INCHINOVIEREA PARINTELUI PAISIE LA SIHASTRIA


INCHINOVIEREA PARINTELUI PAISIE LA SIHASTRIA

 

In calitate de egumen si apoi staret la Manastirea Sihastria, Arhimandritul Cleopa dorea mult sa aduca in obstea sa pe cel dintai parinte duhovnicesc al sau, Ieroschimonahul Paisie. Cu voia lui Dumnezeu, in anul 1948, la 1 decembrie, marele duhovnic Paisie Olaru de la Schitul Cozancea a fost inchinoviat in obstea Manastirii Sihastria, spre mangaierea si bucuria tuturor.

 

Chiar din primele zile, Ieroschimonahul Paisie a fost randuit sa povatuiasca si sa marturiseasca credinciosii care veneau aici in numar tot mai mare. Astfel, Manastirea Sihastria, atat prin staretul ei de atunci, cat si prin duhovnicii iscusiti care-i avea, a creat un curent innoitor de viata duhovniceasca in manastirile din tinutul Neamt.

 

Zilnic veneau calugari si credinciosi la Sihastria, din alte manastiri si asteptau sa vorbeasca cu Parintele Paisie duhovnicul si sa-si deschida inima inaintea lui. Preoti, calugari, credinciosi de prin sate si orase, intelectuali si tineri de toate varstele ieseau luminati din chilia sa si dadeau lauda lui Dumnezeu pentru ca le-a randuit un parinte duhovnicesc atat de bland si iscusit.

 

Vinerea era zi de spovedanie saptamanala a monahilor. Mai mult de jumatate din obstea Manastirii Sihastria se marturisea regulat la Parintele Paisie si se mangaia de intelepciunea, tacerea si smerenia sa. Parintele nu vorbea mult, ci zidea duhovniceste pe toti mai ales prin bunatatea si statornicia sa. In general reusea sa spovedeasca in medie intre 50 si 100 de suflete pe zi, monahi si credinciosi din toate zonele tarii.

Carti Ortodoxe

Cuprins