REINTOARCEREA PARINTELUI CLEOPA LA MANASTIREA SIHASTRIA


REINTOARCEREA PARINTELUI CLEOPA LA MANASTIREA SIHASTRIA

 

In luna august 1964, bucuria negraita a eliberarii tarii si a tuturor romanilor robiti de comunism cuprinsese pe toti. Inchisorile ramasesera goale, cei care supravietuisera au fost eliberati, manastirile si toata tara faceau rugaciuni de multumire lui Dumnezeu si toti sperau in mai binele zilei de maine.

 

La sfarsitul aceleiasi luni, insotit de un binevoitor, am ajuns la bordeiul Parintelui Cleopa, tainuit de vederea celor multi. Ingenunchind, i-am sarutat mana, ne-am imbratisat si am plans impreuna. Mi se parea ca visez. Apoi, Domnul intarindu-ne, ne-am rugat indelung, si i-am spus Parintelui Cleopa: ''Preacuvioase parinte, am venit, trimis de parintii de la Sihastria, sa va aducem acasa, dupa aproape sase ani de despartire. S-au deschis inchisorile si Dumnezeu ne-a binecuvantat tara cu putina libertate. Deci, va rugam sa va intoarceti la Sihastria! Toti parintii va asteapta plangand de bucurie. Va asteapta si credinciosii, dar cel mai mult va doreste Parintele Paisie, duhovnicul nostru al tuturor, care v-a crescut de mic, si Maica Agafia, mama sfintiei voastre!?''

 

Parintele Cleopa insa ezita. Se invatase cu linistea. O lupta tainica era in sufletul sau. Sa renunte la liniste pentru folosul altora? Sau sa ramana mai departe la pustie? Atunci, vazandu-l in aceasta cumpana, l-am lasat sa se roage lui Dumnezeu inca doua saptamani. La 29 septembrie, de ziua Sfantului Chiriac Sihastrul, Parintele Cleopa cu ucenicul sau, Varsanufie, mergand peste munti si vai, prin paduri cunoscute numai de ei, au sosit in Manastirea Sihastria.

 

Bucuria a fost mare, parintii si fratii il sarutau cu lacrimi in ochi si dadeau slava lui Dumnezeu ca s-a intors iarasi sanatos la chilia sa. Drept multumita, in seara aceea s-a facut priveghere de noapte. Ziua urmatoare, Parintele Cleopa a petrecut-o impreuna cu duhovnicul sau, Ieroschimonahul Paisie.

 

Asa a fost reintoarcerea in obstea Sihastriei a Arhimandritului Cleopa.

Carti Ortodoxe

Cuprins