PLECAREA LA ARMATA


PLECAREA LA ARMATA

In anul 1935, fratele Constantin Ilie a fost chemat la armata. Deci, lasand oile pe munte, a coborat in schit, s-a spovedit la parintele egumen, s-a impartasit cu Trupul si Sangele Domnului si, dupa ce s-a rugat indeajuns, a cerut binecuvantare si a plecat la Botosani, fiind incorporat intr-un regiment de transmisiuni.

Acolo a continuat cu rugaciunea si cu infranarea. A facut si o cerere speciala precum ca este vietuitor de manastire si nu are voie sa manance carne. Comandantul regimentului i-a aprobat sa ia de la cantina ceea ce ii convine. Iar el s-a infranat si s-a rugat mult si de aceea, cat timp a fost in armata, nu a avut nici o necuratie trupeasca in somn.

Multa vreme a purtat haina monahala in cadrul armatei, fiind randuit la infirmerie. Aici ajuta pe cei bolnavi, isi facea pravila randuita, se ocupa de curatenie si era cinstit de toti, atat de ofiteri, cat si de soldati.

Comandantul regimentului se bucura de prezenta sa si il proteja intru toate, caci facea rugaciune seara si dimineata in capela regimentului cu soldatii, iar in sarbatori ii ducea pe toti la biserica. Astfel multi se bucurau de prezenta si de viata sa inchinata lui Hristos.

De aceea, de multe ori era pus de cadrele militare sa vorbeasca celorlalti soldati. Chiar si ofiterii se adunau sa-l asculte si multi se foloseau de cuvintele lui.

In cazuri speciale, cand unii soldati bolnavi aveau nevoie urgenta de preot, fratele Constantin le aducea preotul militar sa-i spovedeasca si sa-i impartaseasca. Ba unii dintre ei ii cereau sfat duhovnicesc, cum ar putea sa intre si ei in viata monahala.

La terminarea stagiului militar, i s-a propus sa ramana in cadrul armatei: ''Stai aici, caci cu memoria pe care o ai, vei ajunge general!'' Dar el a refuzat, spunand ca este ''soldat in armata lui Hristos, Imparatul Impa-ratilor''.

In anul 1936, tanarul caporal Constantin Ilie, fiind eliberat din armata, s-a reintors din nou la Schitul Sihastria, dand lauda lui Dumnezeu si Maicii Domnului pentru toate.

Carti Ortodoxe

Cuprins