BUCURII SI NECAZURI

 

BUCURII SI NECAZURI

 

Nu putem trece sub tacere necazurile pe care le suferea Manastirea Sihastria, si mai ales staretul acestui sfant asezamant, spre sfarsitul anului 1947, datorita unei vestite bande de talhari, care au pradat manastirile si oamenii din zona Neamt timp de peste 6 ani, facand peste tot tulburare, paguba si sminteala.

 

Manastirea Sihastria si Schitul Sihla, in zona carora se adaposteau hotii, au patimit multe de la ei, fiind mai izolate de celelalte manastiri.

 

Indata dupa sfintirea paraclisului, incinta manastirii a fost inconjurata de hoti. Credinciosii au fost retinuti in biserica sub amenintarea armelor, iar ei au luat tot ce au gasit mai bun in magazia manastirii.

 

Despre aceasta intamplare spunea Parintele Cleopa: ''Intr-o seara, pe cand eram staret si stateam la slujba privegherii in biserica, a venit Balta cu ai lui, m-au scos de la slujba si mi-au cerut vin, mancare si bani. Si fiindca nu aveam nimic, m-au luat, m-au dus in padure si m-au legat de un copac ca sa ma impuste. Atunci unul dintre ei i-a spus celui mai mare: ''Nu iti aduci tu aminte cum ne dadea sa mancam cand era la stana? Si acum vrei sa-l impusti?'' Si s-au luat la cearta intre ei si au plecat in padure, iar pe mine m-au dezlegat si am venit la manastire''.

 

A doua zi, Parintele Cleopa, intristat de toate acestea, s-a dus la Episcopul Valerie din Manastirea Neamt si i-a cerut sfat:

 

- Preasfintite, ce sa facem sa scapam manastirea de acesti hoti, care ne prada si ne tulbura de sase ani?

 

- Parinte Cleopa, stii ce sa faceti? Sa faceti privegherea Acoperamantului Maicii Domnului in fiecare marti seara si sa cititi ziua si noaptea la Psaltire in biserica cate doua ore fiecare, de la staret pana la ultimul frate. Daca veti face asa, Maica Domnului va indeparta pe acesti hoti si va va binecuvanta cu tot ce aveti trebuinta, iar manastirea va fi pazita de orice primejdie!

 

Auzind aceasta, staretul Cleopa a randuit sa se faca privegherea Acoperamantului Maicii Domnului in mod regulat, marti seara, iar Psaltirea sa se citeasca neincetat in biserica, cand nu este slujba. Aceasta randuiala se respecta nestirbit pana astazi, iar acei raufacatori au fost prinsi si pedepsiti dupa lege. De atunci Manastirea Sihastria a fost pazita de toate primejdiile, cu rugaciunile Maicii Domnului, protectoarea acestui sfant lacas.

Carti Ortodoxe

Cuprins