TUNDEREA IN MONAHISM A MAMEI PARINTELUI CLEOPA


TUNDEREA IN MONAHISM A MAMEI PARINTELUI CLEOPA

 

Nemaiavand pe nimeni acasa, batrana mama Ana Ilie plangea zilnic pentru cei noua copii mutati de timpuriu la Domnul. Singura ei alinare in sat era biserica si cimitirul. In fiecare sarbatoare era nelipsita de la biserica, iar dupa slujba isi plangea copiii in cimitir.

 

Ultimul ei sprijin era acum Parintele Cleopa, sta-retul Sihastriei, care fusese ales de Dumnezeu sa slujeasca Biserica lui Hristos.

 

Copiii ii murisera toti de tineri, in afara de Parintele Cleopa, iar sotul ei, Alexandru, se mutase si el la cele vesnice, in anul 1943.

 

Despre acest moment parintele povestea: ''Cand a murit tata, mama imi trimitea telegrama dupa telegrama, chemandu-ma la inmormantare.

 

Mai tarziu, cand ne-am intalnit, mama m-a intrebat:

 

- De ce n-ai venit la inmormantarea tatei?

 

- Eu am venit la manastire si nu mai am tata, nici mama! am raspuns.

 

- Cum asa? Eu nu sunt mama ta? intreba batrana printre lacrimi.

 

- Vino la manastire si atunci esti mama mea!''

 

Intr-o toamna tarzie de noiembrie, din anul 1946, Parintele Cleopa si-a adus mama din satul natal, Sulita, la Schitul Sihastria, pentru a fi inchinoviata in obstea Manastirii Agapia Veche.

 

Aici se ruga in biserica ziua si noaptea si se bucura mult pentru fratii tineri veniti sa slujeasca lui Hristos, socotindu-i ca pe proprii ei copii.

 

In toamna anului 1947, la 21 septembrie, mama Parintelui Cleopa a fost tunsa in monahism pe seama Manastirii Agapia Veche, schimbandu-i-se numele din Ana in Agafia. Apoi a fost inchinoviata in obstea acestei manastiri, in primavara anului 1948, si incredintata unei maici duhovnicesti, numita Olimpiada. Aici s-a nevoit in chip monahicesc peste 20 de ani, rugandu-se lui Dumnezeu ziua si noaptea, impartindu-si bucuriile si necazurile cu cele trei ucenice ale ei, monahiile Mihaela, Iustina si Iulia.

 

In fiecare zi Maica Agafia cara lemne la bucatarie, desi era batrana. Ucenica ei ii zicea: ''Maica Agafie, de ce cari lemne cu spinarea la bucatarie?'' Iar ea raspundea: ''Dar eu sa mananc mancarea degeaba?''

 

Cand venea cate un sarac la Agapia Veche si maica nu avea bani, lua de la ucenicele ei cate ceva si le spunea: ''Am luat de la voi oleaca, ca eu nu am!'' Iar ele ii raspundeau: ''Bine, Maica Agafie, ca ai luat''. Ea insa dadea totul la saraci!

 

Maica Agafia si cand era in lume dadea multa milostenie la saraci. Uneori povestea ca o ocara sotul ei si ii zicea: ''Mai femeie, eu degeaba aduc cu caruta, ca tu dai totul cu traista!''

 

Din timp in timp, Maica Agafia trecea muntele si venea la Sihastria sa vorbeasca cu Parintele Cleopa si sa planga la mormintele fiilor ei din cimitir: rasoforul Vasile si monahul Gherasim. Apoi se intorcea la Agapia Veche, mangaiata de cuvintele parintilor din Sihastria.

Carti Ortodoxe

Cuprins