POVATUITOR DUHOVNICESC AL MAI MULTOR MANASTIRI DIN MOLDOVA


POVATUITOR DUHOVNICESC AL MAI MULTOR MANASTIRI DIN MOLDOVA

 

Arhimandritul Cleopa a fost randuit de Mitropolia Moldovei sa supravegheze si sa indrume viata duhovniceasca a mai multor manastiri din imprejurimi: Putna, Moldovita, Rasca, Sihastria si schiturile Sihla si Rarau, dupa modelul Manastirii Slatina. De aceea mergea cu regularitate la fiecare dintre ele si, dupa ce le cerceta si dadea sfaturi duhovnicesti, se intorcea din nou la Slatina.

 

Preacuviosia sa punea accent cel mai mult pe ascultarea cu dragoste, spovedania saptamanala, rugaciunea ''Doamne Iisuse'' si participarea la sfintele slujbe; iar la chilii cerea pravila randuita si implinirea canonului calugaresc. Caci numai asa se pot forma calugari buni, ravnitori pentru Hristos, ascultatori si smeriti. Iar cand se iveau anumite tulburari sau ispite in aceste manastiri, parintele trimitea unul sau doi duhovnici si facea pace si liniste.

 

In toate manastirile amintite mai sus se facea regulat scoala monahala si se mentinea aceeasi randuiala de viata duhovniceasca.

 

Timp de trei ani de zile, toate aceste manastiri au progresat mult in viata monahala, datorita atat staretilor respectivi, cat mai ales Arhimandritului Cleopa, care supraveghea indeaproape buna desfasurare a vietii duhov-nicesti, spre lauda lui Dumnezeu si bucuria credinciosilor.

Carti Ortodoxe

Cuprins