INTRAREA IN MANASTIRE SI ISPITIREA DUHOVNICEASCA


INTRAREA IN MANASTIRE SI ISPITIREA DUHOVNICEASCA

Plecand pe jos spre Schitul Sihastria, fratii au facut primul popas la Manastirea Sfantul Ioan cel Nou de la Suceava. Aici s-au inchinat la moastele sfantului, au ascultat Sfanta Liturghie, au citit Acatistul Maicii Domnului si s-au odihnit peste noapte.

Continuandu-si drumul spre Schitul Sihastria, au facut al doilea popas la Manastirea Neamt, unde s-au inchinat la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, ocrotitoarea manastirilor din Moldova. Apoi, intrand pe Valea Secului, s-au inchinat la ctitoria lui Nestor Ureche si odata cu seara au ajuns la Schitul Sihastria. Dand slava lui Dumnezeu, erau fericiti ca le-a calauzit Maica Domnului pasii spre acesti munti binecuvantati unde s-au nevoit sute de sihastri de-a lungul secolelor.

La manastire au fost intampinati de monahul Ilarion, economul schitului:

- Ce doriti, fratilor? i-a intrebat el.

- Vrem sa ramanem in manastire, parinte, si sa ne facem calugari.

- Vreti sa va inchinati viata lui Hristos?

- Asa, cu ajutorul lui Dumnezeu, cuvioase parinte.

- Asteptati aici pana vorbesc cu parintele staret.

Auzind batranul staret despre sosirea fratilor, i-a spus economului: ''Du-i la arhondaric, da-le ceva de mancare si, incepand de maine dimineata, sa stea trei zile si trei nopti la poarta manastirii, sa bata fiecare cu batul in butucii de la poarta si sa zica neincetat rugaciunea ''Doamne Iisuse'', fara sa le dati mancare pana a treia zi. Daca vor avea rabdare, ii primim in manastire''.

Economul s-a intors la frati si i-a dus la arhondaric unde s-au odihnit. La miezul noptii au mers la Utrenie, iar a doua zi au fost dusi la poarta manastirii si s-au rugat toata ziua, lovind cu betele in trunchiul unui brad. Cand loveau in butuc, ziceau si rugaciunea ''Doamne Iisuse''. Calugarii si fratii treceau pe langa ei, dar nimeni nu-i intreba nimic. Seara s-a reintors economul si i-a intrebat:

- Ei, fratilor, a zis ceva copacul?

- Nu! au raspuns ei.

- Nu-i este foame copacului?

- Nu! au zis ei.

- Iata, asa trebuie sa rabde calugarul in manastire! Mergeti la arhondaric si dupa ce va faceti pravila si canonul va odihniti putin. Apoi veniti la Utrenie.

Urmatoarele doua zile au facut la fel. A treia zi, seara, a venit staretul Ioanichie Moroi in poarta manas-tirii, a binecuvantat pe cei doi frati, apoi i-a dus in biserica si le-a spus sa se inchine la icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Apoi, s-au spovedit incepand cu viata din copilarie si au primit aghiasma mare si putina hrana, iar a doua zi s-au impartasit cu Preacuratele Taine ale lui Hristos.

La urma fratii Vasile si Constantin au fost trimisi de staret la oi, iar fratele Gheorghe a pascut in continuare vitele. Dar, timp de trei luni, n-au avut voie sa se vada si sa vorbeasca unul cu altul.

Asa au fost primiti in manastire acesti frati binecu-vantati de Dumnezeu si de Maica Domnului.

Carti Ortodoxe

Cuprins