisa - Silvestri Manastirea Tisa - Silvestri

    Manastirea Tisa a fost atestat documentar pentru prima oara la 13 aprilie 1729. In 1864 a fost desproprietarita de mosie si de padure si s-a desfiintat. Din 1895 exista mentiunea ca la Tisa fusese un schit de calugari.

V
  • Manastirea Vermesti Manastirea Vermesti

    Ctitorii Manastirii Vermesti sunt Cojocaru Constantin si sotia sa, Elena. Constructia Manastirii Vermesti a inceput la 18 septembrie 2000. Manastirea Vermesti a fost sfintita la 30 iunie 2002, de catre PS loachim.

Z
  • Manastirea Zemes Manastirea Zemes

    Manastirea Zemes a luat fiinta in 1937. In anul 1956 biserica Manastirii Zemes a ars si a fost refacuta in anii 1957-1958. Manastirea Zemes a fost desfiintata in urma Decretulului 410/1959. A fost reinfiintata cu ajutorul Schelelor de petrol Zemes, in 1987. Ierom. Natanail, ca prim vietuitor al manastirii. Manastirea Zemes a fost sfintita in 1993. In 2008 biserica de lemn a ars din nou, fiind distrusa in intregime. In prezent se construieste o noua biserica.

  • Schitul Zimbru Schitul Zimbru

    Schitul Zimbru a luat fiinta in perioada 1956 - 1965. Schitul Zimbru a fost la inceput doar o chilie, a devenit cu adevarat schit in anul 1994. Schitul Zimbru a fost sfintit in 1997 de PS loan Bacauanul.