Harta Manastirilor

Neamt

Vezi Neamt pe harta »
B
  • Schitul Borlesti Schitul Borlesti

    Schitul Borlesti apartine de Manastirea Nechit fiind infiintat in 1996. In prezent se desfasoara lucrari de refacere intrucat asezamantul a fost mistuit de catre un incendiu in 2005. Biserica mare este in constructie.

  • Schitul Braniste Schitul Braniste

    Schitul Braniste apartine de Manastirea Neamt si a fost infiintat in 1852, in timpul domnitorului Petru Schiopul. Intre anii 1999-2003 s-au construit un paraclis si un corp de chilii.

C
  • Schitul Carbuna Schitul Carbuna

    Schitul carbuna apartine de Manastirea Neamt. Schitul Carbuna a fost infiintat in 2001, langa cimitirul eroilor neamului cazuti in al Doilea Razboi Mondial. Intre anii 2001-2003 s-au construit un paraclis si un corp de chilii.

  • Schitul Cerebuc Schitul Cerebuc

    Schitul Cerebuc apartine de Manastirea Muntele Ceahlau. Schitul Cerebuc a fost infiintat pe locul unei mai vechi sihastrii. Asezamantul monahal cuprinde o biserica de lemn si cateva chilii.

  • Schitul Cuviosul Daniil Sihastrul - Guejdiu Schitul Cuviosul Daniil Sihastrul - Guejdiu

    Schitul Sfantul Daniil Sihastru este un schit de lemn, ridicat in anul 1998, pe un deal numit Poiana Parului, la poalele Muntelui Muncel.

  • Schitul Cuviosul Pahomie cel Mare - Hangu Schitul Cuviosul Pahomie cel Mare - Hangu

    Schitul Cuviosul Pahomie cel Mare, localizat in localitatea Hangu, a fost infiintat in anul 1999. Paraclisul acestui schit este construit din lemn, iar chiliile din piatra. Schitul Sfantul Pahomie cel Mare tine de Manastirea Bistrita.

  • Schitul Cuviosul Paisie de la Neamt - Capsa - Bicaz Schitul Cuviosul Paisie de la Neamt - Capsa -...

    Schitul Cuviosul Paisie de la Neamt a fost infiintat in anul 1997, pe o colina de la marginea cartierului Capsa din Bicaz. Biserica schitului este construita din caramida. Schitul se afla in purtarea de grija a Manastirii Bistrita.

D
  • Schitul Draga - Cozla Schitul Draga - Cozla

    Schitul Draga, numit si Schitul Cozla, a luat fiinta in secolul al XVIII-lea, pe mosia Darmanestilor. Biserica schitului a fost construita din lemn, in forma de cruce, clopotnita fiind asezata deasupra pridvorului.

  • Manastirea Dumbravele Manastirea Dumbravele

    Manastirea Dumbravele isi are originea intr-un vechi schit de lemn, ridicat in 1712. In anul 1900 in incinta Manastirii Dumbravele au fost ridicate clopotnita si chiliile. In 1993 Manastirea Dumbravele a fost mistuita de un incendiu, din care au scapat neatinse doar icoanele care au fost asezate in noul paraclis. Biserica este din caramida, in forma de cruce, cu o singura turla, in stil moldovenesc.

  • Manastirea Durau Manastirea Durau

    Manastirea Durau a fost ridicata pe locul unui vechi schit existent de pe la 1600. Intre anii 1832-1835 s-a construit biserica actuala, sfintita de Mitropolitul Veniamin Costache. Turnul-clopotnita este ridicat din zid, pe trei niveluri, la etajul intai functionand un paraclis cu hramul Schimbarea la Fata. In incinta mai exista o clopotnita veche din lemn, casa Veniamin Costache, chilii, atelier de pictura si de tesut covoare. In 1991 a redevenit manastire de maici si s-a infiintat Centrul Cultural Pastoral Sfantul Daniil Sihastrul.

H
  • Manastirea Horaicioara Manastirea Horaicioara

    Manastirea Horaicioara a fost infiintata, potrivit traditiei, spre sfarsitul sec. XV, din porunca lui Stefan cel Mare. In 1868, in locul vechii biserici a fost ridicata una noua, din piatra, cu hramul Izvorul Tamaduirii. Dupa 1988, chiliile si locasul au fost consolidate si pictura in fresca finalizata.

  • Manastirea Horaita Manastirea Horaita

    Manastirea Horaita a fost infiintata in anul 1822. Biserica Manastirii Horaita este construita din piatra, cu bolti din caramida, in stil bizantin. Pictura este realizata in stil neobizantin. Catapeteasma, lucrata la Viena, in lemn aurit, este unica in lume, amvonul aflandu-se plasat deasupra usilor imparatesti. Complexul manastiresc mai cuprinde Paraclisul de iarna Sfantul Nicolae, un turn-clopotnitain care se afla Paraclisul Pogorarea Duhului Sfant si trei corpuri de chilii.

I
  • Schitul Icoana Noua Schitul Icoana Noua

    Schitul Icoana Noua apartine de Manastirea Neamt. Schitul Icoana Noua a fost ridicat incepand cu anul 1947 de catre ieromonahul Vasian, ecleziarh al Manastirii Neamt si ucenic al Sfantul Ioan Iacob Hozevitul. In turnul-clopotnita, din piatra, se afla un paraclis, cu hramul Sfantul Dimitrie. A fost ridicata de asemenea o biserica noua, pictata in tempera.

  • Schitul Icoana Veche Schitul Icoana Veche

    Schitul Icoana Veche apartine de Manastirea Neamt. Si-a luat numele dupa icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt, care, in 1821, a fost ascunsa de calugari, din calea turcilor, in Muntele Rusu. Pe locul unde au fost ascunse in pamant "Sfanta Icoana a Maicii Domnului" impreuna cu alte odoare si documente, in anul 1854 s-a ridicat un cerdac (chiosc), avand obloanele pictate cu icoane, iar in mijloc a fost pusa o cruce de aproximativ 3 metri pe care s-a prins o copie a icoanei Maicii Domnului din Manastirea Neamt si o candela. Asa a capatat locul acela numele "la Icoana". In 1942 se incepe constructia unei biserici cu hramul "Schimbarea la Fata", afectata insa de niste alunecari de teren in anul 1940. Totul ramane in paragina pana in anul 1990, cand se construieste o bisericuta cu hramul "Sfantul Antonie cel Mare".

M
  • Manastirea Muntele Ceahlau Manastirea Muntele Ceahlau

    Manastirea Muntele Ceahlau, a fost infiintata in anul 1992, de catre PF Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Biserica este ridicata pe platoul Muntelui Ceahlau, fiind inconjurata de stanci. Materialele necesare constructiei au fost aduse cu elicopterul. Biserica a fost sfintita in 1993. S-au construit de asemenea o casa parohiala, chilii si un paraclis de iarna, cu hramul Nasterea Maicii Domnului.

  • Manastirea Muntele Pietricica Manastirea Muntele Pietricica

    Manastirea Muntele Pietricica a fost infiintata ca schit in 1994. Schitul a fost ridicat la statutul de manastire in 2009. Biserica este din lemn, iar chiliile din caramida.

N
  • Manastirea Neamt Manastirea Neamt

    Manastirea Neamt a fost pentru prima data atestata documentar la 1210. Biserica Manastirii Neamt reprezinta un adevarat unicat arhitectural, de o eleganta si frumusete deosebite. Absida altarului si naosul au fost pictate in ultima perioada de domnie a lui Stefan cel Mare, iar pronaosul si pridvorul inchis, in vremea lui Petru Rares, straturile vechi staurarea din anii 2000. In anii 1720-1730 a fost ridicata biserica, cu hramul Sf. Gheorghe, care, in urma unor lucrari de restaurare din anii 1956-1960, a fost demolata, fiind reconstruita in partea de est, intre chilii. Bolnita si Paraclisul Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au fost ridicate in anii 1843-1846.

  • Manastirea Nechit Manastirea Nechit

    Manastirea Nechit a fost construita pe locul unui schit ce dateaza de la inceputul sec. al XV-lea. Lucrarile au inceput 1864, cand pe locul vechii biserici s-au ridicat una din zid, o clopotnita si cateva chilii. In 1960 schitul e desfiintat, fiind redeschis in 1972. Intre 1976 si 1979 s-a refacut biserica, s-au construit un paraclis cu hramul Sfintii Mucenici Zenovie si Zenovia si un turn-clopotnita cu un paraclis.

  • Schitul Nifon Schitul Nifon

    Schitul Nifon a fost infiintat in 1690 de un pustnic. Schitul Nifon a fost distrus in 1821 si refacut in sec. XIX de ieroschimonahul Nifon Ionescu. A fost reinfiintat in 1991 apartinand de Manastirea Secu.

P
  • Manastirea Paltin Manastirea Paltin

    Manastirea Paltin reprezinta de fapt asezamantul filantropic Petru Voda. Ridicarea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului a inceput in 2003, la initiativa pr. Iustin Parvu. Langa manastire s-a ridicat un spital, in care sunt ingrijite persoane varstnice si care are in componenta un azil de batrane, laboratoare medicale si cabinet stomatologe. In cadrul asezamantului functioneaza o scoala-internat, unde, in timpul anului scolar, locuiesc si invata cateva zeci de copii. De asemenea, in incinta exista un paraclis nu hramul Sfantul Pantelimon, ridicat in anul 2000.

  • Manastirea Pangarati Manastirea Pangarati

    Manastirea Pangarati a fost ridicata la sfarsitul sec. XIV de catre sihastrul Simeon. Biserica initiala, de lemn, a fost arsa de turci iar pe locul ei, in 1560, Alexandru Lapusneanu a construit o biserica de piatra. Dupa 1872 manastirea a ramas in ruina. Manastirea Pangarati a fost redeschisa dupa 1991.

  • Schitul Pastraveni Schitul Pastraveni

    Schitul Pastraveni a luat fiinta in anul 2000. Schitul Pastraveni apartine de Manastirea Petru Voda. Complexul monahal cuprinde biserica mare, chiliile si un paraclis de lemn, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

  • Manastirea Pestera-Garcina Manastirea Pestera-Garcina

    Manastirea Pestera a luat fiinta in anul 1990 ca schit de calugari. Intre anii 1993-1997 s-au construit biserica, un corp de chilii cu paraclisul Acoperamantul Maicii Domnului. Din anul 2009 a devenit manastire de maici.

  • Manastirea Petru Voda Manastirea Petru Voda

    Manastirea Petru Voda a fost ridicata incepand cu anul 1991 avad drept ctitor pe parintele Iustin Parvu. Biserica din lemn a Manastirii Petru Voda fost terminata in 1992. A fost pictata in stil bizantin, atat in interior, cat si in exterior, intre anii 1994-2000. In cimitirul manastirii se afla mormantul parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa.

  • Schitul Pocrov Schitul Pocrov

    Schitul Pocrov apartine de Manastirea Neamt. Schitul Pocrov a fost zidit in anul 1714 de catre Sfantul Pahomie de la Gledin si ucenicii acestuia. Biserica este din lemn construita in plan treflat.

  • Manastirea Poiana-Brusturi Manastirea Poiana-Brusturi

    Manastirea Poiana s-a infiintat in 1997 fiind situata la 22 km. NV de Targu Neamt, respectiv la 7 km. stanga de com. Brusturi-Draganesti, jud. Neamt, pe drumul Targu Neamt – Falticeni. Biserica este din lemn, iar turnul-clopotnita si chiliile sunt din caramida. Sfintirea bisericii a avut loc la 14 septembrie 1997.

  • Schitul Poiana lui Ioan Schitul Poiana lui Ioan

    Schitul Poiana lui Ioan si-a luat numele dupa un pustnic care a sihastrit in aceste locuri in sec. al XVII-lea. Schitul Poiana lui Ioan a fost infiintat la dorinta ieroschimonahului Paisie Olaru, piatra de temelie fiind sfintita in 1993. Biserica este construita din lemn, in vecinatatea ei aflandu-se corpul de chilii. Schitul Poiana lui Ioan se afla sub purtarea de grija a Mastirii Sihastria.

  • Schitul Poiana Maicilor, Rapciunita Schitul Poiana Maicilor, Rapciunita

    Schitul Poiana Maicilor, cu hramul Sfanta Teodora de la Sihla, apartine de Manastirea Durau. Aschitul Poiana Maicilor a fost infiintat in anul 1997. Complexul monahal cuprinde un paraclis si un corp de chilii.

R
  • Manastirea Razboieni Manastirea Razboieni

    Manastirea Razboieni se numara printre ctitoriile Sfantului Stefan cel Mare luan fiinta in anul 1496. Manastirea Razboieni este construita din piatra in plan dreptunghiular cu ziduri foarte groase, asezamantul are si rol de mausoleu deoarece in groapa comuna a altarului si pronaosului se gasesc osemintele ostasilor moldoveni cazuti in lupta de la Valea Alba din 1476. Manastirea Razboieni a suferit numeroase restaurari.

S
  • Manastirea Secu Manastirea Secu

    Manastirea Secu a fost ctitorita de catre tatal cronicarului Grigore Ureche, Nestor, la 1602. Biserica este din piatra si caramida, in plan triconc, ridicata de mesteri locali si din Tara Romaneasca. In timpul staretiei marelui duhovnic Paisie Velicikovski la Secu (1775-1779) s-au construit peste 100 de chilii pentru ucenicii sai sositi aici de la Dragomirna. Dupa plecarea lui la Neamt, Secu se va afla vreme de mai multi ani in subordinea acestei manastiri. In 1821 locasul a fost incendiat in timpul luptelor dintre turci si eteristi, fiind apoi refacut. Manastirea Secu a suferit numeroase restaurari. In biblioteca manastirii se pastreaza carti, valoroase manuscrise si tiparituri vechi. De asemenea, exista si un muzeu, cu o bogata colectie de obiecte de patrimoniu.

  • Schitul Sfanta Ana Schitul Sfanta Ana

    Schitul Sfanta Ana apartine de Manastirea Bistrita. Schitul Sfanta Ana a luat fiinta in anul 1999. Paraclisul este din caramida, incorporat in corpul de chilii, insa constructia nu a fost finalizata pana in prezent.

  • Schitul Sfantul Daniil Sihastrul Schitul Sfantul Daniil Sihastrul

    Schitul Sfantul Daniil Sihastrul apartine de Manastirea Sihastria. Schitul Daniil Sihastrul a fost infiintat dupa 1989 in acest loc unde inca din vechime au existat numeroase sihastrii. Schitul Sfantul Daniil Sihastrul cuprinde biserica, clopotnita si chiliile, toate din lemn.

  • Schitul Sfantul Ilie, Taciune Schitul Sfantul Ilie, Taciune

    Schitul Sfantul Ilie apartine de Manastirea Secu. Schitul Sfantul Ilie a fost infiintat in anul 2000.

  • Schitul Sfantul Ilie, Vama-Brates Schitul Sfantul Ilie, Vama-Brates

    Schitul Sfantul Ilie a fost infiintat in anul 1994. Sfintirea Schitului Sfantul Ilie a avut loc trei ani mai tarziu. Biserica si chiliile sunt din lemn. Apartine de Manastirea Bistrita.

  • Schitul Sfantul Ioan cel Nou Schitul Sfantul Ioan cel Nou

    Schitul Sfantul Ion cel Nou apartine de Manastirea Neamt. Bolnita si Paraclisul Sfantul Ioan cel Nou au fost ridicate intre 1843 si 1846, prin osteneala staretului Neonil al Neamtului.

  • Schitul Sfantul Mina, Targu-Neamt Schitul Sfantul Mina, Targu-Neamt

    Schitul Sfantul Mina apartine de Manastirea Sihastria. Schitul Sfantul Mina a luat fiinta in 1955, pe un teren al Manastirii Sihastria insa dupa numai patru ani a fost desfiintat. Dupa 1989, a fost reactivat de catre arhimandritul Victorin Oanele, staretul Manastirii Sihastria. Schitul Sfantul Mina a fost sfintit in 1995. Asezamantul monahal cuprinde un paraclis si doua case pentru monahi si pelerini.

  • Manastirea Sihastria Manastirea Sihastria

    Manastirea Sihastria a fost intemeiata in 1655, pe locul unei mai vechi sihastrii, cunoscuta ca "Sihastria lui Atanasie". Complexul manastiresc actual de la Sihastria este alcatuit din: biserica veche, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, paraclisul de iarna, Catedrala Sfanta Teodora de la Sihla si turnul-clopotnita. In cimitirul manastirii se gasesc mormintele mai multor duhovnici si nevoitori ai Sihastriei: arhim. Cleopa Ilie, ieroschim. Paisie Olaru, arhim. loanichie Balan, monahul Marcu de la Sihastria, ieroschim. Ioanichie Moroi, schim. Irineu Protcenco si altii. In muzeul manastirii se pastreaza valoroase obiecte bisericesti, icoane vechi, vase liturgice, obiecte de argint, o Evanghelie, mai multe cruci sculptate de calugari. in biblioteca Sihastriei se afla cateva mii de volume, tiparituri vechi din sec. XVII-XVIII etc.

  • Schitul Sihla Schitul Sihla

    Schitul Sihla apartine de Manastirea Suhastria. Schitul Sihla a fost inaltat pe locul unei mai vechi sihastrii din sec. XV. Biserica actuala a Schitului Sihla, construita in plan triconc cu o singura turla deasupra naosului, dateaza de la 1813. Pictura in fresca realizata in stil bizantin, a fost finalizata in 1974. Ansamblul mai cuprinde o a doaua biserica, de mici dimensiuni, precum si o casa cu etaj, clopotnita si cladiri anexe.

  • Schitul Stanile Schitul Stanile

    Schitul Stanile apartine de Manastirea Muntele Ceahlau. Schitul Stanile a fost infiintat in anul 1998. Chiliile si paraclisul sunt din caramida.

T
  • Manastirea Tarcau Manastirea Tarcau

    Manastirea Tarcau a fost ridicata in 1833. Biserica Manastirii Tarcau are planul in forma de cruce adaugandu-i-se in 1936 un pridvor inchis. In incinta Manastirii Tarcau mai gasesc doua case monahale, precum si alte constructii ridicate in ultimii ani.

  • Schitul Tarcuta Schitul Tarcuta

    Schitul Tarcuta apartine de Manastirea Bistrita. Schitul Tarcuta a fost infiintat in anul 2000. Complexul, construit din lemnn, cuprinde biserica-paraclis incorporata in turnul-clopotnita, precum si chiliile.

  • Manastirea Tazlau Manastirea Tazlau

    Manastirea Tazlau este o ctitorie a Sfantului Stefan cel Mare si a fost mentionata din punct de vedere documentar pentru prima data in 1458. Pictura bisericii a fost refacuta in 1859. Manastirea Tazlau a fost mistuita de un incendiu in 1879 si refacuta ca biserica parohiala in 1895. A revenit la statutul de manastire in 1990. In 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat Sfantul Cuvios Chiriac de la Tazlau, al carui mormant se afla in pridvorul bisericii.

  • Schitul Tibucani Schitul Tibucani

    Schitul Tibucani a fost infiintat in 1774 avand drept ctitor pe spatarul Iordache Cantacuzino Deleanu. In anul 1859, boierul Aga Ionita Botez a construit clopotnita si a restaurat biserica. In 1935 s-au adaugat chilii-staretia si arhondaricul si s-a ridicat biserica mare, cu hramul Intrarea ln Biserica a Maicii Domnului. Schitul Tibucani a fost redeschis in 1991 si apartine de Manastirea Secu.

U
  • Schitul Urecheni Schitul Urecheni

    Schitul Urecheni a fost infiintat in anul 2000. Biserica schitului este construita din piatra. Schitul Urecheni apartine de Manastirea Petru Voda.

V
  • Manastirea Varatec Manastirea Varatec

    Manastirea Varatec se leaga de numele maicii Olimpiada, care intemeiaza, in 1781-1785, o sihastrie in poiana Varatec, fiind randuita aici ca stareta de catre Paisie Velicikovski. Actualul complex manastiresc este construit dupa 1900 si cuprinde Biserica Adormirea Maicii Domnului, turnul-clopotnita, Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Biserica Schimbarea la Fata si chiliile.

  • Schitul Vovidenia Schitul Vovidenia

    Schitul Vovidenia apartine de Manastirea Neamt. Schitul Vovidenia a fost infiintat in sec. XVII. In anii 1849-1857 s-a construit actuala biserica, din piatra, in stil rusesc, plan treflat, cu cinci turle. Pictura a fost realizata in tempera.

Olt

Vezi Olt pe harta »
B
  • Manastirea Brancoveni Manastirea Brancoveni

    Manastirea Brancoveni este situata la 20 de km sud-vest de Slatina si la 6 km de halta Parascoveni, in comuna Brancoveni. Aceasta comuna este atestata documentar in timpul lui Mircea cel Batran (1386-1418). Anii ce au urmat consemneaza interesul pentru acest tinut si al altor mari domnitori ca: Neagoe Basarab, Mihai Viteazul, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu.

C
  • Manastirea Caluiu Manastirea Caluiu

    Manastirea Caluiu dateaza inca din anul 1515, din timpul domniei voievodului Neagoe Basarab, primii ctitori fiind Vlad Banul, Dumitru Parcalabul si Balica Spatarul. Manastirea Caluiu a fost terminata in 1588 de catre fratii Buzesti: Radu, Mare Clucer, Preda, Mare Ban si Stroe, Mare Stolnic. Manastirea a fost folosita si ca necropola a familiei Buzestilor. Biserica a fost pictata de Mihnea Zugravul, in jurul anului 1600, fiind repictata de postelnicul Barbu Cosoveanu Zugravul, in anul 1834.

  • Manastirea Clocociov Manastirea Clocociov

    Manastirea Clocociov, situata in sudul orasului Slatina, este cunoscuta documentar din veacul al XVI-lea, din vremea lui Neagoe Basarab (1512-1521). Este recladita si inzestrata cu danii de Mihai Viteazul (1593-1601). Degradarile aparute dupa 1628 determina o substantiala refacere in timpul lui Matei Basarab.

M
  • Manastirea Mainesti Manastirea Mainesti

    Manastirea Mainesti este o manastire ortodoxa din judetul Olt, asezata in satul Mainesti, din Bals. Biserica manastirii este pusa sub ocrotirea Maicii Domnului, hramul acesteia fiind praznuit la 1 octombrie, de Acoperamantul Maicii Domnului.

S
  • Manastirea Strehareti Manastirea Strehareti

    Manastirea Strehareti este mentionata pentru prima data in anul 1478. Potrivit documentelor, actuala biserica a Manastirii Strehareti este ctitorita de episcopul Varlaam al Ramnicului, ajuns mitropolit al Tarii Romanesti. Alte izvoare il dau pe monahul Serafim. Numele acestuia este intalnit prima oara pe o inscriptie la manastirea Deleni, judetul Olt, mentionat ca staret.

  • Manastirea Studina Manastirea Studina

    Manastirea Studina - in anul 2008 in data de 01 august, PS. Sebastian, Episcop al Slatinei, a numit staret pe PC Protos. Ilarion Pojoga, iar la data de 05 septembrie s-a turnat temelia pentru biserica-paraclis. Pe 17 septembrie a inceput constructia paraclisului, folosindu-se material lemnos, vata minerala, poliestiren s.a. Lucrarile au fost executate de catre PC Staret ajutat de PC Ierom. Veniamin Barbieru

Prahova

Vezi Prahova pe harta »
B
  • Manastirea Brebu Manastirea Brebu

    Manastirea Brebu dateaza din anul 1640, fiind una dintre cele mai importante ctitorii din vremea domniei lui Matei Basarab (1632-1654). Biserica domneasca, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil este considerata unicat in tara Romaneasca. A avut statut de manastire pana in anul 1863, cand are loc secularizarea averilor manastiresti. Transformata in biserica de mir, chiliile s-au ruinat, iar casa domneasca a intrat in administratia Eforiei Spitalelor Civile, devenind, pe rand, sanatoriu, preventoriu, azil de batrani. Intre 1957 si 1959 monumentul istoric a fost readus la forma sa initiala prin lucrari de restaurare. In prezent se fac demersuri pentru recapatarea statutului de manastire.

C
  • Manastirea Caraiman Manastirea Caraiman

    Manastirea Caraiman este una dintre cele mai noi vetre moanhale din Arhiepiscopia Bucurestilor. Inceputurile manastirii s-au facut in anul 1998, cand PF Teoctisc a binecuvantat pe ieromonahul Gherontie Puiu sa ridice aici un schit de lemn. Biserica de lemn este sfintita in anul 2001.

  • Manastirea Ceptura Manastirea Ceptura

    Schitul Ceptura a fost ctitorit in prima jumatate a secolului al XlX-lea de calugarii de la Manastirea Caldarusani. In urma Decretului 410/1959, schitul a fost desfiintat. Reinfiintarea Schitului Ceptura a fost aprobata de Sfantul Sinod inca din anul 1996, insa lipsa unui corp de chilii, a mijloacelor de trai si a fondurilor pentru resturarea bisericii a facut ca pana in prezent sa se afle doar in administratia centrului eparhial. In 2009 a fost ridicat la rangul de manastire.

  • Manastirea Cheia Manastirea Cheia

    Biserica actuala a Manastirii Cheia, avand hramurile Sfanta Treime si Adormirea Maicii Domnului, este inaltata in 1835 de catre doi ieromonahi originari din Transilvania - Damaschin si Iustin, pe terenul donat de vel-vornicul Mihail Ghica. Biserica a fost sfintita pe data de 20 iulie 1839, de catre episcopul Chesarie al Buzaului. Fresca apartine pictorului Naum Zugravul. Paraclisul cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost ctitorit intre 1924 si 1927 de catre staretul din acea vreme Grigorie Georgescu.

  • Manastirea Chitorani Manastirea Chitorani

    Biserica Manastirii Chitorani dateaza de la sfarsitul secolului al XlV-lea. Ultimele restaurari ale bisericii au avut loc in 1921,1956 si 2007. Biserica Manastirii Chitorani este din lemn, grinzile fiind imbinate, ca si la bisericile din Maramures, in coada de randunica. Tarnosirea bisericii a avut loc in anul 2007.

  • Manastirea Cornu Manastirea Cornu

    Manastirea Cornu se afla in localitatea cu acelasi nume, situata in apropiere de Campina. In 2003 consiliul local Cornu a acordat in folosinta gratuita Arhiepiscopiei Bucurestiului terenul pentru constructia asezamantului. Lucrarile de constructie au inceput efectiv in 2006. Pana in 2008 s-au inaltat o biserica provizorie si un corp de chilii.

  • Manastirea Crasna Manastirea Crasna

    Manastirea Crasna a fost infiintata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, de catre cativa sihastri din zona Valenii de Munte. Proprietarul acestor locuri, postelnicul Dinu Constantin Potlogea, hotaraste, in 1828, zidirea unei biserici pentru satul Bajenari. Biserica va fi sfintita in 1828, de catre episcopul Chesarie al Buzaului, fiind pictata in 1834. Primul staret a fost chiar ctitorul, calugarit sub numele de Chesarie. Va fi urmat in viata monahala, la scurt timp, si de fiul sau (monahul Nil). Dupa secularizare, schitul decade, fiind inchinat Manastirii Cheia. Incepe sa renasca in 1964, prin osteneala staretilor Ghedeon, Galaction (viitorul episcop al Alexandriei si Teleormanului) si Nicodim. Dupa 1989, prin osteneala PS Galaction, s-au construit: un monument al eroilor pictat de loan si Daniela Moldoveanu, un impunator arhondaric si un corp de chilii. S-a mai ridicat o noua biserica de zid, ce inglobeaza si un paraclis. Capata statutul de manastire in 2001.

G
  • Manastirea Ghighiu Manastirea Ghighiu

    Manastirea Ghighiu este o manastire ortodoxa din apropierea orasului Ploiesti. Pe acest loc, in secolul al XVI-lea, se afla ridicat schitul logofatului Coresi si al jupanitei Slavita. In anul 1817, Mariuta Rafoveanca si mama ei, Ana, doneaza un teren si ceva bani, pentru ridicarea unui schit.

I
  • Manastirea Ianculesti Manastirea Ianculesti

    Manastirea lanculesti a fost intemeiata in anul 2005, de catre doua surori: Eleonora si Ecaterina lanculescu. Initial, locasul a fost schit, apartinand de Manastirea Crasna. In anul 2005, schitul este facut manastire. Biserica de lemn a fost donata de parohia Lunca, din Hunedoara.

J
  • Manastirea Jercalai Manastirea Jercalai

    Biserica de lemn a Manastirii Jercalai a fost construita in 1731. In anul 1932 a fost stramutata la Castelul Bran, ca paraclis regal. La inceputul anului 1956, biserica a fost mutata la Schitul Cricov din Prahova, a carui biserica de zid se ruinase. Va fi sfintita pe data de 8 noiembrie 1956 de catre episcopul Teoctist (viitorul Patriarh al Romaniei)- In ultimii ani s-a inaltat o biserica de zid.

M
  • Manastirea Malaiesti Manastirea Malaiesti

    Manastirea Malaiesti a fost construita la initiativa ieromonahului Antonie Lita de la Manastirea Crasna-Prahova (astazi staret la Manastirea Sf. Pantelimon, Silistea-Gumesti), lucrarile continuand si sub cei doi stareti care i-au succedat (ierom. Petru Ungureanu si protos. Lazar Nan). Terenul pentru inaltarea manastirii a fost donat de loan Guiu din Ploiesti. Piatra de temelie a bisericii a fost asezata pe data de 17 septembrie 1995, biserica fiind sfintita pe 24 iunie 2004, de PS Varsanufie Prahoveanul. Ansamblul cuprinde un corp de chilii si o frumoasa clopotnita.

P
  • Manastirea Parepa Manastirea Parepa

    Manastirea Parepa a fost infiintata in martie 2003. Pana in prezent au fost construite un paraclis si un arhondaric. Biserica mare nu este inca tarnosita. In prezent se lucreaza la ridicarea unui corp de chilii pentru obstea maicilor si la un zid imprejmuitor.

  • Manastirea Pissiota Manastirea Pissiota

    Manastirea Pissiota este situata in Comuna Poenarii Burchi, judetul Ploiesti, la 40 de kilometri nord de Bucuresti si la 20 de kilometri sud de Ploiesti, pe soseaua Bucuresti-Buftea-Ploiesti. Manastirea Pisiota a fost ctitorita in anul 1928 de catre Nicolae Pissiota (1860-1940). Biserica poarta amprenta renasterii italiene, cu elemente bizantine autohtone.

S
  • Schitul Sfanta Ana, Cota 1400 Schitul Sfanta Ana, Cota 1400

    Schitul Sfanta Ana a fost ctitorit in 1453, ca paraclis pentru pustnicii din munti. Ultimul pustnic cunoscut la Sf. Ana a fost Inochentie (1877). Langa pestera in care s-a nevoit acest pustinc, s-a inaltat in 1995 un schit in amintirea sihastriei de odinioara. Sfintirea paraclisului schitului s-a facut pe data de 6 august 2008, de catre PF Daniel.

  • Manastirea Sfanta Treime - Busteni Manastirea Sfanta Treime - Busteni

    Manastirea Sfanta Treime din Busteni a fost infiintata in anul 2009, in Caminul Preotesc. Locasul apartine Arhiepiscopiei Bucurestilor.

  • Manastirea Sinaia Manastirea Sinaia

    Manastirea Sinaia este ctitorie a spatarului Mihail Cantacuzino. Vechea biserica este construita in stil brancovenesc, si pastreaza in pridvor si naos pictura realizata de Parvu Mutu Zugravul. In curtea vechii manastiri se afla cavoul lui Tache lonescu, prim-ministru in perioada Primului Razboi Mondial. In curtea noua a manastirii a fost inaltata in anii 1842-1846 biserica inchinata Sf. Treimi - din piatra si caramida prin grija staretilor loasaf si Paisie.

  • Manastirea Suzana Manastirea Suzana

    manastirea suzana, biserici, manastiri, schituri

T
  • Manastirea Turnu Manastirea Turnu

    Manastirea Turnu este asezata in comuna Targusoru Vechi, pe drumul dintre Ploiesti si Targsorul Vechi, in judetul Prahova. Domnitorul Vlad Tepes va ridica la Targsor, in 1461, o biserica domneasca cu hramul Sf. Nicolae. Pisania aminteste urmatoarele: "Cu mila lui Dumnezeu, Io Vlad Voievod si Domn a toata Tara Ungrovlahiei, fiul marelui Vlad Voievod, a zidit si a savarsit aceasta biserica, iunie 24, in anul 6969 (1461), indictionul 9

Z
  • Manastirea Zamfira Manastirea Zamfira

    Manastirea Zamfira a fost ctitorita de arhimandritul Eftimie, staret al Manastirii Ghighiu. Numele Manastirii Zamfira provine de la donatoarea mosiei pe care s-a inceput construirea acestei vetre monahale, jupanita Zamfira. Aceasta incepe inaltarea bisericii cu hramul Sf. Treime pe la 1716-1720, biserica fiind terminata de nora sa Smaranda, fiica lui Ion Aga Balaceanu.

Satu-Mare

Vezi Satu-Mare pe harta »
B
  • Schitul Bixad Schitul Bixad

    Schitul Bixad este un vechi asezamant, atestat documentar la inceputul secolului al XVII-lea. Pe la anul 1700 se instaleaza aici arhimandritul Isaia, venit de la Manastirea Sfantul Pavel, din Muntele Athos, si convertit la uniatism, initiind o intensa activitate prounionista in regiune. In urma uciderii sale, in anul 1701, manastirea este parasita, ramanand astfel pana in anul 1759. In decursul timpului, a jucat un important rol cultural si national. In anul 1954 este din nou inchisa si redeschisa in 1990.

L
  • Manastirea Lunca Apei Manastirea Lunca Apei

    Manastirea din Lunca Apei a fost infiintata in anul 1996, la initiativa credinciosilor din localitatea Lunca Apei, avand ca biserica locasul de cult al satului, desfiintat in urma inundatiilor din 1970. Odata cu venirea actualei starete, in anul 1999, aici s-au ridicat casa monahala si alte anexe.

M
  • Manastirea Marius Manastirea Marius

    Manastirea Marius este o manastire relativ noua. Inceputul vietii monahale de aici este datat in anul 1992, odata cu venirea a trei monahi de la Manastirea Rohia. La inceput, aici se construieste o bisericuta de lemn, iar din anul 2000 se incepe si constructia bisericii mari, tot din lemn, in stil bizantin.

P
  • Manastirea Portarita Manastirea Portarita

    Manastirea Portarita a fost infiintata in anul 1993, de arhidiaconul Gheorghe Babut - misionar ortodox, care in primii ani de dupa Revolutia din 1989 tipareste carte religioasa, din veniturile obtinute personal. Ansamblul monahal este unul dintre cele mai mari din partea de nord-vestul tarii. Manastirea a fost construita interesant, ea avand bisericile incorporate in zidurile cele mari care ii formeaza incinta. In centrul curtii se afla un simplu altar de vara.

S
  • Manastirea Scarisoara Noua Manastirea Scarisoara Noua

    Manastirea Scarisoara Noua, inchinata Sfantului Ioan Botezatorul, este o manastire infiintata in anul 1991, de comunitatea de moti stabiliti in satul Scarisoara Noua, in urma reformei agrare din anul 1924. Actualmente manastirea din Scarisoara Noua cuprinde biserica in stil bizantin, chilii, anexe gospodaresti, turnul-clopotnita si chilii pentru pelerini.

  • Manastirea Sfanta Treime - Moiseni Manastirea Sfanta Treime - Moiseni

    Manastirea Moiseni a fost infiintata in anul 2005. Manastirea Moiseni cuprinde bisericuta de lemn, construita in stil moldovenesc, casa monahala si casa preotului.

T
  • Manastirea Teghea Manastirea Teghea

    Manastirea Teghea a fost infiintata in anul 1994. Dupa aceasta data s-au ridicat biserica de lemn, casa monahala cu chiliile si paraclisul, altarul de vara in stil maramuresean, anexe gospodaresti, si alte dependinte. Manastirea Teghea isi asteapta inchinatorii spre binecuvantare si rugaciune.

Sibiu

Vezi Sibiu pe harta »
B
  • Schitul Bazna Schitul Bazna

    Schitul Bazna a luat fiinta in anul 1996. Schitul Bazna se afla in curs de organizare. Mentionam ca in perioada 1948 - 1949, Mitropolitul Nicolae Balan a ridicat aici un camin de odihna si tratament destinat preotilor, care a functionat ca atare pana in 1991.

C
  • Manastirea Cartisoara Manastirea Cartisoara

    Manastirea Cartisoara a luat fiinta in anul 1991, cu binecuvantarea IPS Antonie Plamadeala, pe locul unui vechi schit atestat in jurul anului 1400. Vechiul lacas de cult de la Cartisoara a fost distrus de generalul Bukow in 1761. Biserica manstirii Cartisoara s-a construit intre anii 2000 si 2003. In manastirea Cartisoara exista un atelier de icoane si unul de broderie bisericeasca.

F
  • Schitul Foltea Schitul Foltea

    Schitul Foltea este situat la 5 km vest de satul Saliste si se ajunge la el urcand prin padure, pe un drum carosabil. Ultima atestare documentara a schitului Foltea, inainte de a fi distrus de generalul Bucow, este 1740. La Fantana Foitii, denumire sub care mai este cunoscut schitul, a poposit in 1744 calugarul Visarion Sarai, "Apostolul Ortodoxiei", dupa cum consemneaza placa de marmura a bisericii.

M
  • Catedrala Mitropolitana Sibiu Catedrala Mitropolitana Sibiu

    Catedrala mitropolitana din Sibiu - Idea construirii unei catedrale in Sibiu apartine mitropolitului Andrei Saguna. El a fost cel care a instituit colecta pentru edificarea catedralei, in urma aprobrii data in anul 1857, de Imparatul Francisc Iosif I care a si donat 1000 de galbeni, fiind astfel primul ctitor. Arhitectii au fost losif Kommer si Virgil Nagy, iar lucrarile au fost supravegheate de inginerul orasului, losif Schussing.

N
  • Manastirea Nocrich, Hartibaci Manastirea Nocrich, Hartibaci

    Manastirea Nocrich, Hartibaci a luat fiinta in anul 1990, pe locul unui asezamant monahal distrus de generalul Bukow. In anul 2004 s-a inceput constructia unei biserici de caramida la Manastirea Nocrich.

O
  • Schitul Orlat Schitul Orlat

    Schitul Orlat a luat fiinta dupa 1989. Schitul Orlat este prezent la marginea satului Orlat.

  • Manastirea Orlat Manastirea Orlat

    Manastirea Orlat se afla in apropiere de Sibiu, la 5 km. de Sacel. Maica Dionisia este stareta Manastirii Orlat , maica Paisia egumena, iar Prea Cuviosul Sofian este duhovnicul Sfintei Manastiri Orlat. Face parte din categoria manastirilor infiintate dupa 1989, piatra de temelie fiind sfintita in 1993.

P
  • Schitul Paltinis Schitul Paltinis

    Schitul Paltinis este situat la intrarea in statiunea Paltinis. Biserica Schitului Paltinis are hramul Schimbarea la Fata. Schitul Paltinis a fost infiintat in 1925 de catre Mitropolitul Nicolae Balan. Constructia bisericii si a casei cu semineu a fost finalizata in 1927, iar in anul 1928 a fost sfintit, in prezenta principelui regent Nicolae si a cinci ministri.

  • Schitul Pelisor Schitul Pelisor

    Schitul Pelisor a luat fiinta in anul 2005 cu binecuvantarea IPS Dr. Laurentiu Streza. In cadrul Schitului Pelisor s-a ridicat o biserica de lemn si cateva chilii.

R
  • Schitul Rasinari Schitul Rasinari

    Schitul Rasinari a luat fiinta in anul 2002. In 2005 s-a sfintit piatra de temelie a bisericii cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor. Lacasul de cult al Schitului Rasinari a fost sfintit in anul 2008.

S
  • Schitul Sadinca Schitul Sadinca

    Schitul Sadinca a fost infiintat in anul 2006. Sfintirea Schitului Sadinca s-a facut in anul 2007. Biserica schitului Sadinca are planul de tip sala, fara abside laterale, cu pridvor inchis.

  • Schitul Sibiel Schitul Sibiel

    Schitul Sibiel se afla pe locul uneia dintre cele mai vechi vetre manastiresti din Arhiepiscopia Sibiului. Manastirea existenta pe acest loc a fost distrusa spre sfarsitul secolului al XVIII-lea. In 1925 se ridica un locas de cult pe locul vechii biserici din lemn, sfintit in 1949, dar, in urma Decretului de stat 410/1959, manastirea e transformata in adapost forestier.Schitul Sibiel este reinfiintat in 1991, din initiativa Mitropolitului Serafim Joanta.

T
  • Manastirea Turnu Rosu Manastirea Turnu Rosu

    Manastirea Turnu Rosu - Nu se cunoaste exact data construirii manastirii vechi, daramata la sfarsitul secolului XVIII (in 1761) de generalul Bucow, din dorinta Mariei Tereza de a impiedica patrunderea credintei ortodoxe de dincolo de Carpati in Transilvania, dar in ruinele acesteia s-a gasit o caramida avand inscris anul 1601 si o scandura de stejar de pe acoperis avand scobita inscriptia 1661. O mica biserica a fost ridicata din nou pe aceste locuri in 1850. Alaturi de biserica veche (renovata in 1985) s-a construit, dupa 1990, un paraclis din lemn. Manastirea Turnu Rosu

V
  • Schitul Vestem Schitul Vestem

    Schitul Vestem a luat fiinta in anul 2007. Schitul Vestem are un paraclis in plan treflat. Uremeaza a fi construit ansamblu grandios, cu catedrala si academia monahala. Alaturi de biserica schitului se afla Valea Plangerii, locul unde a avut loc batalia de la 1599 a lui Mihai Viteazul.

Suceava

Vezi Suceava pe harta »
A
  • Manastirea Adancata Manastirea Adancata

    Manastirea Adancata a fost infiintata, initial ca schit, in anul 1999. Monahia Marina Coliba a imprumutat un vagon de cale ferata, vechi, in care a improvizat un paraclis si "chiliile". Primele vietuitoare ale asezamantului au fost, alaturi de stareta, cateva tinere de la o casa de copii din Botosani. S-au construit pana in prezent un corp de chilii cu paraclis la mansarda si s-a infiintat un atelier de croitorie.

B
  • Manastirea Bogdana Manastirea Bogdana

    Manastirea Bogdana este cunoscuta si sub denumirea de Biserica Sfantul Ierarh Nicolae. Originile ei se pierd in negura vremurilor, in perioada de constituire a statului feudal moldovean. De-a lungul vremii, acest monument arhitectural de o frumusete aparte a indeplinit un rol istoric, religios si cultural deosebit. Daca in Transilvania prima manastire a fost Hodos - Bodrog

  • Manastirea Bogdanesti Manastirea Bogdanesti

    Manastirea Bogdanesti este ctitorie a voievodului Bogdan I al Moldovei (1359-1365). Manastirea Bogdanesti va renaste abia in 1994, cand se asaza piatra de temelie a unui nou asezamant monahal. Elementele componente ale ansamblului manastiresc sunt urmatoarele: biserica propriu - zisa; aghiazmatarul; asezamantul crestin filantropic, clopotnita si cladirile anexe, monumentul inchinat primului ctitor, Bogdan Voievodul.

  • Manastirea Brosteni Manastirea Brosteni

    Manastirea Brosteni a fost intemeiata in anul 2001 odata cu asezarea pietrei de temelie a bisericii cu hramul Sfintii Trei Ierarhi. Biserica Manastirii Brosteni este pictata in tehnica fresco in stil neobizantin. A fost sfintita in 2006 de catre IPS Pimen.

  • Manastirea Buciumeni Manastirea Buciumeni

    Manastirea Buciumeni - in vremea lui Alexandru cel Bun s-a ridicat o biserica cu hramul Sfantul Nicolae. Ea a fost distrusa din cauza unui incendiu. In anul 1700 vechiul locas de inchinare este refacut de catre Manolache Radovici, un boier instarit din Buciumeni, si sfintit in 1718, de catre episcopul Sava al Romanului.

C
  • Manastirea Camarzani Manastirea Camarzani

    Manastirea Camarzani este o manastire de maici amplasata in satul Camarzani, din comuna Vadu Moldovei, la o distanta de circa 7 kilometri de orasul Falticeni. Aici a fost construita o biserica in cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea

  • Manastirea Ciocanesti (Schitul Suhard) Manastirea Ciocanesti (Schitul Suhard

    Manastirea Ciocanesti a fost construita intr-o poiana la poalele varfului Suhard. Din fosta cabana turistica Recele, primarul Gheorghe Tomoioaga din lacobeni a construit aici un schit de calugari, sfintit in 1993 de IPS Pimen.

  • Schitul Codru - Cajvana Schitul Codru - Cajvana

    Schitul Codru-Cajvana are un centru social, care a fost ridicat in anul 2009. Maicutele care vietuiesc aici, pe langa personalul cu profil medical care va fi angajat, isi vor aduce si sub aspect duhovnicesc contributia.

Pagina 5 din 7
Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact