CUM A ISPITIT DIAVOLUL PE FRATELE GHEORGHE


CUM A ISPITIT DIAVOLUL PE FRATELE GHEORGHE

In anul 1927, Gheorghe s-a retras ca ucenic la pustnicul Paisie de la Cozancea. Acolo facea ascultare de batranul, lucra la gradina, canta la strana si repeta mereu rugaciunea lui Iisus, mancand o data in zi. Uneori mai statea si la Schitul Sihastria din Muntii Neamt.

Odata insa, ispitindu-l vrajmasul si umbland dupa sfatul mintii sale, a intrat in chilie si a lasat pe masa aceasta scrisoare: ''Iarta-ma, Parinte Paisie, ca am plecat in padure pentru cinci zile, sa ma pocaiesc!''

Seara, citind batranul scrisoarea, a zis: ''Acest lucru este din ispita diavolului si nu ii va fi de folos fratelui Gheorghe, caci a plecat fara binecuvantare!'' Pe la miezul noptii a batut cineva in usa chiliei sale:

- Binecuvinteaza, Parinte Paisie, si ma iarta pe mine, pacatosul!

- Cine esti tu? a intrebat batranul.

- Fratele Gheorghe pacatosul!

- Cum se poate asta? Fratele Gheorghe este plecat in padure sa se pocaiasca pentru cinci zile!

- Iarta-ma, Parinte Paisie, ca am gresit!

- Dumnezeu sa te ierte, frate Gheorghe. Intra in chilie si spune-mi ce ti s-a intamplat.

- De mult voiam, Parinte Paisie, sa ma rog singur cateva zile in padure. Deci am luat Ceaslovul, Psaltirea, cateva lumanari si chibrituri si m-am ascuns in padure intr-o groapa. Acolo am inceput a face metanii si a ma ruga cu lacrimi. Pe la miezul noptii aud langa mine un glas infiorator: ''Ce faci aici?'' Ma intorc putin si vad un arap urias, cu chip foarte infricosator. Era vrajmasul! Apoi imi zice: ''De ce ai plecat fara blagoslovenie?'' Atunci, cuprins de mare frica, am luat Ceaslovul si am fugit! Deci te rog, Parinte Paisie, iarta-ma pe mine pacatosul si ma primeste inapoi!

Din ceasul acela fratele Gheorghe nu a mai facut nimic fara binecuvantare.

Carti Ortodoxe

Cuprins