Harta Manastirilor

Bihor

Vezi Bihor pe harta »
I
  • Schitul Inand Schitul Inand

    Schitul din Inand, inchinat Sfintei Mare Mucenite Ecaterina, este un schit ce apartine de Manastirea Sfanta Cruce din Oradea.

  • Manastirea Izbuc Manastirea Izbuc

    Manastirea Izbuc este cea mai veche manastire din zona. Aici se afla si un izvor cu apa curata si binecuvantata, mult cautat de pelerini, pentru tamaduire. Manastirea Izbuc a fost infiintata in anul 1928, fiind inchinata cu hramul Izvorul Tamaduirii.

P
  • Schitul Poiana Florilor Schitul Poiana Florilor

    Schitul Poiana Florilor a fost infiintat in castelul de la Poiana Florilor (secolul al XVIII-lea), in anul 1997. Schitul apartine Manastirii Sfanta Cruce, din Oradea.Biserica de lemn este adusa din judetul Alba.

S
  • Manastirea Sfanta Cruce - Oradea Manastirea Sfanta Cruce - Oradea

    Manastirea Sfintei Cruci a luat fiinta in anul 1992, fiind amplasata la aproximativ doi kilometri distanta de orasul Oradea, intr-un loc unde inainte de aceasta data nu exista nici o asezare. In locul sterp specific zonei, se inalta azi, din credinta, pentru credinciosi, o adevarata comoara a Transilvaniei - un adevarat complex monahal.

  • Schitul Sfanta Mucenita Filofteea - Oradea Schitul Sfanta Mucenita Filofteea - Oradea

    Schitul Sfanta Mucenita Filofteea din Oradea este un schit ce apartine de Manastirea Sfanta Cruce, tot din Oradea. Schitul este inca in organizare.

  • Schitul Sfantul Ioan Botezatorul - Oradea Schitul Sfantul Ioan Botezatorul - Oradea

    Schitul Sfantul Ioan Botezatorul din Oradea a fost infiintat in anul 1994. Acesta se afla in purtarea de grija a Centrului Eparhial din Oradea. Calugarii din schit apartin Catedralei Episcopale din Oradea. Langa bisericuta se afla gospodaria Episcopiei, cu gradini si anexe.

  • Manastirea Stana de Vale Manastirea Stana de Vale

    Manastirea Stana de Vale, inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, a fost infiintata in anul 1991.

V
  • Schitul Valea lui Mihai Schitul Valea lui Mihai

    Schitul Valea lui Mihai a fost infiintat in anul 2009, biserica fiind ctitorita de catre o femeie credincioasa din zona, pe o bucata de pamant donata de ea. Schitul se afla in ascultare fata de Manastirea Izbuc.

  • Manastirea Voievozi Manastirea Voievozi

    Manastirea Voievozi este o veche vatra monahala, ale carei inceputuri se regasesc pe la inceputul secolului al Xll-lea. Aceasta biserica a tinut de Manastirea Peri, aflata astazi in Ucraina. Astazi, manastirea pastreaza o biserica de lemn, una de zid, cat si corpul de chilii si anexe.

Bistrita-Nasaud

Vezi Bistrita-Nasaud pe harta »
B
  • Schitul Boscatu (Telcisor) Schitul Boscatu (Telcisor

    Schitul Boscatu a fost infiintat in 1995, aflandu-se in administratia Manastirii Parva. Schitul Boscatu este format dintr-o biserica de lemn si un corp de chilii.

C
  • Manastirea Cormaia Manastirea Cormaia

    Manastirea Cormaia este zidita pe o mai veche vatra monahala. Biserica cea veche a manastirii a tot fost mutata, de la inceput si pana a fi in sfarsit asezata acum unde se afla astazi, in anul 2003. Efortul principal a fost depus de Parintele Nicodim Sangeorzan. Obstea si rugaciunile au reinceput in anul 1995.

D
  • Manastirea Dobric Manastirea Dobric

    Manastirea Dobric a fost infiintata in anul 1992. La inceput, fiind doar un micut schit, iar abia din anul 1993 a devenit manastire. Langa aceasta manastire se afla si Castelul Milea.

I
  • Manastirea Ilva Mare Manastirea Ilva Mare

    Manastirea Ilva Mare este urmarea initiativei Ieromonahului Daniil Ureche de a ridica, pe pamantul mostenit, o biserica de lemn si cateva chilii. In anul 1992, locul primeste o obste de cativa calugari nevoitori.

N
  • Manastirea Nuseni Manastirea Nuseni

    Manastirea Nuseni a fost infiintata in anul 1991, cu ajutorul Parintelui Marius Avram. Biserica de caramida a fost zidita in anul 1998.

P
  • Manastirea Parva - Rebra Manastirea Parva - Rebra

    Manastirea Parva Rebra este o manastire inaltata in padurile dintre satele Parva si Rebra. Biserica se inalta pe locul unei foste biserici monahale din anul 1755. Manastirea Parva Rebra a fost desfiintata in anul 1782. Biserica din caramida a fost zidita in anul 1963. Abia in anul 1993 manastirea isi recapata viata de post si rugaciune de odinioara.

  • Manastirea Piatra Fantanele Manastirea Piatra Fantanele

    Manastirea Piatra Fantanele isi are inceputurile undeva in anul 1928, cand pe aceste locuri paseste Parintele Ierodiaconul Vasile Luncan. Parintele ridica un mic paraclis de rugaciune, care mai apoi este inchis, in vremuri tulburi. Abia in anul 1994, locul prinde din nou viata, din purtarea de grija a IPS Bartolomeu Anania. Manastirea Piatra Fantanele tine loc si de parohia credinciosilor din sat.

S
  • Manastirea Salva Manastirea Salva

    Manastirea Salva este ctitorita in 1994, de credinciosii din localitate. Salva este o asezare relativ mare, fiind centru administrativ al comunei. Este asezata in partea de nord a judetului Bistrita-Nasaud, la 29 km de Bistrita si la 4 km de Nasaud, fiind strabatuta de raul Somesul Mare si de afluentul sau, Salauta. Gospodariile satenilor sunt asezate de-o parte si de alta a drumurilor ce pleaca din centru spre Maramures, pe valea Salautei, spre Cluj, pe valea Somesului Mare si spre Nasaud si Rodna, in susul Somesului Mare.

  • Manastirea Sfanta Treime - Bichigiu Manastirea Sfanta Treime - Bichigiu

    Manastirea Sfanta Treime din Bichigiu este atestata pentru prima data in anul 1716. Desi o mentiune mai veche atesta prezenta a cativa calugari si o manastire prin anul 1523. Locul unde este zidita manastirea este cunoscut si ca Valea Manastirii. In anul 1995, viata monahala reincepe sa inalte rugaciuni Domnului.

  • Manastirea Stramba Manastirea Stramba

    Manastirea Stramba, cu hramul Sfantul Ierarh Spiridon" este situata la 4 km de localitatea Josenii Bargaului, judetul Bistrita-Nasaud. Noul asezamant monahal a luat fiinta in anul 1999, cu binecuvantarea IPS Bartolomeu Anania, la dorinta si cererea credinciosilor de a intemeia o vatra de traire duhovniceasca, un locas de mangaiere si intarire in credinta pe aceste meleaguri. Initiativa a apartinut actualei starete, monahia Epiharia Bruma

Botosani

Vezi Botosani pe harta »
A
  • Manastirea Agafton Manastirea Agafton

    Manastirea Agafton este situata in satul Agafton din comuna Curtesti (judetul Botosani). Numele manastirii provine de la intemeietorul ei, ieroschimonahul Agafton, care a ridicat aici, in jurul anului 1729, o biserica de lemn. In prima jumatate a secolului al XlX-lea asezamantul va deveni manastire de calugarite.

B
  • Manastirea Bals Manastirea Bals

    Manastirea Bals a fost ridicata de boierul Grigore Bals in 1776, dar in acelasi an i s-a dat foc, fiind la granita dintre mosii, ceea ce a creat conflicte. Biserica actuala a fost construita de Lascar Sturdza si Evghenia Ursachi in 1819, dar in 1870 a fost inchisa de boierul Mavrocordat. A fost redeschisa in 1945 si a ramas asa pana in 1959, cand a fost inchisa de comunisti. In anul eliberarii de comunism

C
  • Manastirea Cosula Manastirea Cosula

    Manastirea Cosula este o manastire de calugari din judetul Botosani. Este situata la o distanta de 20 kilometri sud-est de orasul Botosani. Manastirea Cosula a fost construita in anul 1535 de catre marele vistiernic Mateias, sfetnicul domnitorului Petru Rares, pe malul stang al raului Miletin. Ea a fost realizata in stilul arhitecturii feudale moldovenesti. In secolele XVII-XVIII, asezamantul reprezenta

  • Manastirea Cozancea Manastirea Cozancea

    Manastirea Cozancea este locul unde si-au inceput nevointele monahale atat Parintele Paisie Olaru, cat si Parintele Cleopa Ilie. In anul 1656, trei pustnici vor ridica o micuta biserica de lemn. In anul 1684, Constantin Bals va ridica si el o bisericuta de lemn.

G
  • Manastirea Gorovei Manastirea Gorovei

    Manastirea Gorovei este zidita pe o mosie a Manastirii Dragomirna. Calugarii au gasit aici o icoana a Sfantului Ioan Botezatorul, motiv pentru care au si ridicat o biserica de lemn, in perioada anilor1740-1742. A doua biserica a Manastirii Gorovei este din zid si dateaza

  • Manastirea Guranda Manastirea Guranda

    Manastirea Guranda a fost intemeiata in anul 1945, de catre maica Teodora Volosincu. Biserica este inchinata eroilor neamului romanesc, cazuti pe frontul de lupta, ea fiind zidita cu ajutorul unei colecte publice. In anul 1960, manastirea este parasita, abia in anul 1989, maicile putand sa revina la rugaciunea si munca lor de zi cu zi.

O
  • Schitul Oneaga Schitul Oneaga

    Schitul Oneaga a fost infiintat in anul 1780, de clucerul Neculai Cristescu. Locul pe care a fost zidit schitul se numea inca din vechime Dealul Manastirii, datorita probabil unei mai vechi manastiri, de mult pierduta. In anul 1863, biserica este demontata si reasamblata in satul Vanatori, judetul Botosani.

S
  • Schitul Sfantul Ioan de la Neamt Schitul Sfantul Ioan de la Neamt

    Schitul Sfantul Ioan de la Neamt a fost infiintat in anul 1992, la initiativa credinciosilor din zona. Schitul Sfantul Ioan apartine Manastirii Govorei.

  • Manastirea Sfantul Nicolae Domnesc - Popauti Manastirea Sfantul Nicolae Domnesc - Popauti

    Biserica Sfantul Nicolae Domnesc din Popauti a fost ctitorita de Sfantul Stefan cel Mare, in anul 1496, ca biserica de mir pentru locuitorii din zona. In anul 1751, pe seama ei s-a infiintat o manastire de calugari, construindu-se si un zid de incinta din piatra.

  • Manastirea Sihastria Voronei Manastirea Sihastria Voronei

    Sfantul Cuvios Onufrie de la Sihastria Voronei a sihastrit 25 de ani in padurile Voronei, fiind staret al Manastirii Vorona intre anii 1777-1779. Sfantul a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 2005, mormantul si sfintele sale moaste aflandu-se la Manastirea Sihastria Voronei.

  • Manastirea Stiubieni Manastirea Stiubieni

    Manastirea Stiubieni a inceput a fi zidita in anul 1996, cu bnecuvantarea Mitropolitului al Moldovei si Bucovinei, Daniel Ciobotea, ctitori fiind PS Varlaam Ploiesteanu si familia Mihai si Ana Damii. In anul 2000 s-a sfintit locul pe care urmeaza sa se ridice biserica mare, cu hramul Sfanta Treime.

V
  • Manastirea Vorona Manastirea Vorona

    Vorona este un colt de lume unde monahismul are vechi radacini. Primul schit mentionat de documente apare in secolul al XVI-lea. Intre anii 1793-1803 paharnicul lordache Panaite ctitoreste o biserica de zid, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Z
  • Manastirea Zosin Manastirea Zosin

    Manastirea Zosin este o manastire ortodoxa localizata in satul Baluseni, judetul Botosani. Pe drumul national ce leaga orasul Botosani de municipiul Iasi, in dreptul localitatii mai sus amintite, sub directa indrumare a Parintelui staret Teodosie, se afla in constrctie noua Manastire Zosin.

Braila

Vezi Braila pe harta »
M
  • Manastirea Maxineni Manastirea Maxineni

    Manastirea Maxineni este situata in apropierea comunei Maxineni din judetul Braila, la circa 35 km NV de Braila pe soseaua Braila - Focsani. Manastirea Maxineni a fost atestata pentru prima data la 2 septembrie 1637 si a fost ridicata pe locul unei biserici mai vechi de lemn, dupa ce, in timpul unei incursiuni militare, domnitorul remarcase importanta strategica a zonei. Manastirea a fost enumerata de Matei Basarab, in hrisovul solemn de la 27 noiembrie 1640, in randul marilor ctitorii.

S
  • Manastirea Sfantul Pantelimon, Lacu Sarat Manastirea Sfantul Pantelimon, Lacu Sarat

    Manastirea Sfantul Pantelimon - Lacu Sarat a luat fiinta in anul 1996. Manastirea Sfantul Pantelimon - Lacu Sarat este situata in apropierea statiunii balneoclimaterice Lacu Sarat. Ansamblul manastiresc cuprinde o bisericuta de lemn in stil maramuresean si un corp de chilii. Manastirea Sfantul Pantelimon - Lacu Sarat a fost sfintita in 1999 de IPS Casian al Dunarii de Jos si de IPS Petru

Brasov

Vezi Brasov pe harta »
A
  • Schitul Augustin Schitul Augustin

    Schitul Augustin a fost infiintat in 2006, pe locul unei foste vetre monahale distruse de generalul Bukow. Pana acum, Schitul Augustin cuprinde o biserica de lemn si o casa monahala.

B
  • Manastirea Berivoii Mari Manastirea Berivoii Mari

    Manastirea Berivoii Mari este atestata documentar pentru prima data la anul 1748. Vechiul asezamant avea sa fie distrus in 1761 catre armata generalului Bukow. Manastirea Berivoii Mari a fost in 1993, cand incep lucrarile de constructie la paraclisul cu hramul Inaltarea Domnului. Dupa anul 1998 in incinta manastireasca au fost construite biserica mare, in stil bizantin, si un complex cu chilii ce cuprinde trapeza, sala de protocol si arhondaric la mansarda.

  • Schitul Bran Schitul Bran

    Schitul Bran a luat fiinta in 2006, pe locul unde s-au jertfit ostasii romani in luptele desfasurate pe culoarul Rucar-Bran din timpul Primului Razboi Mondial. Initial a fost construita biserica de lemn. Complexul monahal cuprinde chilii, trapeza, biblioteca, ateliere si un paraclis de iarna.

  • Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus

    Manastirea Brancoveanu de la Sambata de sus este una din cele mai cunoascute asezaminte monahale din tara noastra. Ctitorie brancoveneasca si monument de arhitectura, vatra de spiritualitate ortodoxa si de cultura, aceasta se remarca atat prin valoarea istorica a intemeierii ei, cat si prin dezvoltarea uimitoare din ultimele decenii, care i-a crescut prestigiul si a diversificat mult obiectivele de interes duhovnicesc, cultural si turistic.

  • Schitul Breaza Schitul Breaza

    Schitul Breaza a fost intemeiat in anul 2006, prin venirea unei obsti de calugari. In trecut, pe teritoriul localitatii Breaza au existat doua manastiri care au fost distruse de generalul Bukow. In anul 1997 a fost construita actuala biserica de lemn din cadrul asezamantului monahal.

  • Manastirea Bucium Manastirea Bucium

    Manastirea Bucium a fost reinfiintata in anul 1990 pe locul unui mai vechi asezamant monahal atestat in 1737, dar care a fost distrus din ordinul generalului Bukow. Ansamblul cuprinde o biserica in stil bizantin precum si o troita, construita pe locul vechii biserici.

  • Manastirea Bunesti Manastirea Bunesti

    Manastirea Bunesti a fost infiintata infiintata in 1991, avand obste de maici. Ansamblul manastireasc cuprinde biserica in stil neobizantin si un complex de chilii. Printre vietuitoarele Manastirii Bunesti se numara si surorile Filofteia si Rafaiela Potcoava, nepoate ale parintelui Dumitru Staniloae.

C
  • Schitul Cuciulata Schitul Cuciulata

    Schitul Cuciulata a fost infiintat in anul 1992 pe locul unei vechi vetre monahale. Actuala bisericuta de la Cuciulata ar fi apartinut fostei manastiri, aduse aici in jurul anului 1752. Intre anii 1980-1982 aceasta restaurata de preotul paroh Alexandru Comsa si resfintita de PS Lucian Fagaraseanul. Alte reparatii si imbunatatiri ale locasului de cult au fost facute de preotul paroh Mircea Comsa, venit aici in 2002.

D
  • Manastirea Dejani Manastirea Dejani

    Manastirea Dejani a fost reinfiintata in 1990 pe locul unui vechi asezamant monahal, distrus in 1761. Manastirea Dejani cuprinde o biserica de lemn in stil moldovenesc, un monumental turn-clopotnita, un paraclis de piatra si caramida si un complex de chilii in stil brancovenesc. De la vechea manastire se pastreaza o icoana de lemn a Sfantului Nicolae, un clopot, precum si fantana.

F
  • Manastirea Faget Manastirea Faget

    Manastirea Faget a fost infiintata in 1993 pe Dealul Crucii. Initial, Manastirea Faget cuprins initial un paraclis de lemn, un altar de vara si cateva chilii. Incepand cu anul 2004 s-a inceput constructia bisericii mari inconjurata de un complex de chilii.

M
  • Schitul Coltul Chiliilor Schitul Coltul Chiliilor

    Schitul Coltul Chiliilor a fost reinfiintat in anul 2001, pe locul unei vechi vetre monahale, a carei existenta este atestata in 1723 dar care a fost distrusa in 1781. Asezamantul cuprinde corpul de chilii si paraclisul. In anul 2009 a avut loc sfintirea bisericii de lemn nou construite.

P
  • Schitul Pestera, Bran Schitul Pestera, Bran

    Schitul Pestera cu hramul Sfanta Treime este situat la o distanta de 32 km de Brasov. Schitul Pestera are doi vietuitori.

  • Manastirea Poiana Brasov Manastirea Poiana Brasov

    Manastirea Poiana Brasov a fost infiintata in anul 2000. Biserica de lemn a Manastirii Poiana Brasov are la demisol chilii si alte anexe. Locasul de cult este construit in stil maramuresan, cu turnul-clopotnita deasupra pridvorului.

  • Manastirea Predeal Manastirea Predeal

    Manastirea Predeal a fost reinfiintata in 1993 de catre Mitropolitul Antonie Plamadeala pe locul unei mai vechi vetre monahale ce a fost intemeiata in 1774. In 1819, s-a construit biserica de piatra cu hramul Sfantul Nicolae. In 1835 se incepe constructia celei de-a doua biserici. Pictura a fost restaurata intre anii 1974 si 1976. Intregul complex monahal - cu cele doua biserici - este declarat monument istoric.

S
  • Schitul Sinca Noua Schitul Sinca Noua

    Schitul Sinca Noua a fost infiintat in anul 2009, prin osteneala obstii si contributia satenilor, pe locul unei mai vechi vetre monahale. Sapaturile arheologice au scos la iveala zidurile bisericii fostei manastiri, datata in secolele XVII-XVIII.

  • Schitul Sinca Veche Schitul Sinca Veche

    Schitul Sinca Veche a fost infiintat in anul 2006 in apropiere pesterii cu doua bisericute rupestre, datate in secolele al XIV-lea-al XV-lea. Complexul monahal cuprinde casa calugarilor, cu cinci chilii, trapeza si un paraclis inchinat Sfantului Nectarie de Eghina. Din mai 2009 schitul adaposteste o obste de maici.

Bucuresti

Vezi Bucuresti pe harta »
A
  • Manastirea Antim Manastirea Antim

    Manastirea Antim a fost ctitorita de Sfantul Ierarh Antim Ivireanul, in data de 5 februarie 1713. Initial, pe acest loc exista inca din-nainte o biserica de lemn, inchinata Sfantului Nicolae. Biserica de caramida a Manastirii Antim a fost sfintita in anul1715. Intregul ansamblu monahal a fost proiectat de ierarhul georgian, Antim Ivireanul.

C
  • Manastirea Christiana Manastirea Christiana

    Manastirea Christiana - Construita la capatul unui drum interior de circa 500 m, ascunsa in spatele vegetatiei crescute la intamplare si a unei statii de betoane ce a folosit candva la ridicarea cartierului de locuinte Aviatiei, Manastirea Christiana se inalta maret la marginea capitalei, in sos. Pipera nr. 49. Initiativa a apartinut Dl Dr. Pavel Chirila care, sustinut de un grup de preoti si medici din Bucuresti, a solicitat in anul 1992 Prea Fericitului Parinte Patriarh

D
  • Schitul Darvari Schitul Darvari

    Schitul Darvari este ctitorit in 1834 de familia caminarului Mihail Darvari. Dupa legea secularizarii, in anul 1865, Schitul Darvari este inchis. In anii 1933-1934 Schitul Darvari este restaurat de catre nepotul ctitorului, iar bisericaeste pictata in fresca de Iosif Keber. In 1959 schitul este inchis de catre autoritatile comuniste. In anul 1996, Patriarhul Teoctist reinfiinteaza schitul, primul staret al acestuia fiind episcopul

  • Manastirea Duminica Sfintilor Romani Manastirea Duminica Sfintilor Romani

    Manastirea Duminica Sfintilor Romani - La marginea de sud-est a Capitalei, pe Soseaua Oltenitei nr. 255, in imediata vecinatatea a comunei Popesti-Leordeni, pe un teren ce apartine Arhiepiscopiei Bucurestilor, se ridica semeata o biserica monumentala, cu hramul "Duminica Sfintilor Romani", izvorata din evlavia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, fata de toti sfintii cei din veac

P
  • Catedrala Patriarhala - Bucuresti Catedrala Patriarhala - Bucuresti

    Catedrala Patriarhala din Bucuresti gazduieste doua obsti monahale. Obstea de calugari slujeste la Catedrala Patriarhala, iar obstea de maici slujeste pe langa Resedinta Patriarhala. Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena - asemanatoare in anumite detalii cu Manastirea Curtea de Arges - a fost sfintita in anul 1658, de Patriarhul Macarie al Antiohiei si Mitropolitul Stefan al Tarii Romanesti.

  • Manastirea Plumbuita Manastirea Plumbuita

    Manastirea Plumbuita a fost ctitorita de Petru Voda, fiul lui Mihnea si al Doamnei Chiajna, cu hramul de Sfantul Ioan Botezatorul, pe 1 iulie 1564. In vremea lui Mihnea Turcitul, Manastirea Plumbuita va fi inchina Manastirii Xiropotamu, din Sfantul Munte Athos. Biserica a fost rezidita din temelii in 1647 de Matei Basarab. Turnul-clopotnita este inaltat in anii 1802-1806 de egumenul Dionisie din lanina, fost staret la Xiropotamu. In nul 1573, la Plumbuita este infiintata prima tiparnita din Bucuresti.

R
  • Manastirea Radu Voda Manastirea Radu Voda

    Manastirea Radu Voda a fost fondata de voievodul Alexandru al II-lea Mircea (1568-1577) si doamna sa, Ecaterina, pentru a multumi lui Dumnezeu ca i-a daruit victoria in lupta pe care a dat-o pe aceste locuri impotriva lui Vintila-Vornicul si Dumbrava-Vornicul. Voda a ridicat-o cu gandul de a fi Mitropolia Capitalei. Prima biserica de pe colina Radu Voda este atribuita domnitorului Mihnea cel Rau (1508-1509). Mihnea Turcitul

S
  • Manastirea Stavropoleos Manastirea Stavropoleos

    Manastirea Stavropoleos -biserica a fost zidita in 1724 de catre arhimandritul grec loanichie Stavropoleanul, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat (1719-1730). Comform pisaniei de deasupra usii de intrare, scrisa in greceste si romaneste, la data de 30 octombrie 1724 biserica era terminata. La data de 7 martie 1726, batranul Ioanichie este ridicat la rangul de mitropolit al Stavropolei, din porunca Patriarhului Ieremia si cu incuviintarea voevodului Nicolae Mavrocordat. Tot de atunci, manastirea pe care a construit-o a fost numita Stavropoleos, dupa numele vechii mitropolii.

Buzau

Vezi Buzau pe harta »
B
  • Manastirea Barbu Manastirea Barbu

    Manastirea Barbu se afla pe Valea Niscovului, la 30 km vest de municipiul Buzau, in satul Leiculesti, comuna Tisau. Manastirea poarta numele ctitorului sau, vel capitanul Barbu Badeanu. Acesta a ridicat biserica manastirii intre anii 1662-1669, ajutat fiind de sotia sa, jupaneasa Rada si de fiii lor, Hrizea

  • Manastirea Berca Manastirea Berca

    Manastirea Berca este situata pe platoul Cetatuia, in Buzau. Aceata manastire a fost ctitorita de boierii Gandesti, in anul 1694. In anul 1672 insa, stolnicul Mihalcea, spatarul Draghici si calugarii din Manastirea Berea cumparau impreuna o parte din mosia Plescoiu de Jos.

C
  • Manastirea Carnu Manastirea Carnu

    Manastirea Carnu este ctitoria domnitorului Mircea Ciobanu si a sotiei sale, Doamna Chiajna, pe locul celor mai vechi sihastrii din Muntii Buzaului si Codrii Cislaului. Sihastria Carnu, de pe valea paraului Tega, intemeiata de calugari iubitori de liniste, s-a format in jurul unei biserici de lemn, cu hramul Sf. Arh. Mihail si Gavril.

  • Schitul Cetatuia Schitul Cetatuia

    Inainte de construirea bisericii din piatra, doi calugari, Agaton duhovnicul si Iosif Singhelul, au ridicat la 1849 o cruce mare din piatra cu inscriptie, acesti doi monahi bucurandu-se de unele privilegii duhovnicesti la manastire.

  • Schitul Ciobanoaia Schitul Ciobanoaia

    Schitul Ciobanoaia a fost infiintat in anul 1998, biserica de lemn de aici fiind adusa inca din anul 1870, de la schitul Sfantul Ilie din Suseni. Biserica de lemn a fost ingrijita de preotul din Zorlesti. Fiind mai intai schit de calugari, astazi asezamantul monahal de la Ciobanoaia este ingrijit de maici.

  • Manastirea Ciolanu Manastirea Ciolanu

    Dupa traditie, manastirea ar fi fost ctitorita de Doamna Neaga la anul 1590, desi alte izvoare indica drept ctitori, la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti. Cladirea bisericii din vale dateaza din 1828, fiind cladita de episcopul Chesarie al Buzaului.

G
  • Manastirea Gavanu Manastirea Gavanu

    Manastirea Gavanu a fost intemeiata in anul 1707, prin osteneala mosnenilor de pe Valea Slanicului si a Ramnicului, in poiana lui Moise Ignat Besliu. In anul 1821, turcii ard din temelii biserica schitului.

P
  • Manastirea Poiana Marului Manastirea Poiana Marului

    Manastirea Poiana Marului, cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor, a fost ctitorita in anul 1730 de catre cuviosul Vasile, care a fost si primul staret. Biserica de lemn in care a slujit sfintul Vasile a ars in 1771 si a fost refacuta intre anii 1780 si 1784.

R
  • Manastirea Ratesti Manastirea Ratesti

    Manastirea Ratesti este mentionata mai intai intr-un hrisov din 6 mai 1634, semnat de monahul Sofronie din Gornest. Manastirea a fost ctitorita de catre capitanul Dragomir, in prima jumatate a veacului al XVII-lea. In anul 1572, schitul de lemn si chiliile sunt parasite.

S
  • Manastirea Sfanta Treime - Podul Bulgarului Manastirea Sfanta Treime - Podul Bulgarului

    Manastirea Sfanta Treime - Podul Bulgarului este ctitorita de credinciosii din zona Ramnicul Sarat, in anul 1946. Biserica de lemn a fost ridicata intre anii 1946-1948. A doua biserica, inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, a fost zidita intre anii 1954 si 1955.

  • Schitul Sfantul Ilie - Sasenii Noi Schitul Sfantul Ilie - Sasenii Noi

    Schitul Sfantul Ilie se afla pe locul unui schit mai vechi, numit de localnici Schitul Apsoara. Acesta a fost ctitorit mai inainte de anul 1700, de capitanul Dragomir Bancescu si sotia lui, Stana. Schitul este metoc al Manastirii Ciolanu.

  • Schitul Sfantul Nifon Schitul Sfantul Nifon

    Schitul Sfantul Nifon a fost infiintat in anul 1811, de ierodiaconul Nifon de la Manastirea Ciolanu. Schitul a fost ridicat pe un teren donat de vataful Nitu Fintescu. O a doua biserica, mai mare, va fi ridicata in anul 1842, de clucerul Nicolae Pieleanu. In anul 1864 schitul este desfiintat.

Calarasi

Vezi Calarasi pe harta »
I
  • Schitul Izvorul Tamaduirii, Coslogeni Schitul Izvorul Tamaduirii, Coslogeni

    Schitul Coslogeni a fost infiintat in anul 2003. Schitul Coslogeni "Izvorul Tamaduirii" este un loc in care merita sa te opresti fie chiar si pentru un scurt timp. Intrand pe poarta, dupa numai cativa metri, vezi ca acea casuta modesta are o cruce deasupra si ca este de fapt un mic paraclis. Surpriza vine o data ce treci pragul si vezi Sfanta Cruce, o cruce mare din piatra strajuind la intrarea in Sfantul Altar.

L
  • Manastirea Libertatea Manastirea Libertatea

    Manastirea Sfanta Treime - Libertatea se afla pe drumul dinspre Calarasi spre Fetesti, nu departe de malul bratului Borcea. Manastirea Sfanta Treime - Libertatea a fost infiintata in anul 2000. Primul hram al bisericii a fost Sf. imparati Constantin si Elena. In aprilie 2001 mica obste creata la Libertatea incepe reparatia bisericii. Stareta provine din obstea Manastirii Miclauseni, lasi, fiind originara insa din Baragan

P
  • Manastirea Plataresti Manastirea Plataresti

    Manastirea Plataresti este o manastire ortodoxa, aflata in comuna Plataresti, judetul Calarasi, la mica distanta de Bucuresti. Monument istoric si de arhitectura religioasa, manastirea din Plataresti a fost infiintata in anul 1642, de catre domnitorul Matei Basarab si sotia sa, Elena. Aceasta manastire este o ctitorie a domnitorului Matei Basarab, ridicata in amintirea unei lupte din 1632, cu tatarii. Este unul dintre cele mai frumoase ansambluri de arhitectura munteneasca din secolul al XVII-lea. Cuprinde: biserica, zidul de incinta, chiliile si Casa Domneasca

R
  • Manastirea Radu-Negru Manastirea Radu-Negru

    Biserica Manastirii Radu Negru a fost ridicata intre 1909 si 1913, ca biserica de parohie. Biserica Manastirii Radu Negru a fost sfintita pe 25 martie 1913, de arhiereul Valerian Ramniceanul. In 1992 PF Teoctist hotaraste infiintarea unei manastiri de calugari in jurul bisericii parasite in urma cu doua decenii. Primul vietuitor al noii manastiri a fost ierom. Macarie Pristavul. In 1995 manastirea a fost sfintita de IPS Nifon

T
  • Manastirea Tariceni Manastirea Tariceni

    Manastirea Tariceni a fost infiintat in 2001. Biserica de la 1834, este ctitorie a negustorului grec Hristofor Guva. Biserica a fost transformata cu timpul in manastire de egumeni greci si romani care apartinea Parohiei Odaia Vladichii

Caras-Severin

Vezi Caras-Severin pe harta »
A
  • Manastirea Almas Putna Manastirea Almas Putna

    Manastirea Almas Putna a fost infiintata ca schit in 1996, cu binecuvantarea IPS Laurentiu Streza, fiind ridicata la rang de manastire 3 ani mai tarziu. Initiativa construirii Manastirii Almas Putna a apartinut domnului Luca Zavoianu, originar din satul Putna, care a donat terenul in acest scop.

B
  • Manastirea Baile Herculane Manastirea Baile Herculane

    Schitul Manastirea Baile Herculane a fost infiintata la initiativa IPS Laurentiu Streza in cadrul edificiului "Vila Dobosanu" din statiunea Baile Herculane. Au fost intreprinse ample lucrari pentru repararea cladirii si amenajarea unui paraclis si a camerelor de oaspeti, iar mai apoi a trapezei si a chiliilor.

  • Schitul Bogaltin Schitul Bogaltin

    Schitul Bogaltin a fost infiintat in anul 1949. Biserica Schitului Bogaltin a fost sfintita de catre Vasile Lazarescu, mitropolitul Banatului, in anul 1959. Schitul Bogaltin a fost desfiintat in perioada comunista si reactivat in anul 1994. In prezent acest schit este de maici.

  • Manastirea Brebu Manastirea Brebu

    Manastirea Brebu a fost infiintata in anul 1997. Sfintirea bisericii a avut loc in 1999. Pana in prezent s-au construit un corp de chilii, trapeza, paraclisul de vara.

C
  • Manastirea Calugara Manastirea Calugara

    Manastirea Calugara a fost ctitorita in 1858 de catre teologul Alexie Nedici in apropierea satului sau natal. A fost resfintita in anul 2000 de PS Laurentiu Streza. Dintre lucrarile recente din cadrul ansamblului monahal amintim: mansardarea corpului de chilii si ridicarea altarului de vara.

F
  • Schitul Fenes Schitul Fenes

    Schitul Fenes a fost infiintat in anul 2001. Schitul Fenes are si un paraclis, chilii si trapeze. Schitul Fenes este in prezent un schit de calugari.

G
  • Schitul Gornea - Sichevita Schitul Gornea - Sichevita

    Schitul Gornea a fost infiintat in 2001 pe locul unui fost pichet de graniceri. Biserica schitului a fost sfintita in 2006.

I
M
  • Schitul Muntele Mic Schitul Muntele Mic

    Schitul Muntele Mic a fost infiintat in 1939 odata cu rificarea in statiunea cu acelasi nume a unei biserici din lemn, apoi un corp monahal cu 5 chilii, bucatarie si trapeza. Dupa ce in timpul comunismului viata monahala de aici s-a intrerupt, schitul Muntele Mic a fost reactivat in 1991.

N
  • Manastirea Nera Manastirea Nera

    Manastirea Nera a fost ridicata din initiativa domnului doctor Pavel Chirila, originar din Slatina Nera. Piatra de temelie a manastirii Nera a fost asezata in anul 1994 de catre PS Emilian Birdas. Ansamblul cuprinde biserica in stil moldovenesc (sfintita in 1997), corpul de chilii, paraclisul de iarna si ateliere.

  • Schitul Nicolint Schitul Nicolint

    Schitul Nicolint se afla sub obladuirea Manastirii Calugara. Paraclisul Schitului Nicolint a fost sfintit in 25 octombrie 2009.

P
  • Manastirea Piatra Scrisa Manastirea Piatra Scrisa

    Manastirea Piatra Scrisa este o manastire ortodoxa din judetul Caras Severin, localizata in comuna Armenis. Numele de Piatra Scrisa este dat de o icoana pictata pe stanca existenta aici. Traditia consemneaza mai multe legende privitoare la aparitia icoanei. Una dintre ele vorbeste despre aceasta icoana ca nefiind facuta de mana omeneasca.

  • Schitul Poiana Marului Schitul Poiana Marului

    Schitul Poiana Marului a fost ridicat incepand cu anul 2000. Din 2007 schitul a devenit de calugarite.

R
  • Schitul Resita Schitul Resita

    Schitul Resita a fost infiintat in anul 2004. Schitul Resita are in prezent un corp de chilii si un paraclis de vara.

S
  • Schitul Semenic Schitul Semenic

    Schitul Semenic a fost infiintat in anii 1945-1946. ShitUl Semenic a fost desfiintat de regimul comunist la 3 ani de la construirea sa si reactivat dupa 1989, an in care biserica a fost renovata si resfintita.

  • Schitul Sfantul Dionisie Exiguul - Bucova Schitul Sfantul Dionisie Exiguul - Bucova

    Schitul Sfantul Dionisie Exiguul din Bucova a fost infiintat pe data de 1 octombrie 2009, reprezentand primul asezamant monahal din Patriarhia Romana parintelui erei crestine. Asezamantul este format din biserica, un corp de chilii si un altar vara.

T
  • Manastirea Teius Manastirea Teius

    Manastirea Teius a fost infiintata in 1999. Complexul monahal cuprinde: o biserica de zid, un corp de chilii, staretia, altarul de vara si o gospodarie-anexa.

V
  • Schitul Varadia Schitul Varadia

    Schitul Varadia are viata de obste si este situat in judetul Caras Severin.

  • Manastirea Vasiova Manastirea Vasiova

    Manastirea Vasiova dateaza din 1905 si este ctitoria ieromonahului Macarie Gusca. Intre anii 1940-1945 a activat aici ca preot misionar renumitul duhovnic Vichentie Malau. Dupa ce in perioada comunista a fost transformata intr-o casa de copii cu dizabilitati, manastirea Vasiova a fost reactivata dupa 1989.

Cluj

Vezi Cluj pe harta »
B
  • Manastirea Baisoara Manastirea Baisoara

    Manastirea Baisoara este ctitoria doamnei Nastasia Tetrei, care a avut dorinta de a inalta un locas de inchinare lui Dumnezeu. In 1991, pe terenul sau, a fost ridicat Schitul Baisoara care, dupa patru ani, avea sa fie ridicat la rangul de manastire. Dupa construirea unui paraclis de lemn si a corpului de chilii s-a inceput, in 1999, ridicarea unei biserici in stil bizantin, dupa modelul bisericii Manastirii Sinaia.

C
  • Manastirea Casiel Manastirea Casiel

    Manastirea Casiel este atestata documentar pentru intaia oara in anul 1765. Dupa ce viata monahala a fost intrerupta in urma Decretului 410 din 1959, Manastirea Casiel a fost reinfiintata in 1991. Asezamantul are o biserica de lemn de secolul XVIII, adusa din satul Canei in 1923. Dupa reactivare s-au construit casa monahala si paraclisul cu hramul Buna Vestire. In incinta ansamblului monahal functioneaza ateliere de pictura si croitorie.

  • Manastirea Ciucea Manastirea Ciucea

    Manastirea Ciucea a fost infiintata in anul 1939, la dorinta testamentara a poetului Octavian Goga. Inchisa in 1945, Manastirea Cicea avea sa fie reinfiintata in 1994. Biserica de lemn, monument istoric, a fost adusa din com. Galpaia, jud. Salaj. In cadrul asezamantului monahal functioneaza un atelier de vesminte preotesti.

  • Manastirea Cristorel Manastirea Cristorel

    Manastirea Cristorel a fost ctitorita in 1999, fiind ridicata inpartea de nord a eparhiei Clujului, la marginea hotarului satului Cristorel, din comuna Aschileu. Manastirea Cristorel detine bisericuta si clopotnita din lemn si un corp de chilii. Prima obste, in 2000, a fost formata dintr-un grup de surori, avandu-l ca duhovnic pe ierom. Maxim Anton de la Sihastria Rarau.

F
  • Manastirea Feleacu Manastirea Feleacu

    Prima atestare documentara a satului Feleac dateaza din anul 1367. Reinfiintarea vechii manastiri din Feleac s-a facut in 1991, cu binecuvantarea IPS Teofil Herineanu. S-a dorit a se reinvia la Feleac un important focar de spiritualitate si un far de veghe al credintei, in imediata apropiere a Clujului, calugarii urmand a prelua si spori activitatile inaintasilor de la manastirea "Sfanta Troita" din Feleacul veacurilor XV-XVI.

  • Manastirea Floresti Manastirea Floresti

    Manastirea Floresti a fost ctitorita din initiativa preotului Fizesan Vasile si a familiei Beldea loan din Floresti, cu ajutorul credinciosilor din aceasta localitate. Cu binecuvantarea IPS Bartolomeu Anania, pe 20 noiembrie 1994 a fost pusa piatra de temelie. Incinta cuprinde biserica in stil bizantin, doua corpuri de cladiri si poarta-clopotnita.

Pagina 2 din 7