SFINTIREA NOULUI PARACLIS


SFINTIREA NOULUI PARACLIS

 

Primul paraclis al Schitului Sihastria, cu hramul Sfintii Parinti Ioachim si Ana, a fost construit in anul 1846, de duhovnicul Calistrat de la Manastirea Secu. In anul 1941, arzand vechiul paraclis, credinciosii din comuna Radaseni au construit alaturi un nou paraclis din lemn, cu acelasi hram.

 

Tot acum s-a terminat si catapeteasma din lemn de stejar, sculptata de fratii Vasile si Ioan Resmerita, din comuna Grumazesti - Targu Neamt si s-au cumparat sfintele vase, vesminte si celelalte obiecte de cult necesare.

 

In toamna anului 1947, paraclisul cu hramul Sfintii Parinti Ioachim si Ana era pregatit pentru sfintire. Data sfintirii s-a stabilit la 26 octombrie, cand se praznuieste Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir.

 

Slujba de sfintire s-a savarsit de Episcopul Valerie Moglan, de la Manastirea Neamt, care a rostit si un frumos cuvant duhovnicesc.

 

In aceeasi toamna, dupa terminarea lucrarilor din paraclis, Parintele Cleopa cauta un pictor sa picteze interiorul. Dar nu era multumit cu cei care se ofereau.

 

Atunci a randuit Dumnezeu sa se afle un pictor iscusit, basarabean, numit Ioan Protcencu, originar din Ucraina, care lucra icoane pentru biserici in apropierea Capitalei. La staruinta Parintelui Cleopa, pictorul a fost adus la Sihastria si, in primavara anului 1948, a inceput pictura murala in paraclis. El era un crestin profund si meditativ. Se ruga mult, vorbea foarte putin si practica rugaciunea lui Iisus. Picta numai cu post. Iar dupa ce manca, nu mai picta nimic in acea zi, considerand un pacat sa picteze dupa masa. Dupa ce se odihnea putin pe o banca din livada, intotdeauna singur, se intorcea la camera sa si pregatea vopsele pentru ziua urmatoare.

 

Inainte de sfarsitul lui a primit schima monahala sub numele de Irineu. Viata lui exemplara ii indemna si pe fratii din manastire sa se nevoiasca mai mult pentru mantuirea lor.

Carti Ortodoxe

Cuprins