Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
ARHIMANDRITUL CLEOPA STARET LA MANASTIREA SLATINA
Dupa aproape un an de liniste, s-a asternut iarasi intristare peste obstea Manastirii Sihastria. Era in luna august, anul 1949, cand Arhimandritul Cleopa a fost chemat la Sfanta Patriarhie de catre Patriarhul Justinian, care il aprecia foarte mult, si a fost randuit sa plece cu un grup de 30 de calugari din obstea Manastirii Sihastria la Manastirea Slatina - Suceava, pentru a innoi obstea si viata duhovniceasca de acolo.
Reintors la Sihastria, Parintele Cleopa a ales 30 de parinti, duhovnici, preoti, monahi si rasofori, printre care si Ieroschimonahul Paisie Olaru. Apoi, lasand staret la Sihastria pe Protosinghelul Ioil Gheorghiu, ucenicul marelui staret Ioanichie Moroi, a randuit plecarea la 30 august 1949.
Ruperea obstii in doua si despartirea dintre ei a fost dureroasa pentru toti. Fiecare lacrima si se ruga, cerand ajutorul Maicii Domnului. Apoi Parintele Cleopa cu cei 30 de parinti si frati au fost insotiti pe cale de tot soborul, iar in apropiere de Paraul Alb si-au luat ramas bun unii de la altii, sarutandu-se si lacrimand. In clipa aceea tocmai venea la Sihastria duhovnicul Manastirii Agapia, Arhimandritul Maxim, un mare protopsalt si un parinte hotarat si iscusit.
Asistand la aceasta despartire, i-a incurajat si pe unii si pe altii, zicand: ''Parintilor, de ce sunteti asa intristati? Sfintii Parinti si-au dat viata pentru Hristos si au aparat Ortodoxia, iar sfintiile voastre plangeti aici ca la raul Babilonului? Auziti cum canta Biserica: ''Sfintilor muce-nici, care bine v-ati nevoit si v-ati incununat, rugati-va Domnului sa se mantuiasca sufletele noastre!'' Deci, faceti ascultare si va va ajuta Dumnezeu cu rugaciunile Maicii Domnului!'' Apoi au cantat ''Cuvine-se cu adevarat'' si ''Aparatoare Doamna'' si s-au despartit.
Manastirea Slatina, ctitoria lui Alexandru Lapusnea-nu, din anul 1554, care avea doar sapte batrani in vechea obste, ii astepta. Inceputul a fost mai greu, dar in cateva luni de zile noua obste s-a acomodat si toate au intrat in normal.
Parintele Cleopa a inceput innoirea vietii duhov-nicesti la Slatina, punand in buna randuiala sfintele slujbe de zi si de noapte si Sfanta Liturghie. A randuit, de ase-menea, spovedania saptamanala, scoala monahala pentru frati si viata de obste dupa modelul Sfantului Teodor Studitul.
Din anul 1950 s-au inchinoviat la Slatina si cativa teologi iscusiti, care il stimau in mod deosebit pe Parintele Cleopa. Intre acestia amintim pe Protosinghelul Petroniu Tanase, Ierodiaconul Antonie Plamadeala, viitorul mitropolit al Ardealului, Arhimandritul Dosoftei Morariu, Protosinghelul Gherontie Balan, Ieroschimonahul Daniil Tudor si Ieromonahul Arsenie Papacioc.
Toti acestia il ajutau pe Parintele Cleopa la buna organizare a acestei manastiri voievodale, facand din Manastirea Slatina o adevarata academie duhovniceasca, unica in acea vreme in intreaga tara.
Vestea innoirii acestei manastiri s-a raspandit peste tot, incat veneau in pelerinaj numerosi credinciosi, stu-denti, intelectuali, oameni de toate varstele si clasele sociale, si primeau sfaturi de la Parintele Cleopa si de la ceilalti duhovnici. Sub povatuirea Protosinghelului Petroniu s-a organizat si un frumos cor bisericesc, format din peste 30 de frati tineri, care te misca pana in adancul sufletului.
Asa a inceput innoirea duhovniceasca a Manastirii Slatina.