SIHASTRIA FARA PARINTELE CLEOPA


SIHASTRIA FARA PARINTELE CLEOPA

 

In perioada persecutiei, in Manastirea Sihastria slujbele se faceau cu greutate din lipsa de slujitori. Duhovnicii erau tot mai putini, credinciosii veneau pe la manastiri cu oarecare teama, iar tinerii care doreau sa ramana, erau primiti ca lucratori in haine civile.

 

Lipsa Arhimandritului Cleopa si a Protosinghelului Ioil Gheorghiu, a ingreuiat si mai mult viata duhovniceasca. Acum toata greutatea apasa pe umerii batranului duhovnic Paisie. Mai mult decat toti, sfintia sa spovedea ziua si noaptea calugari si mireni; mangaia, imbarbata, dadea speranta tuturor, rugandu-se lui Dumnezeu cu credinta.

 

Toti intrebau de Parintele Cleopa si-l pomeneau la sfintele lor rugaciuni. Toti ar fi dorit macar sa-l vada si sa se bucure de cuvintele sale, dar nimeni nu stia unde anume se nevoieste si se roaga lui Dumnezeu. Insa toti simteau tainic puterea rugaciunilor lui. Si aceasta incredintare dadea speranta tuturor ca mai devreme sau mai tarziu se va reintoarce la fiii sai sufletesti.

 

Noul staret al Manastirii Sihastria, Protosinghelul Caliopie Apetri, a fost randuit in mod providential sa conduca aceasta obste. El era, de fapt, ucenicul Parintelui Cleopa, cu care statuse impreuna si la Manastirea Slatina. Totodata, era un parinte foarte curajos, indraznet, ravnitor pentru cele sfinte si plin de bunatate. Toate aceste calitati, impreuna cu harul lui Dumnezeu, l-au ajutat sa mentina in aceeasi ravna si randuiala obstea Manastirii Sihastria, timp de 12 ani.

 

Slujbele se faceau tot asa de frumoase ca in trecut, se rosteau predici, credinciosii veneau din ce in ce mai numerosi si starea critica din anii 1959-1962 s-a ameliorat mult dupa 1963.

 

De aceea putem zice impreuna cu Proorocul David: Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu esti Dumnezeu, Care faci minuni!

Carti Ortodoxe

Cuprins