Harta Manastirilor

Ialomita

Vezi Ialomita pe harta »
C
 • Manastirea Crasani Manastirea Crasani

  Manastirea Crasani este ctitorie a parintelui Adrian Fageteanu. Manastirea Crasani este ridicata in apropierea stravechii cetati Helis. Terenul asezamantului a fost donat de credincioasa Aurica Lazar. In anul 2000 Manastirea Crasani este sfintita

D
 • Manastirea Dridu Manastirea Dridu

  Manastirea Dridu a luat fiinta prin binecuvantarea Patriarhului Teoctist, in anul 1993. Chiliile si bisericuta de lemn, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil (acum paraclis) s-au ridicat cu osardia staretei Gabriela Haraga, ucenica a parintelui Paisie Olaru de la Sihla - Neamt, pe locul numit "La Metereze". Biserica Manastirii Dridu a fost sfintita in 2002. In Manastirea Dridu exista ateliere de pictura pe lemn si sticla

 • Schitul Dridu Schitul Dridu

  Schitul Dridu - Comuna Dridu se afla in judetul Ialomita, la 45 de km N-E de Bucuresti (figura 1). Are urmatoarele coordonatele: latitudine noridca: 44.7grade; longitudine estica: 26.45 grade.

F
 • Manastirea Fratilesti-Suditi Manastirea Fratilesti-Suditi

  Manastirea Fratilesti-Suditi functioneaza din anul 2007 intr-un fost conac, care a fost donat BOR de catre urmasii lui Aurelian Pana. Directorul Muzeului National al Agriculturii din Slobozia, Razvan Ciuca, se numara printre ctitorii principali ai noii manastiri. Manastirea Fratilesti-Suditi

H
 • Manastirea Hagieni Manastirea Hagieni

  Manastirea Hagieni a fost infiintata in anul 2001, la initiativa si cu binecuvantarea Preasfintitului Damaschin, episcopul Sloboziei si Calarasilor. Manastirea Hagieni se afla pozitionat geografic la aproximativ 3 km de drumul national E85 care leaga municipiul Slobozia de Harsova si Constanta.

 • Schitul Horia Schitul Horia

  Schitul Horia a fost infiintat in anul 2007. Vestita Manastire Odaia Calugarului (sec. XVI), cu o obste de 500 de monahi in perioada sa de maxima inflorire, disparuta, se afla la mica distanta de locatia actualului schit. Monahii au inaltat langa cimitirul satului Horia o biserica de lemn, locuind insa la 800 m.

S
 • Manastirea Sfintii Voievozi, Slobozia Manastirea Sfintii Voievozi, Slobozia

  Manastirea Sfintii Voievozi este cea mai veche manastire din estul Munteniei, pastrata pana in zilele noastre. Manastirea Sfintii Voievozi - Slobozia a fost ridicata in anul 1618 de catre postelnicul lanache Caragea. Biserica acesteia va fi refacuta in 1634, dupa o invazie a tatarilor, de catre domnitorul Matei Basarab. Distrusa de un cutremur in 1838, Manastirea Sfintii Voievozi va fi rezidita din temelii sub egumenia lui Gavriil de Smirna

Iasi

Vezi Iasi pe harta »
A
 • Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Baiceni Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Baiceni

  Schitul Acoperamantul Maicii Domnului din Baiceni apartine de Manastirea Secu si a fost infiintat in 1992. La intrarea in schit se afla o troita din lemn. Cladirea este construita din lemn, pe fundatie de piatra, cu doua niveluri. La parter sunt chiliile, iar la etaj un mic paraclis.

B
 • Manastirea Barnova Manastirea Barnova

  Manastirea Barnova este ctitorita de Miron Barnovschi - Movila, domnitorul Moldovei (1626- 1629,1633), pe locul unei biserici de lemn, ridicate, in 1603, de Ieremia Movila, cu hramul Sfantul Gheorghe.

 • Schitul Blaga Schitul Blaga

  Schitul Blaga a fost infiintat in 2003, cu binecuvantarea IPS Daniel. Schitul Blaga este in prezent in constructie si tine de Manastirea Galata.

 • Schitul Boureni Schitul Boureni

  Schitul Boureni ar exista, potrivit traditiei, inca de la anul 1300. Schitul Boureni este insa atestat documentar intaia oara in Letopisetul Tarii Moldovei. Schitul Boureni a fost transformat in biserica parohiala dupa secularizarea averilor manastiresti.Este reconstruit in sec. al XX-lea. Inchis in perioada comunista, va fi redeschis imediat dupa 1990. Schitul Boureni a apartinut de Manastirea Neamt, insa din 1992 se afla sub purtarea de grija a Manastirii Sihastria.

 • Manastirea Bucium Manastirea Bucium

  Manastirea Bucium a fost zidita in anul 1863, de ieromonahii athoniti Nifon si Nectarie, vietuitori in Schitul romanesc Prodromu, Sfantul Munte Athos. Numita pentru o vreme Schitul Prodromu din Iasi, avand drept hram Sfintii Sfantului Munte, in cele din urma, biserica a fost inchinata Duminicii Sfintilor Romani.

C
 • Manastirea Cetatuia Manastirea Cetatuia

  Manastirea Cetatuia a fost ridicata intre anii 1669-1672, de catre domnitorul Gheorghe Duca. Locasul constituie unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala: incinta are forma de cetate, iar biserica este inconjurata de ziduri inalte de piatra, cu metereze si drum de straja, turn de intrare

 • Schitul Codrii Pascanilor Schitul Codrii Pascanilor

  Schitul Codrii Pascanilor a fost infiintat in 1991si apartine de Manastirea Sihastria. Biserica Schitului Codrii Pascanilor este construita din piatra

 • Manastirea Podgoria Copou Manastirea Podgoria Copou

  Manastirea Copou, cunoscuta si ca Manastirea Podgoria Copou, isi are inceputurile in vremea lui Vasile Lupa, care, in anul 1683, ridica o micuta biserica din piatra, pe care o inchina Manastirii Caracalu din Muntele Athos. Biserica lui Vasile Lupu a fost daramata.

 • Schitul Cotnari - Liteanca Schitul Cotnari - Liteanca

  Schitul Cotnari a fost infiintat in anul 1995, de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei. Schitului i-a fost amenajat un minunat paraclis, in fosta crama a Mitropoliei Moldovei.

D
 • Manastirea Dagata Manastirea Dagata

  Manastirea Dagata - prima biserica s-a ridicat in timpul lui Stefan cel Mare si Sfant. In anul 1959 credinciosii au zidit biserica mare. Manastirea Dagata a fost pictata in 1970, anul in care a fost si sfintita. In timp devine biserica de mir, iar in 1993 este reinfiintata ca manastire de calugari.

 • Manastirea Dobrovat Manastirea Dobrovat

  Manastirea Dobrovat este ultima biserica zidita de Sfantul Stefan cel Mare. Biserica manastirii a fost zidita intre anii 1503 si 1504. Pictura bisericii a fost lucrata in vremea lui Petru Rares, in anul 1529. Manastirea Dobrovat a fost, pentru o vreme, metoc al Manastirii Zografu, manastirea bulgarilor in Sfantul Munte.

F
 • Manastirea Frumoasa Manastirea Frumoasa

  Manastirea Frumoasa din Iasi este amplasata pe locul unei foste biserici mai vechi, ctitorie din secolul al XVI-lea al hatmanului Balica. Actuala biserica este ctitoria egumenului Ioasaf Voinescu, care a rezidit-o din temelie intre 1836 si 1839, adaugandu-i hramul Adormirea Maicii Domnului. Dupa secularizare Biserica Frumoasa devine biserica de parohie, iar in anul 2003

G
 • Manastirea Galata Manastirea Galata

  Manastirea Galata este situata in sud-vestul orasului Iasi, strada Manastirii nr. 4, pe dealul Galata aflat la altitudinea de 100 de metri. Biserica, cu hramul Inaltarea Domnului, este ctitorita de Petru Schiopul in 1582-1584 si a fost sfintita in 1584. Numele ei vine de la cartierul Galata din Constantinopol si inseamna poarta. A fost inchinata in 1617 Patriarhiei de la Ierusalim.

 • Manastirea Golia Manastirea Golia

  Manastirea Golia - biserica "Inaltarea Domnului" a fost construita de marele logofat Ioan Golia in sec. al XVI-lea. Denumirea de manastirea Golia apare pentru prima data intr-un act intarit de domnitorul Ieremia Movila, in anul 1606, cand lacasul bisericesc este inchinat manastirii Vatoped, din Sfantul Munte. Manastirea Golia are aspect de fortareata medievala. Biserica fost afectata de numeroase incendii si de cutremurul din 1738.

H
 • Manastirea Hadambu Manastirea Hadambu

  Manastirea Hadamabu a fost ridicata in 1659, pe locul unui schit de lemn din sec. al XV-lea-sec. Manastirea Hadambu mai este cunoscuta si sub numele de Shitul din Dealul Mare. La inceput, Manastirea Hadambu a fost zidita ca o cetate fortificata. In 1830 a fost inchinata vreme de 3 ani Sfantului Mormant de la Ierusalim. A fost inchisa din cauza decrestului 410/1959, reinfiintandu-se ca manastire de calugari in 1990. S-a construit o biserica noua, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului, sfintita de IPS Teofan in 2008.

 • Manastirea Hlincea Manastirea Hlincea

  Manastirea Hlincea a fost construita la sfarsitul sec. al XVI-lea, ctitori fiind Maria, fiica domnitorului Petre Schiopul, si sotul ei. Manastirea Hlincea a fost inchinata in 1574 Manastirii Dionisiu din Sfantul Munte. In anul 1670 devine metoc ai Manastirii Cetatuia. In manastire a functionat intre 1788 si 1812 un spital militar. Manastirea a fost desfiintata in anul 1959 ca urmare a drecretului 401. A fost reinfiintata in anul 1990.

L
 • Manastirea Lacuri Manastirea Lacuri

  Manastirea Lacuri este cunoscuta si sub denumirea Sihastria din Codrul Delenilor sau Sfantul Nicolae din Lacuri. Manastirea Lacuri a fost ctitorita de marele vistiernic Iordache Cantacuzino in 1724. In 1872 este inchis, iar monahii pleaca la Manastirea Cosula. Manastirea a fost redeschisa pentru o scurta perioada, in anul 1948. In urma Decretului 410, in anul 1959, manastirea a fost desfiintata.

M
 • Manastirea Miclauseni Manastirea Miclauseni

  Manastirea Miclauseni este o manastire de calugarite amplasata in satul Miclauseni din judetul Iasi. Prima biserica a Castelului de la Miclauseni a fost ridicata in 1787 de vornicul Ioan Sturdza. In 1823 Dimitrie Sturdza, reconstruieste biserica in stil neoclasic si va sfintita de Mitropolitul Veniamin Costache.

 • Catedrala Mitropolitana din Iasi Catedrala Mitropolitana din Iasi

  Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde sunt pastrate Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, a fost ridicata pe locul altor doua biserici, mai vechi, Biserica Alba Biserica Stratenia. Catedrala Mitropolitana s-a zidit in vremea domnitorului Ioan Sturdza, prin osardia Mitropolitului

P
 • Manastirea Piatra Sfanta Manastirea Piatra Sfanta

  Manastirea Piatra Sfanta este o manastire ortodoxa din judetul Iasi. In anul 1721, Dimitrie Bosie a daruit un teren pentru ingroparea celor morti de ciuma si a zidit o bisericuta de lemn, cu hramul Buna Vestire. Acest loc se va numi Schitul Sihastria sau Schitul lui Tarata.

S
 • Manastirea Sangeap - Basaraba Manastirea Sangeap - Basaraba

  Manastirea Sangeap se afla pe Dealul Sangeap, cunoscut si sub denumirea de Poiana Sangeap sau Hotarul Harlaului. Manastirea a fost distrusa in cadrul celui de-al Doilea Razboi Mondial. In anul 1997, pe dealul Basaraba, a fost reinfiintat un schit, devenind manastire in anul 2000.

 • Manastirea Sfantul Siluan Athonitul Manastirea Sfantul Siluan Athonitul

  Manastirea Sfantul Siluan Athonitul este o manastire din Iasi. Aici functioneaza - din noiembrie 2008 - Centrul de Formare si Consiliere Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, sub coordonarea monahiei Siluana Vlad.

 • Schitul Sfintii imparati Constantin si Elena, Baiceni Schitul Sfintii imparati Constantin si Elena...

  Schitul Sfintii Imparati Constantin si Elena din Baiceni dateaza din sec. al XV-lea. Schitul Sfintii Imparati Constantin si Elena din Baiceni a fost reinfiintat in 1998. Complexul monahal cuprinde o biserica din caramida si un corp de chilii. Schitul Sfintii Imparati Constantin si Elena apartine de Manastirea Neamt.

 • Manastirea Sfintii Trei Ierarhi Manastirea Sfintii Trei Ierarhi

  Manastirea Sfintii Trei Ierarhi este ctitorie a lui Vasile Lupu. Manastirea Sfintii Trei Ierarhi a fost construita intre anii 1635 si 1639 si sfintita de Mitropolitul Varlaam in 1639. In pridvorul bisericii sunt inmormantati Vasile Lupu cu sotia si fiul, Dimitrie Cantemir si Alexandru Ioan Cuza, in naos exista o nisa sculptata, impodobita cu mozaicuri aurite, unde au fost asezate, in anul 1641, moastele Sf. Cuvioase Parascheva. In 1889 moastele au fost depuse in Catedrala Mitropolitana. Biserica a fost deteriorata in urma jafurilor, incendiilor si cutremurelor din sec. al XVII-lea.

 • Manastirea Soldana Manastirea Soldana

  Manastirea Soldana - familia Floroaia ridica in anul 1828 un schit care a servit si ca parohie pentru satele Soldana si Buhaieni. Schitul Soldana a fost afectat de cel de-al doilea razboi mondial si a fost refacut in 1948. In anul 1961 este inchis de autoritatile comuniste

 • Manastirea Stavnic Manastirea Stavnic

  Manastirea Stavnic este un schit de calugari din localitatea Schitu Stavnic, comuna Voinesti (judetul Iasi). Schitul dateaza din anul 1727, fiind abandonat dupa cel de-al doilea razboi mondial, când a fost bombardat. In anul 1993, Schitul Stavnic a fost reinfiintat,

V
 • Schitul Valea Seaca Schitul Valea Seaca

  Schitul Valea Seaca a fost infiintat in 2005. Biserica si un corp de chilii au fost ridicate intre 2006 si 2007. Schitul Valea Seaca apartine de Manastirea Sfintii Trei Ierarhi.

 • Catedrala Veche din Iasi - Centrul Eparhial Catedrala Veche din Iasi - Centrul Eparhial

  Catedrala Veche din Iasi gazduieste astazi Centrul Eparhial. Biserica a fost ridicata intre anii 1761 si 1769, de Mitropolitul Gavriil Calimachi, fost mitropolit al Tesalonicului, intre 1745 si 1760. Dupa sfintirea noii catedrale mitropolitane, in anul 1887, Biserica Sfantul Gheorghe

 • Manastirea Vladiceni Manastirea Vladiceni

  Manastirea Vladiceni este situata in localitatea Vladiceni, din comuna Tomesti, pe un locul ce poarta numele de "Poiana Vladicai". Potrivit traditiei, Manastirea Vladiceni a fost inaltata pe locul in care Alexandru cel Bun si Mitropolitul Iosif Musat au intampinat in anul 1415 procesiunea cu moastele Sfantului Ioan de la Suceava.

Ilfov

Vezi Ilfov pe harta »
C
 • Manastirea Caldarusani Manastirea Caldarusani

  Manastirea Caldarusani a fost ctitorita in 1638 de Matei Basarab (1632-1654). Dintr-un hrisov din anul 1615, emis de cancelaria voievodului Radu Mihnea, reiese ca la Caldarusani exista o sihastrie inainte de 1637. Biserica manastirii Caldarusani poarta amprenta Manastirii Dealu. Numele manastirii provine de la configuratia locului, care are aspectul unei caldari. In vremea Sfantului Staret de la Cernica, Manastirea Caldarusani devine unul din cele mai importante centre

 • Manastirea Cernica Manastirea Cernica

  Manastirea Cernica este situata la 14 km de Bucuresti, pe DN 3. Manastirea Cernica este ctitorie a vornicului Cernica Izvoranul, zis Stirbei si este atestata documentar la 1608, prin hrisovul domnesc al lui Radu Voda Serban. Anul 1781, anul veniri in manastirea Cernica a staretului Gheorghe - ucenic al Sf. Paisie Velicikovski de la Neamt, poate fi socotit ca fiind cel de-al doilea certificat de nastere al Cernicai. Gheorghe de la Cernica reface obstea monahala si ridica din ruina manastirea.

D
 • Manastirea Chiajna - Doamna Chiajna Manastirea Chiajna - Doamna Chiajna

  Manastirea Chiajna - Doamna Chiajna - a fost ridica sub doi domnitori: Alexandru Ipsilanti (1774-1782) si Nicolae Mavrogheni (1786-1790). Biserica manastirii are o lungime de 43 de metri si o inaltime de 18 metri. Manastirea nu s-a bucurat insa de nici o slujba, cu putin timp mai inainte de sfintire, turcii demoland-o.

M
 • Schitul Moara Vlasiei Schitul Moara Vlasiei

  Schitul Moara Vlasiei a fost infiintat din intiativa PF Daniel, Patriarhul BOR, in anul 2008. In prezent se fac demersuri pentru recuperarea terenului bisericii, urmand ca in scurt timp aceasta sa fie restaurata si sa se inceapa zidirea unui corp de chilii.

P
S
 • Manastirea Samurcasesti, Ciorogarla Manastirea Samurcasesti, Ciorogarla

  Manastirea Ciorogarla este ctitoria vornicului Constantin Samurcas si a sotiei sale Zinca, din 1808. In 1814, in urma unui incendiu, vor fi distruse 30 de chilii. Dupa cutremurul din 1940 biserica si o parte din chiliile reconstruite sunt grav avariate, locasul fiind daramat din temelii si reconstruit intre 1941 si 1944. In vara anului 1944, racla cu moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva a fost adusa si adapostita in biserica Manastirii Samurcasesti. Pana in 1960, in manastire au existat ateliere de tesatorie si covoare. Astazi functioneaza aici un atelier de tamplarie si de inramat icoane.

 • Manastirea Sfantul Nicolae, Sitaru Manastirea Sfantul Nicolae, Sitaru

  Manastirea Sitaru a fost ctitorita de catre boierul Papa Greceanu, strabunicul domnitorului Constantin Brancoveanu. In 1915 manastirea ramane pustie. Abia in anul 1928, doi calugari din obstea Caldarusanilor, Atanasie si Martirie, se muta la Sitaru, cautand sa reinvie schitul. In 1944 sosesc aici 24 de calugari basarabeni, refugiati de la Manastirea Noul Neamt. Dupa 1971 viata duhovniceasca la Sitaru incepe sa renasca, parintii Damian Bogdan, Gherontie Ghenoiu si Gherasim reusind sa adune in jurul lor o obste numeroasa. In ultimii ani s-au construit un corp de chilii, un arhondaric, o biblioteca etc

 • Schitul Sfintii Arhangheli, Ganeasa Schitul Sfintii Arhangheli, Ganeasa

  Schitul Ganeasa este asezat pe malul lacului Pasarea, fiind inaltat in anul 1995. Biserica este in stil brancovenesc. A fost sfintita pe data de 13 noiembrie 1999 de catre IPS Teodosie, actualmente arhiepiscop al Tomisului. Primeste statut de schit din anul 2000. In cadrul schitului functioneaza un atelier de croitorie si broderie.

 • Manastirea Snagov Manastirea Snagov

  Manastirea Snagov este construita din caramida, in stil bizantin, athonit, fiind amplasata pe o insula din mijlocul lacului Snagov. Se numara printre ctitoriile de seama ale voievodului Mircea cel Batran (1386-1418). Biserica a fost recladita din temelii de catre Sfantul Neagoe Basarab, domnitorul tarii Romanesti. La Snagov, in vremea staretiei Sfantului Antim Ivireanu (1694-1705) s-au tiparit mai multe carti bisericesti in limbile romana, slavona, greaca si araba. Tot aici a fost tiparita prima carte cu litere latinesti din Tara Romaneasca, cunoscuta sub numele: Oranduiala slujbei lui Constantin si Elena.

T
 • Manastirea Tiganesti Manastirea Tiganesti

  Manastirea Tiganesti este atestata documentar printr-un act de donatie - din iulie 1780 - al lui Matei Jiganescu si al verisoarei sale Parascheva Caplescu, care inalta o bisericuta din lemn pentru nevoitorii sihastriei. Astazi se pastreaza doar urme de fresca din vechea pictura a locasului, biserica fiind repictata in 1929 in stil neobizantin. Manastirea Tiganesti a fost grav afectata de cutremurul din 1977. La Tiganesti functioneaza ateliere de tesut covoare, broderie artistica, tesaturi nationale - infiintate inca din 1923.

V
 • Schitul Vidra Schitul Vidra

  Schitul Vidra a fost construit si donat Arhiepiscopiei Bucurestilor de catre Fundatia Tezaurul Sacru. S-au construit un paraclis si o cladire (chilii si sediul fundatiei). Schitul Vidra este, de la inceputul anului 2008, metoc al Manastirii Radu Voda.

Maramures

Vezi Maramures pe harta »
B
 • Manastirea Baia Borsa Manastirea Baia Borsa

  Manastirea Baia Borsa este o ctitorie a unei familii de romani, care vietuiesc astazi in Australia. Planul arhitectonic al bisericii este schitat de parintele Ioan de la Posaga. Inceputa in 2001, biserica din Manastirea Baia Borsa este in curs de pictare.

 • Manastirea Barsana Manastirea Barsana

  Manastirea Barsana este o veche vatra monahala. Localitatea Barsana este atestata documentar incepand cu anul 1326. In anul 1791 statul austriac confisca averea Manastirii Barsana si o subordoneaza Manastirii Cernok - Ucraina. Biserica manastirii parasite a fost mutata in 1806 de credinciosii din Barsana in vatra satului, unde se afla si in prezent. Manastirea actuala a fost reinfiintata in 1993.

 • Manastirea Berinta Manastirea Berinta

  Manastirea Berinta este ctitorie a familiei Mircea Rusu, in urma pierderii fiului lor in varsta de 14 ani. Incepand cu anul 2000, manastirea a primit o obste de maici.

 • Schitul Borsa Pietroasa Schitul Borsa Pietroasa

  Schitul Borsa Pietroasa a fost infiintat in anul 2007, la cererea si pe terenul donat de credinciosii din zona.

 • Manastirea Botiza Manastirea Botiza

  Manatirea Botiza este o manastire ctitorita de credinciosii din Botiza, indrumati de preotul Isidor Berbecaru. Incepand cu anul 2001, Manastirea Botiza adaposteste o obste de maici.

 • Manastirea Breaza Manastirea Breaza

  Manastirea Breaza, din Suciu de Sus, este o manastire ce-l are drept prjm ctitor pe Florea Muresan (devenit ieromonah). Acesta a construit asezamantul in perioada 1954-1958, intre doua intemnitari, murind la in anul 1961.

 • Schitul Budesti Schitul Budesti

  Schitul Budesti a fost reinfiintat in anul 1994, pe locul unei vetre monahale din secolele al XV-XVI. Vechea biserica a fost distrusa prin veacul al XVIII-lea.

C
 • Schitul Chiuzbaia Schitul Chiuzbaia

  Schitul Chiuzbaia este o ctitorie a credinciosilor din Chiuzbaia. Biserica de zid si corpul de chilii s-au ridicat in perioada anilor 1995-1998, prin grija preotului paroh Viorel Mada.

D
 • Manastirea Dealu Mare Manastirea Dealu Mare

  Manastirea Dealu Mare este un asezamant monahal nou, infiintat in anul 1992, de parintele Paisie Cosma. Ansamblul cuprinde biserica in stil bizantin, corp de chilii, paraclis si poarta in stil maramuresean.

 • Manastirea Dragomiresti Manastirea Dragomiresti

  Manastirea Dragomiresti se inalta pe locul unei vetre manastiresti disparute. Monahul Pimen Moldovan pune bazele manastirii in anul 1926. Biserica asezamantului arde in aunl 1949, din incendiu scapand in mod miraculos o icoana de lemn din secolul al XVII-lea, reprezentand pe Maica Domnului cu Pruncul. In anul 2008 s-a pus piatra de temelie la noua biserica.

E
 • Schitul Eroilor Revolutiei Schitul Eroilor Revolutiei

  Schitul Eroii Revolutiei a fost infiintat in 1992, din initiativa preotului loan Pop din Poienile Izei. Schitul Eroilor este inchinat eroilor Revolutiei din decembrie 1989.

F
 • Manastirea Faget Manastirea Faget

  Manastirea Faget a fost infiintata in anul 2000. Sunt in constructie corpul de chilii si biserica.

H
 • Manastirea Habra Manastirea Habra

  Manastirea Habra este zidita pe o veche vatra monahala. Episcopul Efrem de la Habrul il urmeaza, in anul 1600, pe Mihai Viteazul in Moldova, semnand un act sinodal la Suceava. Ca urmare a uciderii voievodului, manastirea este pustiita - cel mai probabil de armatele poloneze, fapt confirmat de o scrisoare din 1614. Manastirea Habra va reinvia abia in anul 1996.

I
 • Manastirea Ieud Manastirea Ieud

  Manastirea Ieud a fost infiintata la initiativa credinciosilor din leud si a preotului Alexandru Brici, in anul 2003. Complexul monahal din Ieud cuprinde biserica din lemn si o casa monahala. Biserica de lemn din Ieud, construita in secolul al XVII-lea este monument UNESCO.

 • Schitul Izvoare Schitul Izvoare

  Schitul Izvoare este situat in statiunea montana Izvoarele, are o biserica de zid in forma de arca (ridicata la initiativa preotului profesor Vasile Borca si a preotului Vasile Onisa din Mara) si o casa monahala.

M
 • Manastirea Moisei Manastirea Moisei

  Manastirea Moisei este un vechi asezamant monahal. In anul 1637, aceasta era resedinta episcopului Dumitru Pop. Manastirea Moisei a fost sfintita in anul 1672, de Mitropolitul Transilvaniei, Sava Brancovici, ca metoc al Manastirii Putna.

P
 • Manastirea Petrova Manastirea Petrova

  Manastirea Petrova a fost infiintata in anul 2000, iar ea cuprinde casa monahala, paraclisul si biserica mare, aflata inca in constructie. Aici se slujeste in doua limbi: romana si ucraineana, spre bucuria tuturor credinciosilor din zona.

R
 • Manastirea Rohia - Sfanta Ana Manastirea Rohia - Sfanta Ana

  Manatirea Rohia, inchinata Sfintei Ana, este ctitorita intre anii 1923 si 1926, de preotul paroh din satul Rohia, Nicolae Gherman, pe Dealul Viilor din apropiere, in memoria fiicei sale Ana, moarta la frageda varsta de 10 ani. Manastirea Rohia cuprindea o biserica si un corp de chilii, fiind prima manastire ortodoxa din Transilvania construita dupa Unirea din 1918. Astazi manastirea Rohia este una dintre cele mai dezvoltate din tara, cuprinzand multe cladiri si deosebite valori culturale si duhovnicesti.

 • Manastirea Rohita Manastirea Rohita

  Schitul Rohita aminteste de Manatirea Rohia, inchinata Sfintei Ana. Vechea manastire a fost distrusa in 1761 -1762, locul fiind marcat de o cruce de lemn, apoi de una de piatra din 1904. Asezamantul monahal va fi reinfiintat in 1993. Biserica a fost construita in 2004, de Manastirea Rohia.

 • Manastirea Ruoaia Manastirea Ruoaia

  Manastirea Ruoaia isi va pune piatra de temelie in anul 1995. Complexul monahal cuprinde biserica in stil maramuresean, paraclisul, altarul de vara si impunatoare corpuri de chilii.

S
 • Manastirea Sapanta Peri Manastirea Sapanta Peri

  Manastirea Sapanta Peri a fost infiintata in anul 1997, in hotarul satului Sapanta, din dorinta de a reinnoda traditia istorica a vechii Manastiri Sfantul Mihail, din Peri - Maramures, astazi pe teritoriul Ucrainei. Distrusa la inceputul secolului al XVIII-lea, Manastirea Peri a constituit un important centru bisericesc si cultural. Ctitorie a voievozilor Dragosesti, manastirea Sapanta Peri a fost supusa in anul 1391 sub jurisdictia directa a patriarhului de Constantinopol.C titorita de parintele paroh Grigore Lutai, Manastirea Sapanta Peri a primit, din anul 2005, o obste de maici, care a continuat lucrarile de constructie incepute anterior.

 • Manastirea Sfanta Treime - Prislop Manastirea Sfanta Treime - Prislop

  Manastirea Prislop este o manastire relativ noua. Constructia ei s-a inceput in urma cu 10 ani, ridicandu-se biserica de zid si corpul de chilii. Din anul 2008 s-a asezat aici o obste de calugari.

 • Schitul Stramtura Schitul Stramtura

  Schitul Stramtura este un schit mic, insa rugaciunea inaltata in el este mare. Slujirea liturgica se face in paraclisul cu hramul Sfanta Cuvioasa Parascheva, amenajat la demisolul constructiei ridicate in 2003.

V
 • Schitul Vinisoru Schitul Vinisoru

  Schitul Vinisoru este dependent de Manastirea Baia Borsa, el avand o biserica de lemn in stil maramuresean, ridicata in anul 2006, si un corp de chilii.

Mehedinti

Vezi Mehedinti pe harta »
B
 • Manastirea Baia de Arama Manastirea Baia de Arama

  Manastirea Baia de Arama a fost construita intre anii 1699-1703. Din pisanie reiese ca a fost citorita de Sfantul Constantin Brancoveanu. Manastirea Baia de Arama a fost inchinata Manastirii Hilandar din Muntele Athos. A fost pictata de Neagoe si Partenie de la Manastirea Tismana, in anul 1713. O particularitate a bisericii este prezenta in pictura murala a portretului lui Stefan Dusan

C
 • Manastirea Cerneti Manastirea Cerneti

  Manastirea Cerneti a fost construita in anul 1662 de Grigore Ghica voievod. Manastirea Cerneti a fost refacuta in perioada anilor 1784-1794. Manastirea Cerneti este cunoscuta in istorie si ca asezamant episcopal, atestata ca asezare monahala de calugari, iar ca ultim monah vietuitor este pomenit Protosinghelul Ghenadie, plecat la Domnul in anul 1837

 • Manastirea Cosustea-Crivelnic Manastirea Cosustea-Crivelnic

  Manastirea Cosustea-Crivelnic a fost intemeiata in timpul Sfantului Nicodim de la Tismana. Manastirea Cosustea Crivelnic a fost dezafectata in secolul al XVIII-lea. Potrivit hotararii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, din data de 5 iulie 2005, lacasul a fost reinfiintat ca manastire de calugari, in cadrul Protopopiatului Baia de Arama.

G
 • Manastirea Godeanu Manastirea Godeanu

  Piatra de temelie pentru Manastirea Godeanu a fost pusa vineri, 8 mai 2009, la orele 18.00. La acest eveniment au participat PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei impreuna cu PS Lucian, Episcopul Caransebesului si PS Sebastian, Episcopul Slatinei

 • Manastirea Gura Motrului Manastirea Gura Motrului

  Manastirea Gura Motrului este o manastire ctitorita de Sfantul Nicodim de la Tismana. Pe la sfarsitul secolului al XlV-lea se crede ca a fost zidita prima bisericuta. A doua ctitorie, atestata documentar in 1519, este a lui Harvat, mare logofat al lui Neagoe Basarab. Biserica de astazi a fost reconstruita in 1653, in stil moldovenesc, de Preda Brancoveanu, fiind pictata in vremea lui Constantin Brancoveanu, intre anii 1702 si 1704. Manastirea Brancoveanu gazduieste in prezent un muzeu cu obiecte religioase, multe dintre ele fiind donate de Constantin Brancoveanu.

J
 • Manastirea Jiana Manastirea Jiana

  Manastirea Jiana a fost infiintata in data de 28 mai 2008. Manastirea Jiana este insufletita de o obste de calugari.

M
 • Manastirea Mraconia Manastirea Mraconia

  Manastirea Mraconia se crede ca a fost ctitorita in jurul anului 1453. Pe locul vechii biserici cu hramul Sfantul Proroc Ilie, in anul 1523, banul Nicolae Garlisteanu ridica o alta biserica, ce va fi distrusa in razboiul ruso-austro-turc. In anul 1823 a fost descoperita sub ruine o icoana a Maicii Domnului.

S
 • Manastirea Sfanta Ana Manastirea Sfanta Ana

  Manastirea Sfanta Ana este ctitorita de ziaristul Pamfil Seicaru (1894-1980), drept multumire adusa lui Dumnezeu pentru ca a scapat cu viata in timpul luptelor din 1916, in Primul Razboi Mondial, si este inchinata memoriei tuturor eroilor care au luptat pentru Romania Mare. In anul 1935, aici a fost construit Drumul Eroilor, lung de 1,5 km, din centrul Orsovei Vechi pana pe Dealul Mosului, drum strajuit de 7 troite si banci sculptate in stejar. Troitele s-au deteriorat treptat, disparand. Manastirea a fost construita intre anii 1936 si 1939, dar, din cauza regimurilor totalitare, a fost sfintita abia in 2 decembrie 1990, cu hramul Sfanta Ana, dupa numele mamei ctitorului. Devine manastire in 1990.

 • Manastirea Strehaia Manastirea Strehaia

  Manastirea Strehaia este rectitorita in 1645 de domnitorul Matei Basarab, pe locul unei biserici inaltate de boierii Craiovesti la sfarsitul secolului al XV-lea. In anul 1693, domnitorul Constantin Brancoveanu a adaugat bisericii lui Matei Basarab un pridvor; de atunci dateaza si usa de la intrare, pastrata pana astazi.

T
 • Manastirea Topolnita Manastirea Topolnita

  Manastirea Topolnita dateaza inca din secolul al XVI-lea.Pe locul unei biserici zidite de Sfantul Nicodim de la Manastirea Tismana, la sfarsitul secolului al XlV-lea, boierii Craiovesti vor inalta, in secolul al XVI-lea, o alta biserica. Biserica actuala a Manastirii Topolnita este ctitoria boierului Lupu Buliga, din 1646. Biserica a fost pictata in 1673, in stil bizantin, de zugravii Grigore Grecul si Dima Romanul. Fresca originara se pastreaza si astazi.

V
 • Manastirea Vodita Manastirea Vodita

  Manastirea Vodita este cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si totodata primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom dupa regulile monahale stabilite de Sfasntul Vasile cel Mare. Manastirea a fost ridicata intre anii 1370 si 1372 de Sfantul Nicodim de la Manastirea Tismana, cu sprijinul voievodului Vladislav I. Manastirea Vodita a fost inzestrata cu mosii si venituri domnesti de Vladislav Voievod, precum si de urmasii lui: Dan I, Mircea cel Batran, Dan al ll-lea, Vlad Dracul si Radu cel Frumos, devenind un puternic centru al Ortodoxiei in zona dunareana.

Mures

Vezi Mures pe harta »
C
 • Manastirea Casva Manastirea Casva

  Manastirea Casva a fost reactivata in 1995. Aici s-a construit un paraclis de lemn, iar in 1996 s-a inceput constructia corpului de chilii si a bisericii. Biseica este construita in in stilul manastirilor athonite, din piatra cioplita. La Manastirea Casva a avut loc in anul 2008, proclamarea canonizarii Sfantului Simeon de la Pangarati.

 • Manastirea Cipaieni Manastirea Cipaieni

  Manastirea Cipaieni a luat fiinta in 1996, cand s-a inceput constructia bisericii, a corpului de chilii si a staretiei. In 2001 s-a construit altarul de vara.

D
 • Schitul Dumbravioara Schitul Dumbravioara

  Schitul Dumbravioara a fost intemeiat in 1930, de catre Patriarhul Miron Cristea. Desfiintat dupa numai zece ani in urma Dictatului de la Viena, Schitul Dumbravioara a fost reinfiintat in 1993. Au fost construite initial o mica biserica de lemn, un corp de chilii, paraclisul si alte anexe. In anul 2003 a avut loc punerea pietrei de temelie pentru o noua biaserica. Schitul Dumbravioara se afla sub ascultarea Manastirii Sfantul Ilie Toplita.

J
 • Manastirea Jacul Romanesc Manastirea Jacul Romanesc

  Manastirea Jacul Romanesc a fost infiintata in 1994, la initiativa pr. prof. Ilie Moldovan de la Facultatea de Teologie din Sibiu. Manastirea Jacul Romanesc cuprinde biserica satului, fosta casa parohiala, scoala, precum si o casa donata. Sfintirea bisericii a avut loc in 2009.

L
 • Manastirea Lapusna Manastirea Lapusna

  Manastirea Lapusna a fost infiintata in 1997. Biserica de lemn a Manastirii Lapusna, dateaza din anul 1779 fiind monument istoric. In interior se pastreaza aproape in totalitate pictura originara, stranele si candelabrele vechi, precum si o colectie de icoane realizate la mijlocul secolului al XVIII-lea.

N
 • Manastirea Nima Raciului Manastirea Nima Raciului

  Manastirea Nima Raciului a fost infiintata la inceputul anilor '90 cand a fost construita biserica de lemn. In 1996 a fost finalizat corpului de chilii pe mai multe niveluri, ce include staretia, si arhondaricul. Intre anii 2007-2008 s-a ridicat paraclisul, cu hramul Sfantul Arhidiacon Stefan.

R
 • Manastirea Razoare Manastirea Razoare

  Manastirea Razoare a fost infiintata in anul 2005. Manastirea razoare cuprinde un corp de chilii cu trapeza si un paraclis, cu hramul Sfintii Parinti Ioachim si Ana. De asemenea, in anul 2006 la manastirea Razoare a avut loc punerea pietrei de temelie a noii biserici, cu hramul Inaltarea Domnului.

 • Manastirea Recea Manastirea Recea

  Manastirea Recea a luat fiinta dupa 1989 cu binecuvatarea IPS Andrei Andreicut, avand ca stareta pe monahia Cristina Chichernea, iar ca duhovnic, pe parintele Ioan Iovan. La sfarsitul anului 1991 s-au reabilitat si finisat biserica si cladirea incepute inca din 1982 si care ramasesera neterminate. Manastirea Recea mai cuprinde un altar de vara (ridicat in 1992), un complex de chilii pe doua niveluri, ce adaposteste staretia, chiliile, trapeza si alte anexe. De asemenea, Manastirea Recea mai poseda un cabinet medical, biblioteca, muzeul bisericesc, si ateliere de croitorie si pictura. La Manastirea Recea dupa 1995 s-a ridicat o noua biserica, cu hramul Nasterea Maicii Domnului.

S
 • Manastirea Sanmartinul de Campie Manastirea Sanmartinul de Campie

  Manastirea Sanmartinul de Campie cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", se presupune ca ar fi fost infiintata inca din cele mai vechi timpuri. A fost ctitorita la sfarsitul secolului al XIII-lea sau la inceputul secolului al XIV-lea. Manastirea a fost desfiintata in anul 1782 , era fara vietuitori in 1902 ( St. Metes, 1936), a fost readusa la forma originara prin reconstructia din 1977 si reinfiintata in anul 1992. Curtea Manastirii este imprejmuita cu gard viu si padurea din apropiere. Asezamantul cuprinde biserica veche din lemn, biserica noua, un corp de chilii, arhondaric si anexe gospodaresti.

 • Manastirea Sighisoara Manastirea Sighisoara

  Manastirea Sighisoara a fost ridicata dupa anul 1997, odata cu venirea aici, de la Manastirea Lupsa, a viitorului parinte staret, Ghelasie Tepes. Asezamantul cuprinde biserica mare, trapeza, un arhondaric, un altar de vara in padure, precum si un corp de chilii ce cuprinde staretia si paraclisul. Sfintirea bisericii Manastirii Sighisoara s-a facut in 2005.

 • Manastirea Socolul de Campie Manastirea Socolul de Campie

  Manastirea Socolul de Campie a fost infiintata in 1994, drept locas al asezamantului servind vechea biserica parohiala cu hramul Taierea Capului Sfantului loan Botezatorul. Ansamblul monahal mai cuprinde un corp de chilii si staretia precum si un altar de vara. Manastirea Socolul de Campie a fost transformata in manastire de maici in 1999.

Neamt

Vezi Neamt pe harta »
A
 • Manastirea Agapia Manastirea Agapia

  Istoria acestei manastiri este legata de cea a schitului Agapia veche. Primul sihastru cunoscut care s-a nevoit in poiana unde se afla astazi Manastirea Agapia Veche, a fost cuviosul Agapie din Manastirea Neamt. Aici a intemeiat o biserica de lemn cu hramul Schimbarea la Fata.

 • Schitul Agapia Veche Schitul Agapia Veche

  Agapia Veche, cunoscut drept locul unde a funtionat mai intai renumita manastire de maici, este unul dintre cele mai vechi locuri cu vatra monahala din Moldova.Aici a zidit o micuta chilie si bisericuta calugarul Agapie. In secolul al XV-lea, aici functiona o micuta obste.

 • Manastirea Almas Manastirea Almas

  Manastirea Almas este ctitorita de catre familia Vasile si Maria Almas. In anul 1659, credincioasa familie va ridica un micut paraclis de lemn, cu hramul Sfantul Nicolae. Acesta va fi devastat de paganii tatari, iar mai apoi refacut de catre Ecaterina Cantacuzino, sotia spatarului lordache. Viata monahala a continuat aici pana in anul 1821.

B
 • Schitul Baltatesti Schitul Baltatesti

  Schitul Baltatesti a fost infiintat dupa anul 1989 si a apartinut pana in anul 2008 de Manastirea Varatec. Schitul Baltatesti cuprinde un paraclis cu hramul Sfintii Cosma si Damian, chilii si camere pentru oaspeti.

 • Manastirea Bisericani Manastirea Bisericani

  Manastirea Bisericani a fost ctitorita in anul 1498, de catre calugarul Iosif, pe locul unui mai vechi schit de lemn, acela datand inca din vremea lui Alexandru cel Bun. Stefanita Voda (1517-1527) este cel care a ridicat prima biserica de zid la Bisericani.

 • Manastirea Bistrita Manastirea Bistrita

  Manastirea Bistrita de Neamt a fost ridicata in anul 1402, de catre domnitorul Alexandru cel Bun, pe locul unei mai vechi biserici de lemn, aceea datand din timpul lui Petru I Musat. Sfantul Stefan cel Mare a adaugat turnul-paraclis. In anul 1546, domnitorul Petru Rares a zidit imprejurul manastirii un puternic zid de aparare.

 • Manastirea Bodesti Manastirea Bodesti

  Manastirea Bodesti a fost intemeiata pe o bucata de teren donat, in anul 1996, de catre o familie credincioasa din partea locului. Functionanad mai intai ca schit, sub purtarea de grija a Manastirii Bistrita, in data de 30 august 2007, el a fost ridicat la statut de manastire.

Pagina 4 din 7