SFATURI DUHOVNICESTI PENTRU CREDINCIOSI

 

 

 SFATURI DUHOVNICESTI PENTRU CREDINCIOSI

 

Parintele Cleopa era un iscusit duhovnic atat pentru calugari, cat si pentru credinciosi. In primul rand se straduia sa trezeasca in suflete ravna si dorul pentru Dumnezeu. Dupa acestea urma cresterea duhovniceasca a acelui suflet si innoirea lui.

 

El recomanda fiilor sai sufletesti sa respecte, in general, urmatoarele sfaturi:

 

Copiii sa fie crescuti de mici in frica Domnului. Sa invete rugaciuni pe de rost, sa fie spovediti si imparta-siti lunar; sa fie dusi cu regularitate la Sfanta Biserica, sa asculte de parinti, sa faca rugaciuni si metanii pentru tata si mama, pentru fratii si rudele lor, sa invete religia in scoala, sa tina sfintele posturi si sa nu fure.

 

Tinerii sa aiba fiecare duhovnicul sau. Sa se spovedeasca o data pe luna, iar Sfanta Impartasanie sa o primeasca cu multa evlavie, cand vor fi vrednici de Trupul si Sangele Domnului, urmand sfatul duhovnicului. Apoi sa asculte intru toate de parinti, sa se fereasca de toate smintelile si pacatele urate de astazi; sa citeasca carti sfinte, iar care au chemare, sa se puna in slujba Domnului, fie invatand Seminarul si Teologia, fie intrand in viata monahala. Cei care au abateri grave de la morala crestina sa se spovedeasca la duhovnici batrani si sa urmeze canonul randuit de ei.

 

Cei care vor sa se casatoreasca sa fie cercetati canonic de preotii lor, ca nu cumva sa fie rude intre ei, sau sa se casatoreasca fara voia parintilor lor. Apoi sa respecte poruncile date de Dumnezeu celor casatoriti, adica sa nu-si ucida pruncii, sa asculte de parinti, sa fie crestini buni, sa faca milostenie si sa implineasca cu cuget curat sfaturile duhovnicilor lor.

 

Cei casatoriti sa faca din casa lor o adevarata biserica. Sa nasca si sa-si creasca copiii in frica de Dumnezeu, sa se roage mult, sa faca milostenie la saraci si la vaduve, sa se spovedeasca si sa se impartaseasca cel putin de patru ori pe an, daca au dezlegare. Apoi sa nu primeasca sectanti si oameni de alta lege in casele lor, sa traiasca in pace unii cu altii, sa ingrijeasca cu sfintenie de parintii si batranii familiei si sa asculte intru toate de pastorii lor sufletesti.

Carti Ortodoxe

Cuprins