INTALNIREA CU RASOFORUL ILIE IACOB - SFANTUL IOAN IACOB DE LA NEAMT


INTALNIREA CU RASOFORUL ILIE IACOB (SFANTUL IOAN IACOB DE LA NEAMT)

Cuviosul Ioan Iacob de la Neamt a intrat in viata monahala mai intai la Manastirea Neamt, in anul 1933, fiind orfan de ambii parinti. Staretul Manastirii Neamt de atunci era Episcopul Nicodim Munteanu, viitorul Patriarh al Romaniei.

Episcopul Nicodim, dupa ce l-a binecuvantat si l-a inchinat la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din biserica lui Stefan cel Mare, i-a randuit sa faca ascultare la farmacia manastirii cu monahul Iov, care ducea viata sfanta. Apoi a fost numit ajutor de bibliotecar al Manastirii Neamt unde se ingrijea de buna pastrare a vechilor manuscrise si dadea carti pentru citit monahilor din obstea lavrei si a schiturilor din imprejurimi.

La acest cuvios frate, ajuns mai tarziu la Locurile Sfinte, venea si fratele Constantin Ilie de la Schitul Sihas-tria sa ceara carti duhovnicesti din biblioteca manastirii. Odata, prin anul 1934, fratele Constantin a imprumutat de la rasoforul Ilie Iacob cartea ''Alfavita sufleteasca'', scrisa de Sfantul Dimitrie al Rostovului. In vara aceluiasi an, rasoforul Ilie, venind la Sihastria impreuna cu economul marii lavre, l-a intrebat pe fratele Constantin, care pastea oile pe vale:

- Frate Constantin, ai terminat de citit cartea ''Alfavita sufleteasca''?

- Mai am de citit putin si, dupa ce termin, o aduc la biblioteca.

- Bine, frate Constantin, Dumnezeu sa-ti ajute pe calea mantuirii! La Manastirea Neamt sunt multe carti sfinte. Citeste-le acum cat esti tanar, ca la batranete vei avea alte griji!?

Carti Ortodoxe

Cuprins