TUNDEREA IN MONAHISM


TUNDEREA IN MONAHISM

Eliberandu-se din armata in toamna anului 1936, rasoforul Constantin Ilie a fost trimis iarasi la aceeasi ascultare de mai inainte. Fiind cel mai tanar la oi, ajuta pe ceilalti parinti, Galaction Ilie si Antonie Olaru. Apoi dadea oile la strunga, le mulgea, facea curatenie in stana, inchega laptele pentru branza si mergea cu oile la pascut.

Toti cei trei pastori de oi erau foarte blanzi, smeriti, tacuti si iubeau cel mai mult sfanta rugaciune. De aceea, toate se savarseau in liniste si pace si nu aveau nici o tulburare in ascultarea lor.

In anul 1937, la sfarsitul lunii iulie, rasoforul Constantin Ilie a fost randuit de egumen sa fie facut calugar. Acum avea 6 ani de ucenicie in schit si armata facuta. Tunderea sa in monahism a fost aprobata de Sfanta Mitropolie a Moldovei cu ordinul nr. 10042 din 1936 si a avut loc la 2 august 1937. Nasul sau de calugarie a fost randuit Schimonahul Proclu Popa, un mare nevoitor plin de iubire si smerenie, originar din comuna Piatra Soimului, judetul Neamt.

Fratele Constantin il ruga pe batran sa-l ia sub mantie, insa el ii zicea:

- Frate Costica, eu sunt tare batran, am 77 de ani, si nu mai pot. Te rog, cauta pe altcineva sa-ti fie nas!

- Parinte Proclu, daca nu ma iei sfintia ta sub mantie, nu ma mai calugaresc degraba! a zis rasoforul Constantin.

Auzind batranul si blandul Schimonah Proclu aceste cuvinte, s-a bucurat mult, zicand:

- Bine, frate Costica, pregateste-te ca la noapte te iau sub mantie!

Incepand slujba tunderii in calugarie, toti parintii si fratii se rugau lui Dumnezeu sa-l intareasca pe calea vietii duhovnicesti, ca sa-si duca crucea pana la sfarsit.

Dar, cand sa-i puna numele de calugarie, un parinte apropiat egumenului, anume Schimonahul Nicolae, i-a spus:

- Parinte staret, puneti-i numele Cleopa, ca tot nu avem nici un calugar cu acest nume!

- Bine zici, parinte Nicolae!

Apoi staretul a rostit:

- Fratele nostru, monahul Cleopa, isi tunde perii capului sau, in numele Tatalui, Amin; si al Fiului, Amin; si al Sfantului Duh, Amin. Sa zicem pentru dansul: ''Doamne miluieste!''

Dupa ce a fost tuns in chipul calugaresc, monahul Cleopa a fost binecuvantat de staretul sau, iar nasul lui l-a inchinat la icoana Maicii Domnului si l-a asezat in strana, dupa traditie.

Asa a fost tunderea in monahism a Parintelui Cleopa, care avea sa fie unul din cei mai mari stareti si parinti duhovnicesti ai tarii noastre!

Carti Ortodoxe

Cuprins