Harta Manastirilor

Iasi

Vezi Iasi pe harta »
A
  • Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Baiceni Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Baiceni

    Schitul Acoperamantul Maicii Domnului din Baiceni apartine de Manastirea Secu si a fost infiintat in 1992. La intrarea in schit se afla o troita din lemn. Cladirea este construita din lemn, pe fundatie de piatra, cu doua niveluri. La parter sunt chiliile, iar la etaj un mic paraclis.

B
  • Manastirea Barnova Manastirea Barnova

    Manastirea Barnova este ctitorita de Miron Barnovschi - Movila, domnitorul Moldovei (1626- 1629,1633), pe locul unei biserici de lemn, ridicate, in 1603, de Ieremia Movila, cu hramul Sfantul Gheorghe.

  • Schitul Blaga Schitul Blaga

    Schitul Blaga a fost infiintat in 2003, cu binecuvantarea IPS Daniel. Schitul Blaga este in prezent in constructie si tine de Manastirea Galata.

  • Schitul Boureni Schitul Boureni

    Schitul Boureni ar exista, potrivit traditiei, inca de la anul 1300. Schitul Boureni este insa atestat documentar intaia oara in Letopisetul Tarii Moldovei. Schitul Boureni a fost transformat in biserica parohiala dupa secularizarea averilor manastiresti.Este reconstruit in sec. al XX-lea. Inchis in perioada comunista, va fi redeschis imediat dupa 1990. Schitul Boureni a apartinut de Manastirea Neamt, insa din 1992 se afla sub purtarea de grija a Manastirii Sihastria.

  • Manastirea Bucium Manastirea Bucium

    Manastirea Bucium a fost zidita in anul 1863, de ieromonahii athoniti Nifon si Nectarie, vietuitori in Schitul romanesc Prodromu, Sfantul Munte Athos. Numita pentru o vreme Schitul Prodromu din Iasi, avand drept hram Sfintii Sfantului Munte, in cele din urma, biserica a fost inchinata Duminicii Sfintilor Romani.

C
  • Manastirea Cetatuia Manastirea Cetatuia

    Manastirea Cetatuia a fost ridicata intre anii 1669-1672, de catre domnitorul Gheorghe Duca. Locasul constituie unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala: incinta are forma de cetate, iar biserica este inconjurata de ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, turn de intrare

  • Schitul Codrii Pascanilor Schitul Codrii Pascanilor

    Schitul Codrii Pascanilor a fost infiintat in 1991si apartine de Manastirea Sihastria. Biserica Schitului Codrii Pascanilor este construita din piatra

  • Manastirea Podgoria Copou Manastirea Podgoria Copou

    Manastirea Copou, cunoscuta si ca Manastirea Podgoria Copou, isi are inceputurile in vremea lui Vasile Lupa, care, in anul 1683, ridica o micuta biserica din piatra, pe care o inchina Manastirii Caracalu din Muntele Athos. Biserica lui Vasile Lupu a fost daramata.

  • Schitul Cotnari - Liteanca Schitul Cotnari - Liteanca

    Schitul Cotnari a fost infiintat in anul 1995, de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei. Schitului i-a fost amenajat un minunat paraclis, in fosta crama a Mitropoliei Moldovei.

D
  • Manastirea Dagata Manastirea Dagata

    Manastirea Dagata - prima biserica s-a ridicat in timpul lui Stefan cel Mare si Sfant. In anul 1959 credinciosii au zidit biserica mare. Manastirea Dagata a fost pictata in 1970, anul in care a fost si sfintita. In timp devine biserica de mir, iar in 1993 este reinfiintata ca manastire de calugari.

  • Manastirea Dobrovat Manastirea Dobrovat

    Manastirea Dobrovat este ultima biserica zidita de Sfantul Stefan cel Mare. Biserica manastirii a fost zidita intre anii 1503 si 1504. Pictura bisericii a fost lucrata in vremea lui Petru Rares, in anul 1529. Manastirea Dobrovat a fost, pentru o vreme, metoc al Manastirii Zografu, manastirea bulgarilor in Sfantul Munte.

F
  • Manastirea Frumoasa Manastirea Frumoasa

    Manastirea Frumoasa din Iasi este amplasata pe locul unei foste biserici mai vechi, ctitorie din secolul al XVI-lea al hatmanului Balica. Actuala biserica este ctitoria egumenului Ioasaf Voinescu, care a rezidit-o din temelie intre 1836 si 1839, adaugandu-i hramul Adormirea Maicii Domnului. Dupa secularizare Biserica Frumoasa devine biserica de parohie, iar in anul 2003

G
  • Manastirea Galata Manastirea Galata

    Manastirea Galata este situata in sud-vestul orasului Iasi, strada Manastirii nr. 4, pe dealul Galata aflat la altitudinea de 100 de metri. Biserica, cu hramul Inaltarea Domnului, este ctitorita de Petru Schiopul in 1582-1584 si a fost sfintita in 1584. Numele ei vine de la cartierul Galata din Constantinopol si inseamna poarta. A fost inchinata in 1617 Patriarhiei de la Ierusalim.

  • Manastirea Golia Manastirea Golia

    Manastirea Golia - biserica "Inaltarea Domnului" a fost construita de marele logofat Ioan Golia in sec. al XVI-lea. Denumirea de manastirea Golia apare pentru prima data intr-un act intarit de domnitorul Ieremia Movila, in anul 1606, cand lacasul bisericesc este inchinat manastirii Vatoped, din Sfantul Munte. Manastirea Golia are aspect de fortareata medievala. Biserica fost afectata de numeroase incendii si de cutremurul din 1738.

H
  • Manastirea Hadambu Manastirea Hadambu

    Manastirea Hadamabu a fost ridicata in 1659, pe locul unui schit de lemn din sec. al XV-lea-sec. Manastirea Hadambu mai este cunoscuta si sub numele de Shitul din Dealul Mare. La inceput, Manastirea Hadambu a fost zidita ca o cetate fortificata. In 1830 a fost inchinata vreme de 3 ani Sfantului Mormant de la Ierusalim. A fost inchisa din cauza decrestului 410/1959, reinfiintandu-se ca manastire de calugari in 1990. S-a construit o biserica noua, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului, sfintita de IPS Teofan in 2008.

  • Manastirea Hlincea Manastirea Hlincea

    Manastirea Hlincea a fost construita la sfarsitul sec. al XVI-lea, ctitori fiind Maria, fiica domnitorului Petre Schiopul, si sotul ei. Manastirea Hlincea a fost inchinata in 1574 Manastirii Dionisiu din Sfantul Munte. In anul 1670 devine metoc ai Manastirii Cetatuia. In manastire a functionat intre 1788 si 1812 un spital militar. Manastirea a fost desfiintata in anul 1959 ca urmare a drecretului 401. A fost reinfiintata in anul 1990.

L
  • Manastirea Lacuri Manastirea Lacuri

    Manastirea Lacuri este cunoscuta si sub denumirea Sihastria din Codrul Delenilor sau Sfantul Nicolae din Lacuri. Manastirea Lacuri a fost ctitorita de marele vistiernic Iordache Cantacuzino in 1724. In 1872 este inchis, iar monahii pleaca la Manastirea Cosula. Manastirea a fost redeschisa pentru o scurta perioada, in anul 1948. In urma Decretului 410, in anul 1959, manastirea a fost desfiintata.

M
  • Manastirea Miclauseni Manastirea Miclauseni

    Manastirea Miclauseni este o manastire de calugarite amplasata in satul Miclauseni din judetul Iasi. Prima biserica a Castelului de la Miclauseni a fost ridicata in 1787 de vornicul Ioan Sturdza. In 1823 Dimitrie Sturdza, reconstruieste biserica in stil neoclasic si va sfintita de Mitropolitul Veniamin Costache.

  • Catedrala Mitropolitana din Iasi Catedrala Mitropolitana din Iasi

    Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde sunt pastrate Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost ridicata pe locul altor doua biserici, mai vechi, Biserica Alba Biserica Stratenia. Catedrala Mitropolitana s-a zidit in vremea domnitorului Ioan Sturdza, prin osardia Mitropolitului

P
  • Manastirea Piatra Sfanta Manastirea Piatra Sfanta

    Manastirea Piatra Sfanta este o manastire ortodoxa din judetul Iasi. In anul 1721, Dimitrie Bosie a daruit un teren pentru ingroparea celor morti de ciuma si a zidit o bisericuta de lemn, cu hramul Buna Vestire. Acest loc se va numi Schitul Sihastria sau Schitul lui Tarata.

S
  • Manastirea Sangeap - Basaraba Manastirea Sangeap - Basaraba

    Manastirea Sangeap se afla pe Dealul Sangeap, cunoscut si sub denumirea de Poiana Sangeap sau Hotarul Harlaului. Manastirea a fost distrusa in cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In anul 1997, pe dealul Basaraba, a fost reinfiintat un schit, devenind manastire in anul 2000.

  • Manastirea Sfantul Siluan Athonitul Manastirea Sfantul Siluan Athonitul

    Manastirea Sfantul Siluan Athonitul este o manastire din Iasi. Aici functioneaza - din noiembrie 2008 - Centrul de Formare si Consiliere Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, sub coordonarea monahiei Siluana Vlad.

  • Schitul Sfintii imparati Constantin si Elena, Baiceni Schitul Sfintii imparati Constantin si Elena...

    Schitul Sfintii Imparati Constantin si Elena din Baiceni dateaza din sec. al XV-lea. Schitul Sfintii Imparati Constantin si Elena din Baiceni a fost reinfiintat in 1998. Complexul monahal cuprinde o biserica din caramida si un corp de chilii. Schitul Sfintii Imparati Constantin si Elena apartine de Manastirea Neamt.

  • Manastirea Sfintii Trei Ierarhi Manastirea Sfintii Trei Ierarhi

    Manastirea Sfintii Trei Ierarhi este ctitorie a lui Vasile Lupu. Manastirea Sfintii Trei Ierarhi a fost construita intre anii 1635 si 1639 si sfintita de Mitropolitul Varlaam in 1639. In pridvorul bisericii sunt inmormantati Vasile Lupu cu sotia si fiul, Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza, in naos exista o nisa sculptata, impodobita cu mozaicuri aurite, unde au fost asezate, in anul 1641, moastele Sf. Cuvioase Parascheva. In 1889 moastele au fost depuse in Catedrala Mitropolitana. Biserica a fost deteriorata in urma jafurilor, incendiilor si cutremurelor din sec. al XVII-lea.

  • Manastirea Soldana Manastirea Soldana

    Manastirea Soldana - familia Floroaia ridica in anul 1828 un schit care a servit si ca parohie pentru satele Soldana si Buhaieni. Schitul Soldana a fost afectat de cel de-al doilea razboi mondial si a fost refacut in 1948. In anul 1961 este inchis de autoritatile comuniste

  • Manastirea Stavnic Manastirea Stavnic

    Manastirea Stavnic este un schit de calugari din localitatea Schitu Stavnic, comuna Voinesti (judetul Iasi). Schitul dateaza din anul 1727, fiind abandonat dupa cel de-al doilea razboi mondial, când a fost bombardat. In anul 1993, Schitul Stavnic a fost reinfiintat,

V
  • Schitul Valea Seaca Schitul Valea Seaca

    Schitul Valea Seaca a fost infiintat in 2005. Biserica si un corp de chilii au fost ridicate intre 2006 si 2007. Schitul Valea Seaca apartine de Manastirea Sfintii Trei Ierarhi.

  • Catedrala Veche din Iasi - Centrul Eparhial Catedrala Veche din Iasi - Centrul Eparhial

    Catedrala Veche din Iasi gazduieste astazi Centrul Eparhial. Biserica a fost ridicata intre anii 1761 si 1769, de Mitropolitul Gavriil Calimachi, fost mitropolit al Tesalonicului, intre 1745 si 1760. Dupa sfintirea noii catedrale mitropolitane, in anul 1887, Biserica Sfantul Gheorghe

  • Manastirea Vladiceni Manastirea Vladiceni

    Manastirea Vladiceni este situata in localitatea Vladiceni, din comuna Tomesti, pe un locul ce poarta numele de "Poiana Vladicai". Potrivit traditiei, Manastirea Vladiceni a fost inaltata pe locul in care Alexandru cel Bun si Mitropolitul Iosif Musat au intampinat in anul 1415 procesiunea cu moastele Sfantului Ioan de la Suceava.