VEDENIILE MINUNATE ALE FRATELUI CONSTANTIN


VEDENIILE MINUNATE ALE FRATELUI CONSTANTIN

Cand se implineau 40 de zile de la moartea fratelui sau Gherasim, Constantin citea la Psaltire si tinea post, rugandu-se pentru mantuirea lui.

Odata a atipit putin si a vazut ca mormantul fratelui sau, din cimitirul vechi de langa biserica, s-a deschis si capacul de pe sicriu s-a dat la o parte; iar de la Sfantul Altar a inceput sa curga peste mormant un izvor cu apa limpede ca cristalul si chipul fratelui se facea alb ca zapada. Atunci Gherasim s-a desteptat ca din somn si a spus: ''Frate Constantine, rugaciunile Bisericii m-au mantuit...''.

In acelasi an, dupa mutarea la Domnul a fratilor sai, Constantin era foarte intristat pentru sfarsitul lor atat de timpuriu. Dar se ruga cu lacrimi lui Dumnezeu sa-i descopere unde anume sunt sufletele lor. Si iata, intr-o seara a adormit in chilia sa si nu s-a mai desteptat pana dimineata.

Dupa ce s-a trezit, sufletul sau era foarte linistit si impacat. Apoi s-a dus la egumenul schitului si i-a spus vedenia care o avusese in noaptea aceea. Zicea ca s-a intalnit cu fratii sai, Vasile si Gherasim, impreuna cu surorile sale plecate la Domnul, intr-o gradina minunata plina de flori si buna mireasma, cu pomi incarcati de roade, unde pasari ceresti cantau laude lui Dumnezeu. Toata noaptea aceea a petrecut-o impreuna cu fratii sai plimbandu-se impreuna si cantand cu multa bucurie duhovniceasca in gradina Raiului!

La urma fratii si-au luat ramas bun de la el si, promitandu-i ca se vor ruga pentru dansul ca sa fie cu totii impreuna, l-au indemnat sa faca ascultare si sa se roage neincetat, ca dupa o vreme va fi povatuitor de suflete si apoi va veni si el langa ei. Apoi s-au departat saltand de bucurie, iar Constantin s-a desteptat din somnul sau adanc. Era deja ora 5 dimineata.

Carti Ortodoxe

Cuprins