Harta Manastirilor

Cluj

Vezi Cluj pe harta »
M
  • Manastirea Mihai Voda Manastirea Mihai Voda

    Manastirea Mihai Voda din Turda a fost intemeiata in anul 2002, la initiativa IPS Bartolomeu Anania. Biserica in stil bizantin reprezinta o copie arhitecturala a vechii Manastiri Mihai Voda din Bucuresti, ctitoria lui Mihai Viteazul. De asemenea a mai fost construit un corp de chilii si staretia.

  • Catedrala Mitropolitana Cluj-Napoca Catedrala Mitropolitana Cluj-Napoca

    Catedrala Mitropolitana Cluj-Napoca a fost ridicata intre anii 1923 si 1933 din initiativa si cu sprijinul Episcopului Nicolae Ivan. Lucrarile nu au putut fi terminate, fiind reluate dupa mai bine de o jumatate de veac, din initiativa IPS Bartolomeu Anania. Astfel, intre 1996 si 1999 s-a desfasurat un amplu proces de restaurare a exteriorului catedralei, in timp ce, in interior, ansamblul iconografic in mozaic de Murano este in curs de realizare.Catedrala episcopala, in 1973 a devenit catedrala arhiepiscopala, iar din anul 2006 este catedrala mitropolitana.

  • Manastirea Muntele Rece Manastirea Muntele Rece

    Manastirea Muntele Rece cu hramul "Inaltarea Domnului" a fost infiintata in anul 1995 in comuna Maguri-Racatau, judetul Cluj. S-au construit biserica de lemn, un corp de chilii, arhondaricul, clopotnita, altarul de vara. In apropierea altarului se afla cimitirul eroilor cazuti in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

N
  • Manastirea Nicula Manastirea Nicula

    Numele manastirii Nicula se leaga de prezenta in zona a unui pustnic Nicolae. Prima atestare documentara a existentei unei sihastrii cu bisericuta de lemn la Nicula dateaza din 1552. In 1974 locasul de cult a ars in intregime, fiind inlocuit cu o biserica adusa din satul Top construita in anul 1770. Intre anii 1875-1879 a fost ridicata o noua biserica din zid cu hramul Nasterea Sfantului loan Botezatorul. In aceasta biserica se gaseste icoana Maicii Domnului cu Pruncul zugravita de preotul Luca din Iclod in anul 1681. De curand s-a ridicat o a treia biserica, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

R
  • Manastirea Rasca Transilvana Manastirea Rasca Transilvana

    In anul 2002, la solicitarea credinciosilor din aceasta zona, cu binecuvantarea IPS Bartolomeu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului, au inceput lucrarile noii biserici, al carei hram este "Sfanta Cuvioasa Parascheva”, Cuvioasa fiind praznuita in fiecare an, la 14 octombrie. In anul 2006 devine manastire de calugari.

S
  • Manastirea Schimbarea la Fata Manastirea Schimbarea la Fata

    In randul manastirilor din Transilvania, Manastirea Schimbarea la Fata Cheile Turzii ocupa un loc de prima importanta. In timpurile de asuprire etnica si religioasa ea ne-a reprezentat ca institutie romaneasca, a tinut aprinsa flacara credintei si a scolii nationale romanesti, a raspandit valorile eterne in stransa legatura cu celelalte provincii romanesti libere. Istoricul Gheorghe Moldovan, originar din aceste locuri, in monografia sa "Muntele Petridului" dateaza inceputurile constructiei manastirii in prima jumatate a secolului XVI, mai precis cu 10-15 ani inainte de 1568. Manastirea a fost reinfiintata in anul 1998, in amintirea unui stravechi asezamant monahal de la Petrestii de Sus.

  • Manastirea Sfantul Ioan lacob Hozevitul - Piatra Craiului Manastirea Sfantul Ioan lacob Hozevitul - Piatra...

    Manastirea Sfantul Ioan Iacob Hozevitul, Piatra Craiului este asezata intr-o oaza de liniste, in mijlocul codrilor din judetul Cluj. E singura manastire de calugari pe tot parcursul Cluj-Napoca-Oradea. Manastirea cuprinde biserica de lemn, staretia si chiliile, precum si un paraclis. Manastirea Sfantul Ioan Iacob Hozevitul a fost infiintata in 1995. In anul 2004 s-a pus piatra de temelie a bisericii de zid.

  • Manastirea Soporu de Campie Manastirea Soporu de Campie

    Manastirea Soporul de Campie, inchinata Sfintei Treimi, isi are inceputurile in anul 1992, cand Parintele Nicolae Rasca din localitatea Soporu de Campie, incepe sa ridice un asezamant monahal.

Constanta

Vezi Constanta pe harta »
A
  • Manastirea Adamclisi Manastirea Adamclisi

    Manastirea Adamclisi are hramul Sf. Apostol Filip si a fost infiintata in anul 2005. Manastirea este situata la cca 1 km de cetatea Tropaeum Traiani, loc in care au fost descoperite moastele a cinci sfinti, traitori in sec. al IV-lea. Alaturi de sfintii mucenici de la Niculitel si Halmyris, martirii de la Adamclisi fac dovada unei intense vietuiri crestine in vechea provincie Scythia Minor.

  • Manastirea Adancata Manastirea Adancata

    Manastirea Adancata a luat fiinta la propunerea locuitorilor din Aliman. Manastirea Adancata este de maici si are hramul Sf. imparati Constantin si Elena.

  • Catedrala Arhiepiscopala Constanta Catedrala Arhiepiscopala Constanta

    Catedrala Sf. Apostoli Petru si Pavel a fost zidita in anii 1883-1885, dupa planurile arhitectului Ion Mincu. Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost restaurata intre anii 1946-1950, in timpul Episcopului Chesarie Paunescu si al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictata in stil neobizantin cu decoratiuni si motive nationale romanesti de pictorul profesor Gheorghe Popescu si de Niculina Dona de la Vrancea. Mobilierul a fost executat dupa desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de catre casa Andre Dore.

  • Manastirea Axiopolis Manastirea Axiopolis

    Manastirea Axiopolis se afla in apropierea orasului Cernavoda. Manastirea a luat fiinta in anul 1997, in cinstea Sf. Mucenici Chirii, Dasius si Chindeas, ale caror nume sunt pomenite intr-o inscriptie descoperita aici.

B
  • Manastirea Basarabi Manastirea Basarabi

    Manastirea Basarabi - In comuna Basarabi s-a descoperit in 1957 intr-un deal de creta un ansamblu monahal datand din epoca daco-romana si medievala (sec. IV-XI), format din sase bisericute rupestre, unice in tara, o adevarata "lavra a pesterilor" din Dacia Pontica. Prin grija IPS Teodosie, aceasta vatra de credinta a prins din nou viata pe data de 4 noiembrie 2004, cu hramul Sf. Teotim, episcopul Tomisului.

C
  • Manastirea Capidava Manastirea Capidava

    Manastirea Capidava - punerea pietrei de temelie a Manastirii Capidava s-a facut in anul 2009. La Capidava s-u descoperit oseminte de sfinti martiri. O contributie importanta la constructia noului asezamant a avut-o obstea monahala de la Manastirea Sf. loan Casian, in frunte cu staretul Iustin Petre.

  • Manastirea Colilia Manastirea Colilia

    Manastirea Colilia, aflata in plin centrul Dobrogei (comuna Colelia, judetul Constanta), este o manastire de maici cu o istorie relativ scurta, fiind initial o biserica romano-catolica ridicata pentru germanii stabiliti aici pentru un timp. In 1945, locasul de cult din satul Colilia a revenit Bisericii Ortodoxe Romane. Cu binecuvantarea IPS Teodosie, dupa 2001, a fost infiintata in fosta localitate Colilia manastirea cu hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica.

  • Manastirea Crucea Manastirea Crucea

    Manastirea Crucea a luat fiinta pe data de 1 iulie 2005, constructia bisericii incepand in luna august a aceluiasi an. Ridicat din lemn, in stil maramuresean, lacasul de cult a fost finalizat inca din anul 2007. Manastirea se afla la 4 km. de soseaua Constanta – Harsova si este amplasata in vecinatatea unui izvor tamaduitor, care a si dat hramul cel mare al manastirii „Izvorul Tamaduirii".

D
  • Schitul Deleni Schitul Deleni

    Schitul Deleni a fost ridicat in anul 2003, prin donarea unei suprafete de 10 ha teren arabil, de catre familia Borchis, Arhiepiscopiei Tomisului. Locul schitului Deleni a fost sfintit in mai 2004, de catre IPS Teodosie. Biserica din lemn a fost tarnosita pe data de 7 septembrie 2008.

  • Manastirea Dervent Manastirea Dervent

    Manastirea Dervent - Traditia acestei Sfinte Manastiri ne spune ca pe malul drept al Dunarii, in apropiere, la o distanta de numai doi kilometri de manastirea Dervent, a existat o cetate antica romana cu numele de Dervent, nume care inseamna lagar sau garnizoana romana dar si vad de trecere sau trecatoare in limba turca. Cetatea Dervent, dupa o epoca infloritoare pana pe la anul 1036, a fost distrusa de pecenegi atunci cand au fost distruse si cetatile Dinocetia, Capidava si Sucidava.

  • Manastirea Dumbraveni Manastirea Dumbraveni

    Manastirea Dumbraveni - in apropierea localitatii Dumbraveni s-a descoperit in ultimii ani un complex rupestru, format din mai multe morminte crestine si o bisericuta Pentru a pune in valoare importanta religioasa si culturala a acestuia, in anul 2004 a fost infiintata, in imediata sa apropiere, o manastire de calugari, cu hramul Acoperamantul Maicii Domnului.

H
  • Manastirea Histria Manastirea Histria

    Manastirea Histria a fost construita in vecinatatea cetatii Histria deoarece, conform parintelui staret Ioil „istoricul este legat de aceasta cetate care a fost un centru crestin foarte dezvoltat, cu scaun episcopal, centru monahal, si sapte basilici paleocrestine. Am considerat ca suntem datori sa ridicam un asezamant monahal in memoria inaintasilor nostri”.

I
  • Manastirea Inaltarea Domnului, Mircea Voda Manastirea Inaltarea Domnului, Mircea Voda

    Manastirea Inaltarea Domnului, Mircea Voda - in perioada 1 mai-1 octombrie 1932 au fost inhumati la Mircea Voda 5160 de eroi: romani - 99 cunoscuti si 1218 necunoscuti, rusi - 78 cunoscuti si 988 necunoscuti, germani - 76 cunoscuti si 428 necunoscuti, bulgari -134 cunoscuti si 1894 necunoscuti, sarbi -1 cunoscut si 244 necunoscuti. Pentru o permanenta pomenire si cinstire a eroilor la Sf. Liturghie, la initiativa Asociatiei Cultul Eroilor, dupa anul 2001 s-a infiintat Manastirea inaltarea Domnului.

L
  • Manastirea Lipnita Manastirea Lipnita

    Manastirea Lipnita este situata pe drumul ce leaga Manastirea Sf. Apostol Andrei de Manastirea Dervent. A fost infiintata in noiembrie 2004 si este inchinata Sf. loan Botezatorul. Al doilea ocrotitor al manastirii a fost ales Sf. Mucenic Dasie, martir dobrogean care a trait in secolele lll-IV.

P
  • Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei Manastirea Pestera Sfantului Apostol Andrei

    Manastirea Pestera Sf. Apostol Andrei adaposteste pestera in care se pare ca a salasluit apostolul Andrei. La 30 iulie 1944, episcopul Chesarie Paunescu a sfintit locul de inchinare si rugaciune. In vara anului 1990, doi vietuitori de la Manastirea Sihastria, ierom. Victor Ghindaoanu si monahul Nicodim Dinca, au sosit in Dobrogea, cu gandul de a reface vechea vatra monahala. Cu binecuvantarea ierarhului locului, s-a trecut la ridicarea unui nou asezamant.

  • Manastirea Pesterea Santului Ioan Casian Manastirea Pesterea Santului Ioan Casian

    Manastirea Sfantul loan Casian a fost infiintata in anul 2001, cu binecuvantarea IPS Teodosie. Este situat in apropierea pesterii in care au sihastrit, in sec. IV, Sf. loan Casian si Sf. Gherman. Biserica Sfantului Ioan Casian este construita din piatra alba - calcaroasa - manopera specifica zonei. Alaturi de biserica, complexul aflat inca la inceputul sau mai detine si doua corpuri administrative, cu camere de locuit si sala de mese.

S
  • Manastirea Sfanta Elena de la Mare Manastirea Sfanta Elena de la Mare

    Manastirea Sfanta Elena a luat fiinta pe un teren donat de Elena, mama regelui Mihai in anul 1921. In anul 1930, maicile au fost inlocuite cu calugari. Dupa Decretul 410/1959, manastirea a fost inchisa si a fost reinfiintata in 1990. Pe 14 mai 1996 s-a sfintit locul pentru ridicarea noului locas de catre IPS Lucian Florea, arhiepiscopul Tomisului, iar in 1998 a avut loc tarnosirea bisericii cu hramul Sf. imparati Constantin si Elena.

  • Manastirea Sfintilor Romani, Poarta Alba Manastirea Sfintilor Romani, Poarta Alba

    Manastirea Poarta Alba a fost ridicata pe terenul donat de primaria Poarta Alba (3 ha) si de o familie de credinciosi (2 ha). In localitatea Poarta Alba s-a ridicat un monument inchinat memoriei detinutilor politici care si-au dat viata, in anii 1950-1953, pe malurile Canalului Dunare-Marea Neagra. La propunerea presedintelui filialei Constanta a AFDPR, Paul Andreescu, s-a infiintat aici manastirea cu hramul Duminica Sfintilor Romani. Terenul pentru ridicarea manastirii a fost donat de primaria Poarta Alba (3 ha) si de o familie de credinciosi (2 ha).

  • Schitul Strunga Schitul Strunga

    Schitul Strunga a fost infiintat in anul 2001, in apropierea vechii biserici a satului Strunga, construita in jurul anului 1770. Pana in prezent s-au ridicat un corp de chilii si trapeza manastirii. Este in constructie biserica mare a manastirii

T
  • Manastirea Techirghiol Manastirea Techirghiol

    Manastirea Techirghiol, din statiunea balneara Techirghiol, isi are inceputul in anul 1928, cand patriarhul Miron Cristea cumpara aici o casa cu 16 camere. Aici, patriarhul a infiintat un sanatoriu preotesc, deservit de cateva monahii, pentru clerul din intreaga tara. In 1951 PF Justinian va aduce in noul asezamant o biserica de lemn, din sec. al XVII-lea, de origine transilvaneana (Maioresti, jud. Mures), cu hramul Sfintii Apostoli Petru si Pavel, pe

Covasna

Vezi Covasna pe harta »
M
  • Manastirea Marcus Manastirea Marcus

    Manastirea Marcus a fost intemeiata pe locul unui vechi schit, distrus in jurul anului 1700. In anul 1950, maica Suzana Comsa a ridicat o biserica si cateva chilii dar care vor fi distruse in 1973 de autoritati. Manastirea Marcus a fost reinfiintata in 1991, de un mic grup de maici de la Manastirea Brancoveni. Ansamblul monahal cuprinde biserica de zid cu trei turle si un corp de chilii.

S
  • Manastirea Sita Buzaului Manastirea Sita Buzaului

    Manastirea Sita Buzaului a fost infiintata in 1997 ca asezamant monahal cu obste de calugari. Manastirea a fost ridicata de parohia din Sita Buzaului, pe un teren donat de parintele Arsenie Muscalu. Din 2000 devine manastire de maici. Dupa un an, s-a inceput constructia bisericii de zid si a unui complex care sa includa o biblioteca si ateliere de pictura si broderie.

V
  • Manastirea Valea Mare Manastirea Valea Mare

    Manastirea Valea Mare a luat fiinta in anul 1998, odata cu revenirea pe meleagurile natale, de la Manastirea Dervent, a parintelui Gheorghe Avram. Dupa un an, au avut loc sfintirea bisericii de lemn si punerea pietrei de temelie a noii biserici, de dimensiunile unei catedrale. In prezent, biserica mare se aflata in curs de pictare.

Dambovita

Vezi Dambovita pe harta »
B
  • Manastirea Baldana Manastirea Baldana

    Manastirea Baldana a fost ctitorita la 1831 de clucerul Hiotu si Popa Gheorghe; reparata in 1861; a functionat ca biserica de parohie de la sfarsitul secolului trecut. Reinfiintata ca manastire in 1994, are urmatoarele hramuri: "Adormirea Maicii Domnului" (15 august), "Sfantul Gheorghe" (23 aprilie), "Sfantul Nicolae" (6 decembrie). In ultimii ani s-au construit

  • Manastirea Bunea Manastirea Bunea

    Manastirea a fost ctitorita de Bunea Gadisteanu, in anul 1654. intr-un hrisov al lui Serban Cantacuzino, din 1687, se vorbeste de "schitul de la Valcana". In anul 1787 manastirea este mentionata ca "sfantul schit al Valcanii, ce ii zice Bunea". Manastirea Bunea va cunoaste mai multe modificari, dintre restaurari amintim urmatorii ani: 1785,1789-1880,1976.

C
  • Manastirea Cobia Manastirea Cobia

    Manastirea Cobia este situata in partea de sud-vest a judetului, pe drumul judetean 702E. Manastirea Cobia este unica - prin decoratia sa exterioara. Manastirea Cobia a fost ctitorita in anui 1572 de Badea Bolosin Stolnicul.

  • Schitul Cucuteanca Schitul Cucuteanca

    Schitul Cucuteanca a fost infiintat dupa 1990. In prezent Schitul Cucuteanca este in lucru.

D
  • Manastirea Dealu Manastirea Dealu

    Manastirea Dealu se presupune ca a fost ctitorita de urmasii domnitorului Munteniei Vlad Dracul, ucis in 1446. Prima atestare documentara a manastirii o aflam intr-un document - datat 28 martie 1451 - emis de Vladislav al ll-lea (1448-1456). La Manastirea Dealu tipograful Macarie va tipari trei lucrari in limba slavona: Liturghierul (1508), Octoihul (1510) si Evangheliarul (1512). Aici au fost ingropati: Vlad Dracul (1446), Vladislav al II-lea, Radu cel Mare (1508), Vlad cel Tanar (1512), Patrascu cel Bun. In 1630, domnitorul Leon Tomsa (1629-1632) inchina Manastirea Dealu

I
  • Manastirea Inaltarea Domnului, Cota 1000 Manastirea Inaltarea Domnului, Cota 1000

    Manastirea Inaltarea Domnului, Cota 1000 se afla la 10 km de Sinaia. Cu sase sute de ani in urma, pe locul actualei manastiri "Inaltarea Domnului-cota 1000i era un schit ce inconjura o bisericuta de lemn ingrijita de cativa sihastri.

N
  • Manastirea Nucet Manastirea Nucet

    Manastirea Nucet se afla la 16 km sud de Targoviste si in partea de sud-vest a judetului Dambovita. Locul si-a luat numele de la multimea nucilor aflati acolo. Acelasi nume - Nucet - era purtat si de manastire Cozia, insa doar pentru o perioada. Manastirea Nucet este ctitorie a jupanului Gherghina Parcalab - unchiul domnitorului Radu cel Mare. Constantin Brancoveanu ii va inchina manastirii, ca metoc, Schitul Panaghia.

P
  • Manastirea Patroaia-Deal Manastirea Patroaia-Deal

    Manastirea Patroaia Deal este ctitorie a sculptorului Vasile Gorduz si a artistei Silvia Radu. Proiectul ansamblului de la Manastirea Patroaia Deal apartine arhitectelor Milita Sion, Rodica Galesanu si Rodica Denichevici. Manastinastirea va avea in curand o obste de maice.

  • Manastirea Pestera Ialomitei Manastirea Pestera Ialomitei

    Manastirea Ialomitei a fost ridicata in sec. al XVI chiar la intrarea in Pestera Ialomitei, fiind ctitoria voievodului Tarii Romanesti Mihnea cel Rau. In adancul pesterii la aproximativ 200 m se afla o piatra, numita "Piatra Altarului", unde dupa traditie sihastrii savarseau cele sfinte. In anul 1818 schitul va arde, fiind refacut peste un an de catre preotul Gheorghe Ion Baltag si ieromonahul Gherontie din Pietrosita.

R
  • Manastirea Runcu Manastirea Runcu

    Manastirea Runcu a luat fiinta in anul 1997. In anul 1998 Arhiepiscopia Targovistei da binecuvantarea pentru infiintarea noii manastiri de calugarite. La Runcu vor ajunge cateva calugarite de la Tismana. In 1999 va fi sfintit un paraclis de lemn. Biserica mare a manastirii se afla in constructie.

S
  • Manastirea Stelea Manastirea Stelea

    Manastirea Stelea - ansamblu arhitectural al Manastirii Stelea are ca ultim ctitor, in 1645, pe Vasile Lupu, domnul Moldovei. Vasile Lupu va ridica monumentala manastire - o replica a Trei Ierarhilor de la lasi - pentru a consfinti impacarea sa cu domnul Munteniei, Matei Basarab. Se crede ca a fost aleasa ctitoria spatarului Stelea datorita faptului ca aici a fost inmormantat velaga Nicolae, parintele sau, dupa cum atesta pisania bisericii. In 1653 Stelea este vizitata de Patriarhul Macarie al Antiohiei, insotit de Paul de Alep.

V
  • Manastirea Viforata Manastirea Viforata

    Manastirea Viforata, aflata in satul cu acelasi nume din comuna Aninoasa, judetul Dambovita, este o manastire cu obste de maici ce dateaza inca din secolul al XV-lea. Prima atestare documentara a manastirii Viforata dateaza din anul 1530, odata cu inaltarea ei de catre Vlad Voda al V-lea. Din cauza prezentei trupelor lui In vara anului 1611 Gabriel Bathory, principele Transilvaniei

Dolj

Vezi Dolj pe harta »
C
  • Manastirea Carcea Manastirea Carcea

    Manastirea Carcea este o manastire ortodoxa din localitatea omonima. Pe locul actualei manastiri ar fi existat un vechi locas monahal.La cativa metri de altarul actualei biserici exista o cruce de piatra cu vechi inscriptii chirilice. C onstruirea actualei Manastiri Carcea a fost inceputa acum 40 de ani, de loachim Cristofir si sotia sa, insa nu a fost terminata. Dupa 1989, IPS Nestor Vornicescu a dat binecuvantarea pentru infiintarea manastirii, care va fi sfintita in 1992. Pana in prezent s-au inaltat biserica de zid si chiliile.

  • Manastirea Cosuna - Bucovatul Vechi Manastirea Cosuna - Bucovatul Vechi

    Manastirea Cosuna - Bucovul Vechi dateaza din anul 1483, dupa o informatie intarita de Bogdan Petriceicu Hasdeu si Nicolae lorga, primul egumen fiind Eftimie (1571-1575). Manastirea Cosuna a fost zidita din piatra si caramida de la vechiul castru roman Pelendava - Mofleni. Biserica este singura cladire care se mai pastreaza din vechea manastire si este construita in doar 75 de zile (20 iulie - 3 octombrie 1572), de marele ban Stefan si de fiul sau, Parvu. Pe langa numele de Cosuna l-a primit si pe cel de Bucovat, de la mosia din satul cu acelasi nume. In chiliile ei functioneaza Seminarul Teologic "Sfantul Grigorie Teologul". Pictura din Manastirea Cosuna - Bucovul Vechi dateaza din anul 1574. In anul 2002 a fost construit in curtea seminarului un paraclis cu hramul Sfantul Grigorie Teologul.

J
  • Manastirea Jitianu Manastirea Jitianu

    Manastirea Jitianu dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul secolului al XVI-lea, fiind ctitorie a boierilor Craiovesti, pe locul unei mici biserici de lemn, ridicate, conform traditiei, de catre Mircea cel Batran. Datorita pozitiei strategice pe care o avea manastirea, ea a fost inzestrata de banii craioveni: Radu Serban Voda, Serban si Stefan Cantacuzino, dar mai ales de Constantin Brancoveanu. Manastirea Jitianu a fost inchinata Manastirii Sfantul Pavel din Muntele Athos, pana in anul 1628. Biserica actuala a fost ridicata in anii 1654-1658, de doamna Balasa, sotia domnitorului Constantin Basarab, si terminata in 1701 de egumenul Popa Luca de la Sfantul Munte si de Petru Obedeanu. Domnitorul Constantin Brancoveanu construieste chiliile in 1701, iar in 1787 se adauga o clopotnita, pentru a servi drept turn de aparare.In anul 2004 a fost restaurata pictura si s-a refacut zidul incintei voievodale.

M
  • Manastirea Maglavit Manastirea Maglavit

    Manastirea Maglavit este un loc legat de numele lui Petrache Lupu. Constructia bisericii incepe in 1936, din initiativa unor credinciosi, pe locul si in amintirea "minunii" cu Petrache Lupu. Manastirea Maglavit este desfiintata de comunisti si reinfiintata, cu hramul Izvorul Tamaduirii, in 1990, an in care se continua lucrarile neterminate inainte de razboi. Astazi biserica este terminata. Aici este inmormantat Petrache Lupu.

  • Catedrala Mitropolitana Craiova - Manastirea Sfantul Mare Mucenic Dimitrie Catedrala Mitropolitana Craiova - Manastirea...

    Catedrala Mitropolitana Craiova - Manastirea Sfantul Mare Mucenic Dimitrie este cel mai vechi edificiu de cult din Craiova. Manastirea este mentionata pentru prima data in anul 1645, ca "Biserica Domneasca de Craiova", ctitorie a boierilor Craiovesti, prim ctitor fiind Barbu Craiovescu. In anul 1651 a fost rezidita din temelii de Matei Basarab. Va fi reparata, in 1690, de fostul mare armas Petru Obedeanu, iar mai apoi, in 1724, cand este repictata de fiul sau, stolnicul Constantin Obedeanu. Va fi rezidita iarasi din temelii de arhitectul Andre Lecomte de Nouy, cu sprijinul regelui Carol I si al Reginei Elisabeta, in anii 1889-1893, pe locul fostului locas, distrus de cutremurul din 1838. Pictura a fost executata, in stil bizantin, de pictorii francezi Menpiot si Bories, fiind restaurata intre 2006 si 2008. Devine catedrala mitropolitana in anul 1939.

P
  • Manastirea Popanzalesti Manastirea Popanzalesti

    Manastirea Popanzalesti poarta hramul Sfantul Ierarh Calinic. Primul locas a fost construit in anul 1678, de catre logofatul Hamza din Popanzalesti si a fost inchinat Episcopiei Ramnicului - Noul Severin. Acest prim locas era din lemn. Legenda spune despre ctitor ca a fost in tinerete haiduc, calugarindu-se aici sub numele de loan. In anul 1853, atras de linistea duhovniceasca a locului, Sfantul Calinic, episcop de Ramnic, la acea data, il trimite pe ieromonahul Lavrentie sa recladeasca Manastirea Popanzalesti. Acesta vinde din proprietatile manastirii si construieste o biserica de caramida, care este apoi pictata.

S
  • Manastirea Sadova Manastirea Sadova

    Manastirea Sadova a fost ctitorita de boierii Craiovesti, la inceputul secolului al XVI-lea. Biserica de caramida a fost construita in anul 1633, pe locul vechii biserici de lemn, cu hramul Sfantul Nicolae. Manastirea Sadova este fortificata de Matei Basarab, in anul 1640, apoi Preda Brancoveanu va continua lucrarile acestuia. Sfantul Constantin Brancoveanu va ridica biserica-bolnita, in anul 1693, cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.Se pastreaza inca si astazi fragmente din pictura murala originara din 1792, refacuta in 1852 Si 1903. Astazi este terminata restaurarea exterioara a bisericii mari din Manastirea Sadova.

  • Manastirea Sfantul Mucenic Gheorghe Manastirea Sfantul Mucenic Gheorghe

    Manastirea Sfantul Gheorghe este o manastire mai noua din Craiova. Biserica veche este ctitorita in 1952, de fostul mitropolit al Olteniei, Firmilian. Biserica si clopotnita au fost facute dupa planurile arhitectului Pencioiu. Anul trecut, in 2009 a fost sfintita biserica mare, cu hramul Sfantul Nicolae si Sfantul Apostol si Evanghelist loan, o copie a unei bazilici bizantine din Skopje, de la 1240.

T
  • Manastirea Tuturor Sfintilor - Paraclis Mitropolitan Manastirea Tuturor Sfintilor - Paraclis...

    Manastirea Tuturor Sfintilor este Paraclis al Mitropoliei din Craiova. Biserica din lemn este ctitorita de monahul Daniil de la Manastirea Tismana, in anul 1784, ca biserica a satului sau natal, Talpasesti, judetul Gorj. Bisericuta va avea o istorie tulburata, cu pradari si refaceri. Abia in anul 1975, la initiativa PF Teoctist, ea va fi stramutata in Craiova. In urmatorul an, ea va deveni paraclis mitropolitan.

Galati

Vezi Galati pe harta »
A
  • Manastirea Adam Manastirea Adam

    Manastirea Adam a fost una dintre cele mai prospere vetre monahale din Moldova de pana la secularizarea averilor manastiresti (1863). Desfiintata in 1959, de catre regimul comunist, Manastirea Adam va fi reinfiintata in 1991 ca manastire de calugari. In 2001 redevine manastire de maici. In ultimii ani au avut loc ample lucrari de restaurare si consolidare a bisericii vechi.

B
  • Manastirea Buciumeni Manastirea Buciumeni

    Manastirea buciumeni dateaza din prima jumatate a secolului al XV-lea. Manastirea Buciumeni este considerata una dintre cele mai vechi vetre monahale din judetul Galati. Dupa unii cercetatori, pe la 1430, la Buciumeni ar fi existat un schit de calugarite, bisericuta de lemn a schitului avand hramul Sfantul Nicolae. Odata cu legea secularizarii averilor manastiresti, din anul 1863, manastirea va fi desfiintata. Incepand cu 1990 manastirea afost reinfiintata.

C
  • Manastirea Carlomanesti Manastirea Carlomanesti

    Manastirii Carlomanesti este pentru prima data atestata documentar la datat la 5 aprilie 1445 . Spre sfarsitul secolului al XVII-lea, Manastirea Carlomanesti avea aproape 400 de monahi. In 1809 este mentionata ca metoc al Episcopiei Romanului. In 1957, Manastirea Carlomanesti va fi parasita. A fost reinfiintata, la initiativa IPS Casian al Dunarii de Jos, in anul 1997. Asezamantul cuprinde un paraclis, sfintit in 2004, cu hramul Sfintii Martiri Brancoveni, si un corp de chilii.

N
  • Manastirea Nasterea Maicii Domnului, Cudalbi Manastirea Nasterea Maicii Domnului, Cudalbi

    Manastirea Cudalbi este ctitoria Eugeniei Pana Gologanu. Biserica a fost sfintita in anul 1938. Manastirea Cudalbi in 1959 este inchisa definitiv, calugaritele fiind alungate, iar chiliile demolate. Biserica manastirii va ajunge, in putina vreme, o ruina. Dupa 1990 va fi construita o noua biserica, 3 corpuri de chilii si o clopotnita. Manastirea Cudalbi are un atelier de vesminte preotesti.

S
  • Manastirea Sfantul Vasile cel Mare, Galati Manastirea Sfantul Vasile cel Mare, Galati

    Manastirea Sfantul Vasile cel Mare din Galati functioneaza in cadrul asezamantului Sfantul Vasile cel Mare, care mai cuprinde: o asociatie filantropica, cabinetele medicale Sf. Cosma si Damian, centrul social Speranta.

  • Manastirea Sfintii Arhangheli, Galati Manastirea Sfintii Arhangheli, Galati

    Manastirea Sf. Arhangheli a fost ctitorita in anul 1763. Actuala biserica a manastirii Sfintii Arhangheli este ctitoria negustorului galatean Gheorghi Sisman, fiind inaltata intre 1802 si 1805. Manastirea Sfintii Arhangheli a fost Incendiata

V
  • Manastirea Vladimiresti Manastirea Vladimiresti

    Manastirea Vladimiresti este situata la 4 km de comuna Tudor Vladimirescu, intre Galati si Tecuci. A fost ctitorita in anul 1938, de stavrofora Veronica Gurau (+ 2005), pe terenul primit ca zestre din partea parintilor sai. Biserica mare, inaltata intre 1941 si 1943, este in forma de cruce, in stil moldovenesc

Z
  • Schitul Zimbru Schitul Zimbru

    Schitul Zimbru se afla in administrarea Manastirii Adam. La Schitul Zimbru s-a turnat doar fundatia unei biserici cu hramul Cuviosul Rafael.

Giurgiu

Vezi Giurgiu pe harta »
A
  • Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu Schitul Acoperamantul Maicii Domnului, Chiriacu

    Schitul Acoperamantul Maicii Domnului este situat in apropiere de drumul ce leaga Giurgiul de Ghimpati, langa localitatea Chiriacu. Schitul Acoperamantul Maicii Domnului a fost sfintit in data de 20 iulie 2006. Este format dintr-o bisericuta de lemn si un corp de chilii.

B
  • Schitul Barbu Belu, Gostinari Schitul Barbu Belu, Gostinari

    Biserica Schitului Barbu Belu a fost ridicata de catre Barbu Belu in anul 1818. Constructia este in prezent o ruina. Acoperisul lipseste, se mai pastreaza doar cateva scene de pictura. Schitul a fost reactivat in anul 2008 de PS Ambrozie, episcopul Giurgiului.

  • Manastirea Bolintin Vale Manastirea Bolintin Vale

    Prima atestare documentara a Manastirii Buna Vestire din Bolintin este anul 1433. Potrivit hrisovul lui Alexandru Aldea Coconul, fiul lui Mircea cel Batran, emis la Targoviste, aflam ca "manastirea ce se numeste Bolintinul [...] a fost facuta din temelia ei de raposatul Pilea logofatu". Dintr-un alt hrisov, din anul 1626, reiese ca aceasta manastire a fost inchinata, pe rand, Manastirii Simonos Petras din Sf. Munte Athos si Manastirii Mihai-Voda de la Bucuresti.

C
  • Manastirea Comana Manastirea Comana

    Manastirea Comana este ctitorie a lui Vlad Tepes si a fost ridicata in anul 1461. Din cauza ca Manastirea devine o ruina, boierul Radu Serban va incepe zidirea unei noi manastiri pe locul celei dintai. Serban Cantacuzino va restaura intreaga manastire Comana, in stil brancovenesc, la sfarsitul sec. al XVII-lea. In anul 1728 Manastirea Comana este inchinata, de catre Nicolae Mavrocordat

D
  • Manastirea Delta Neajlovului Manastirea Delta Neajlovului

    Manastirea Delta Neajlovului a functionat mai intai ca schit apartinand de Manastirea Comana. Primeste statut de manastire in 2005. Ctitorul principal al manastirii Delta Neajlovului este arhim. Irineu Iurascu, fost staret la Manastirea Comana.

S
  • Schitul Sfantul Ioan Rusul Schitul Sfantul Ioan Rusul

    Manastirea Sfantul Ioan Rusul este situata la 1 km de Slobozia, ridicata pe locul unei unitati militare. Biserica Sfantul loan Rusul - semiingropata - este construita deasupra unui fost depozit de armament. Lucrarile de amenajare a unui corp de chilii si a arhondaricului sunt in plina desfasurare. Biserica Manastirii Sfantul Ioan Rusul adaposteste intr-o racla, particele din moastele Sfantului Ioan Rusul si particele din moastele

  • Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, Giurgiu

    Manastirea Sfantul Mare Mucenic Gheorghe din Giurgiu a fost infiintata in anul 2006. Sfintirea Manastirii Sfantul Gheorghe a avut loc pe data de 22 aprilie 2007. Biserica din lemn este opera a mesterilor cioplitori din Barsana, Maramures. Pictura interioara este realizata in stil neo-bizantin.

  • Schitul Sfantul Nicolae, Giurgiu Schitul Sfantul Nicolae, Giurgiu

    Biserica Schitului Sfantul Nicolae, Giurgiu a fost geamie, pana in anul 1830. Nu se cunoaste data construirii acestui locas. Geamia va deveni biserica datorita eliberarii Giurgiului de sub stapanirea otomana in anul 1831. Biserica Schitului Sfantul Nicolae a fost bombardata in 1877 de turci si in 1944 de germani. Biserica Sfantul Nicolae a fost transformata in schit in anul 2006

Gorj

Vezi Gorj pe harta »
C
  • Manastirea Camaraseasca Manastirea Camaraseasca

    Manastirea "Sf. Ioan Botezatorul - Camaraseasca" este asezata pe malul drept al raului Gilort, la nord-est de orasul Targu-Carbunesti. Este zidita in anul 1780 de catre Polcovnicul Mihai Coltescu in timpul Voievodului Alexandru Ipsilanti.

  • Manastirea Crasna Manastirea Crasna

    Biserica Manastirii Crasna este ctitoria vel-pitarului jupan Dumitru Filisanu, nepot al Banului Craiovei, Dobromir, si var cu Doamna Stanca, sotia lui Mihai Viteazul, de la sfarsitul sec. al XV-lea. Biserica Manastirii Crasna a fost terminata in 1637. S-a pictat intre anii 1756 si 1757 de Grigore Zograf si de fiul sau, Ion. Biserica Manastirii Crasna este construita in stil bizantin

D
  • Manastirea Dealu Mare, Borascu Manastirea Dealu Mare, Borascu

    Manastirea Dealu Mare se afla asezata in varful Dealului Mare, loc cunoscut sub denumirea Cioaca lui Surcel. Biserica a fost zidita in anul 1865 de C. Savoiu, boier cu tendinte liberale. A functionat cu intreruperi. A fost desfiinta in anul 1959 si reinfiintata in 1992.

I
  • Manastirea Icoana Manastirea Icoana

    Manastirea Icoana a fost infiintata in anul 1996, ca donatie a familiei pr. Ioan Popescu de la Biserica Icoanei din Bucuresti. In prezent se afala in constructie un asezamant filantropic.

L
  • Manastirea Lainici Manastirea Lainici

    Nu se cunoaste cu precizie inceputurile Manastirii Lainici. Potrivit traditiei, Sfantul Nicodim ar fi construit dupa Visina si un schit din lemn la Lainici. Prigoana imparatesei imperiului Austro-Ungar Maria Tereza, care a distrus majoritatea manastirilor ortodoxe din Ardeal, la jumatatea sec. al XVIII-lea , se pare ca ar fi ajuns pana aici. Biserica ctitorita din sec. XIV-lea al XV-lea ar fi fost distrusa in acea perioada. Incepand cu a doua jumatate a sec. al XVII-lea si inceputul sec. al XVIII-lea incep sa apara documente istorice ce fac referire la Manastirea Lainici.

  • Schitul Locurele Schitul Locurele

    Schitul Locurele a fost ctitorit intre anii 1850-1852 de catre Lupu Stolojan si Constantin Cartianu. Noul locas a fost sfintit de Sfantul Calinic la 6 august 1860, avand hramul Schimbarea la Fata. Primul Razboi Mondial a afectat Viata monahala, calugarii trebuind sa plece, apoi din cauza regimul comunist, Schitul Locurele a ajuns intr-un stadiu avansat de deteriorare. In 2006 incep lucrarile de refacere a bisericii. Schitul este dependent de Manastirea Lainici.

P
  • Manastirea Polovragi Manastirea Polovragi

    Manastirea Polovragi a fost zidita in jurul anului 1505, de Radu Comisul Si Patru Spatarul. In anul 1645, logofatul Danciu Paraianu ctitoreste actuala biserica, cu ajutorul domnitorului Matei Basarab. Inchinata Sfantului Mormant de cel de-al doilea ctitor al sau, Manastirea Polovragi este rascumparata de domnitorul Constantin Brancoveanu de la Patriarhul Dositei al Ierusalimului, in anul 1693 si facuta metoc al manastirii Hurez.

S
  • Schitul Schimbarea la Fata, Cioclovina de Sus Schitul Schimbarea la Fata, Cioclovina de Sus

    Schitul Cioclovina de Sus este unul dintre cele doua schituri aflate putin mai sus de Manastirea Tismana, comuna Tismana, judetul Gorj. Schitul Ciclovina de sus a fost parasit pana in 1940. Viata de sihastrie din acest schit a reinviat prin grja maicii Vartolomeea in anul 1998.

  • Manastirea Sfanta Treime, Stramba Manastirea Sfanta Treime, Stramba

    Manastirea Sfanta Treime, Stramba este ctitorita in 1597-1599 de Stoichita Raioseanu, sotia sa Dochia si nepotul sau Milosi, pe locul unui schit mai vechi, din 1519. In anul 1525 Schitul Stramba este mentionat ca metoc al Manastirii Govora. In 1731, in vremea domnitorului Alexandru llias, devine metoc al Manastirii Tismana. Mult timp a fost biserica de parohie.

  • Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Cioclovina de Jos Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil...

    Schitul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Cioclovina de Jos este ridicat in anul 1660. Biserica a fost construita in anul 1715. A fost locuita de calugari pana in anul 1949, cand devine schit de maici. Schitul Ciclovina de Jos tine de Manastirea Tismana.

T
  • Manastirea Targu Logresti Manastirea Targu Logresti

    Manastirea Targu Logresti a fost ctitorita in anul 1769 de ieromonahul Tandalescu. Manastirea Targu Logresti a fost inchinata Episcopiei de Ramnic in anul 1785. In perioada 1830-1840 a servit ca biserica de mir si a fost parasita dupa secularizarea averilor manastiresti. In timpul perioadei comuniste, manastirea a fost inchisa. In anul 1990 a fost redeschisa de maicile de la Polovragi. A redevenit manastire in anul 1992.

  • Manastirea Tismana Manastirea Tismana

    Manastirea Tismana a fost intemeiata de Sfantul Nicodim, cu ajutorul voievodului Radu I (1377-1383). Prima biserica a fost construita din lemn de tisa, de unde vine si numele manastirii. Biserica actuala a fost sfintita la 15 august 1377. De-a lungul timpurilor, datorita deselor prigoane ale paganilor asupra tarii noastre, Manastirea Tismana a suferit mai multe distrugeri si transformari

V
  • Manastirea Visina Manastirea Visina

    Manastirea Visina - prima atestare documentara a acestei manastiri o avem intr-un document al lui Neagoe Basarab din anul 1514. Din vechea Manastire Visina s-au pastrat doar ruinele bisericii. Manastirea Visina a fost reinfiintata in anul 1994.

Harghita

Vezi Harghita pe harta »
D
  • Manastirea Doamnei (Paraul Doamnei), Moglanesti Manastirea Doamnei (Paraul Doamnei), Moglanesti

    Manastirea Doamnei sau Paraul Doamnei din Moglanesti a fost infiintata in 1658 de doamna Safta, sotia domnului moldovean Gheorghe Stefan. Biserica de lemn este declarata monument istoric cunoscand mai multe etape de restaurare. Pictura bisericii a fost realizata pe panza in anul 1981. Incepand cu anul 1999 in Manastirea vietueste o obste de monahii.

F
  • Manastirea Fagetel Manastirea Fagetel

    Pe locul actual al Manastirii Fagetel a fost ridicat in anul 1903 un paraclis familial de catre doamna Rozalia Gheorghe. Dupa 1931, prin venirea aici a ieromonahului Dionisie Sova cu alti 3 monahi de la Manastirea Bogdana, se intemeiaza un asezamant monahal. In 1936, viata monahala la Manastirea fagetel s-a intrerupt urmand sa fie reactivata in 1995. Vechea biserica, construita in stil bizantin, a fost resfintita in 1999. Complexul monahal mai cupride complexul de chilii, turnul-clopotnita de la intrare si zidul ce delimiteaza incinta.

G
  • Schitul Gura Izvorului Schitul Gura Izvorului

    Schitul Gura Izvorului a fost infiintat in 1999. In urmatorii doi ani au inceput lucrarile de constructie a chiliilor si a avut loc punerea pietrei de temelie bisericii schitului. Schitul Gura Izvorului se afla sub purtarea de grija a Manastirii Sfantul Ilie, Toplita.

I
  • Manastirea Izvorul Muresului Manastirea Izvorul Muresului

    Manastirea Izvorul Muresului este situata la poalele Muntelui Hasmasul Mare, la o altitudine de 950 m. Manastirea Izvorul Muresului a fost infiintata din dorinta comunitatii locale in 1996. Complexul monahal cuprinde: biserica in stil brancovenesc, corpul de chilii cu paraclis, casa duhovnicului, clopotnita si alte anexe gospodaresti.

S
  • Manastirea Sfantul Ilie dinToplita Manastirea Sfantul Ilie dinToplita

    Manastirea Sfantul Ilie din Toplita a fost infiintata in 1928, fiind o ctitorie a Patriarhului Miron Cristea. Bisericuta de lemn a manastirii a fost adusa la Toplita inca din anul 1910, din Stanceni, jud. Mures. La sfintirea bisericii, in 1928, incinta mai cuprindea staretia, o casa cu patru camere, clopotnita manastirii, precum si o Fantana a eroilor, inchinata soldatilor cazuti pentru dezrobirea Ardealului. Pictura veche s-a distrus aproape in intregime la stramutarea bisericii din Stanceni la Toplita. Pictura noua a fost realizata de Dumitru Belizarie. Pictura a fost restaurata in 1989. Din 1994, se afla sub purtarea de grija a Episcopiei de Covasna si Harghita.

  • Manastirea Sfantul Nicolae, Miercurea Ciuc Manastirea Sfantul Nicolae, Miercurea Ciuc

    Manastirea Sfantul Nicolae din Miercurea Ciuc, ridicata intre anii 1929 - 1939, functioneaza din 1994, in cadrul resedintei Episcopiei Ortodoxe de Covasna si Harghita. Obstea de maici utilizeaza pentru ritualul liturgic atat catedrala episcopala, cat si capela cu hramul Sfantul Nicolae de la Centrul eparhial.

Hunedoara

Vezi Hunedoara pe harta »
B
  • Schitul Baita Schitul Baita

    Schitul Baita a lua fiinta in anul 2003. Schitul Baita din judetul Hunedoara are o biserica cu planul de cruce greaca, pridvor deschis si turn deasupra pronaosului.

C
  • Schitul Colt (Suseni-Colt) Schitul Colt (Suseni-Colt

    Schitul Colt reprezinta ctitoria familiei Candea din secolul al XIV-lea. Biserica Schitului Colt a fost construita din piatra bruta, fiind compusa dintr-o nava dreptunghiulara si un altar rectangular. Deasupra altarului se gaseste un turn fortificat.

  • Manastirea Crisan-Vaca Manastirea Crisan-Vaca

    Manastirea Crisan-Vaca a fost reinfiintata in 1992 in apropierea vechii manastiri din satul Vaca (azi Crisani). Asezamantul monahal cuprinde: biserica cu hramul Nasterea Maicii Domnului, un corp de chilii, trapeza, paraclisul de iarna cu hramul Izvorul Tamaduirii, si altarul de vara, cu hramul Duminica Sfintilor Romani.

  • Schitul Criscior Schitul Criscior

    Schitul Criscior a fost construit intre anii 1992 si 1994. Altarul de vara al Schitului Criscior are hramul Inaltarea Domnului.

  • Schitul Cucuis Schitul Cucuis

    Schitul Cucuis fost infiintat in 1993. Shitul Cucuius a fost in perioada anilor 1994 - 1997 o asezare monahala pentru calugarite, iar din anul 1999 a devenit obste de monahi. Chiliile Schitului Cucuius s-au ridicat incepand cu anul 2003.

G
  • Schitul Ghelari Schitul Ghelari

    Biserica de piatra a Schitului Ghelari, atestata documentar in sec. al XVIII-lea, a fost ctitorita de catre Berivoi Gheorghe. In sec. al XlX-lea, bisericii initiale i-au fost adaugate pronaosul si turla. Schitul Ghelari a fost intemeiat in anul 1991 si a functionat pana in 1993. Incepand cu anul 1997 a fost reactivat.

P
  • Manastirea Prislop Manastirea Prislop

    Manastirea Prislop a fost ridicata de catre Sfantul Nicodim de la Tismana in a doua jumatate a sec. al XIV-lea. Biserica manastirii Prislop este construita in plan triconc, cu o turla pe naos, fiind de mici dimensiuni.

R
  • Schitul Retezat Schitul Retezat

    Schitul Retezat a fost ctitorit in anul 1999 de catre Preasfintitul Daniil al Daciei Felix. Schitul Retezat este situat la poalele muntilor Retezat. Biserica are forma de nava, cu o turla in partea de apus.

S
  • Schitul Straja Schitul Straja

    Schitul Straja cuprinde o biserica de lemn si cateva chilii. A fost infiintat in anul 1999. Intrarea in Schitul Straja se face printr-un tunel artificial de 57 m. In fiecare an, in Vinerea Mare, se organizeaza un pelerinaj - Drumul Crucii - din Lupeni pana la schit (10 km).

V
  • Schitul Vulcan Schitul Vulcan

    Schitul Vulcan a primit abobarea infiintarii in anul 1992. Biserica Schitului Vulcan a fost ridicata in anul 1998, iar corpul de chilii a fost construit in perioada 2000-2003.

Ialomita

Vezi Ialomita pe harta »
A
  • Schitul Amara Schitul Amara

    Schitul Amara a fost infiintat in anul 2003, ca metoc al Episcopiei Sloboziei si Calarasilor. Schitul Amara are viata de obste. Paraclisul, cu hramul Sfantului Gheorghe, a fost sfintit in anul 2004, pe 24 iunie. De la infiintarea Schitului au avut loc aici mai multe slujbe de tundere in monahism si cateva hirotonii.

B
  • Manastirea Balaciu Manastirea Balaciu

    Manastirea Balaciu a fost infiintata in anul 1929 de PS Gherontie Nicolau al Tomisului. Biserica manastirii a fost ridicata intre 1821 si 1841 de catre proprietarii mosiei Odaia-Neacsu si Ecaterina Pitesteanu. In anii 1936-1939, la Balaciu a functionat o scoala de cantareti bisericesti. In anul 1961, in urma Decretului 410/1959, calugarii din Manastirea Balaciu au fost alungati. Pe 27 august 1991 este trimis

C
  • Manastirea Chiroiu Manastirea Chiroiu

    Manastirea Chiroiu - piatra de temelie a acestei manastiri a fost pusa pe 24 aprilie 1998. Lucrarile au fost finalizate in anul 2005. Pe 2 octombrie, 2005 a fost sfintita biserica cu hramul Buna Vestire, de catre vrednicul de pomenire ierarh Damaschin Coravu. Paraclisul manastirii are hramul Sf. Parascheva. La Manastirea Chiroiu exista ateliere de croitorie, broderie si pictura.

Pagina 3 din 7