Instalarea slavilor in Grecia


Instalarea slavilor in Grecia

Situati intre Oder si Vistula, popoarele slave considerate indo-europene, s-au deplasat lent catre S-E; in secolul al II-lea ei ocupau zona dintre Nipru si S. Dunarii. Ei apar in izvoare tocmai la inceputul secolului al VI-lea, cand au intreprins dese incursiuni la Dunare. Intre 580-581 slavii au trecut masiv fluviul, fara a intampina nici cea mai mica rezistenta; ei au ocupat mai intai Tracia si Macedonia, iar in 586 Tesalonicul a cunoscut primul dintr-o serie mai lunga de asedii. Aflati la inceput sub controlul avarilor, au scapat de acestia si s-au raspandit in Grecia pana in Peloponez, unde vor ajunge in 587-588. Ei s-au instalat sub forma unor mici entitati independente numite sclavinii.

In zona Tesalonicului ei au obtinut chiar independenta fata de avari. Intre 604 si 615 slavii au asediat din nou Tesalonicul, iar in 618 Heraclius a reusit sa incheie pacea cu ei in schimbul permisiunii de a se instala la portile orasului. In partea de Nord a Balcanilor, triburile de slavi au ramas in continuare supuse avarilor, care ii vor substitui pe greci. Astfel, procesul de slavizare va atinge o zona destul de larga, din Ahaia si Tesalia pana in Macedonia. In aparenta, slavizarea Balcanilor a fost un proces care a inceput din Sudul Peninsulei Balcanice pentru a se indrepta mai apoi spre Nord.

Penetrarea slavilor are insa acum un caracter nou: nu mai este vorba acum de simple incursiuni, ci de instalarea in teritoriul grec in grupuri compacte, indeosebi in Macedonia, Epir si Tesalia, cu ajutorul corabiilor construite dintr-un singur trunchi numite monoxile, ajungand chiar si in insule. Relatiile dintre Imperiu si aceste triburi invadatoare au fost pentru o lunga perioada de timp destul de delicate: Constans II (641-660) si Justinian II (685-695; 705-711) vor intreprinde incursiunimilitare impotriva lor. In Macedonia, slavii au ramas elementul dominant, iar Imperiul a fost nevoit sa se acomodeze acestei situatii, multumindu-se cu o anumita suzeranitate asupra lor. In restul Greciei slavii vor fi elenizati. Rapiditatea cu care atat slavii cat si celelalte popoare migratoare au ocupat Peninsula Balcanica poate fi explicata prin vidul militar, administrativ, iar in unele zone chiar demografic, pe care l-au gasit toate aceste popoare. Intre 593 si 596 sistemul defensiv bizantin de la Dunare se prabuseste, Imperiul pastrand doar cetatile mai mari precum: Singidunum, Justiniana Prima, Naissus, Serdica.

Carti Ortodoxe

Cuprins