B |
-
Schitul Borlesti
Schitul Borlesti apartine de Manastirea Nechit fiind infiintat in 1996. In prezent se desfasoara lucrari de refacere intrucat asezamantul a fost mistuit de catre un incendiu in 2005. Biserica mare este in constructie.
-
Schitul Braniste
Schitul Braniste apartine de Manastirea Neamt si a fost infiintat in 1852, in timpul domnitorului Petru Schiopul. Intre anii 1999-2003 s-au construit un paraclis si un corp de chilii.
|
C |
-
Schitul Carbuna
Schitul carbuna apartine de Manastirea Neamt. Schitul Carbuna a fost infiintat in 2001, langa cimitirul eroilor neamului cazuti in al Doilea Razboi Mondial. Intre anii 2001-2003 s-au construit un paraclis si un corp de chilii.
-
Schitul Cerebuc
Schitul Cerebuc apartine de Manastirea Muntele Ceahlau. Schitul Cerebuc a fost infiintat pe locul unei mai vechi sihastrii. Asezamantul monahal cuprinde o biserica de lemn si cateva chilii.
-
Schitul Cuviosul Daniil Sihastrul - Guejdiu
Schitul Sfantul Daniil Sihastru este un schit de lemn, ridicat in anul 1998, pe un deal numit Poiana Parului, la poalele Muntelui Muncel.
-
Schitul Cuviosul Pahomie cel Mare - Hangu
Schitul Cuviosul Pahomie cel Mare, localizat in localitatea Hangu, a fost infiintat in anul 1999. Paraclisul acestui schit este construit din lemn, iar chiliile din piatra. Schitul Sfantul Pahomie cel Mare tine de Manastirea Bistrita.
-
Schitul Cuviosul Paisie de la Neamt - Capsa -...
Schitul Cuviosul Paisie de la Neamt a fost infiintat in anul 1997, pe o colina de la marginea cartierului Capsa din Bicaz. Biserica schitului este construita din caramida. Schitul se afla in purtarea de grija a Manastirii Bistrita.
|
D |
-
Schitul Draga - Cozla
Schitul Draga, numit si Schitul Cozla, a luat fiinta in secolul al XVIII-lea, pe mosia Darmanestilor. Biserica schitului a fost construita din lemn, in forma de cruce, clopotnita fiind asezata deasupra pridvorului.
-
Manastirea Dumbravele
Manastirea Dumbravele isi are originea intr-un vechi schit de lemn, ridicat in 1712. In anul 1900 in incinta Manastirii Dumbravele au fost ridicate clopotnita si chiliile. In 1993 Manastirea Dumbravele a fost mistuita de un incendiu, din care au scapat neatinse doar icoanele care au fost asezate in noul paraclis. Biserica este din caramida, in forma de cruce, cu o singura turla, in stil moldovenesc.
-
Manastirea Durau
Manastirea Durau a fost ridicata pe locul unui vechi schit existent de pe la 1600. Intre anii 1832-1835 s-a construit biserica actuala, sfintita de Mitropolitul Veniamin Costache. Turnul-clopotnita este ridicat din zid, pe trei niveluri, la etajul intai functionand un paraclis cu hramul Schimbarea la Fata. In incinta mai exista o clopotnita veche din lemn, casa Veniamin Costache, chilii, atelier de pictura si de tesut covoare. In 1991 a redevenit manastire de maici si s-a infiintat Centrul Cultural Pastoral Sfantul Daniil Sihastrul.
|
H |
-
Manastirea Horaicioara
Manastirea Horaicioara a fost infiintata, potrivit traditiei, spre sfarsitul sec. XV, din porunca lui Stefan cel Mare. In 1868, in locul vechii biserici a fost ridicata una noua, din piatra, cu hramul Izvorul Tamaduirii. Dupa 1988, chiliile si locasul au fost consolidate si pictura in fresca finalizata.
-
Manastirea Horaita
Manastirea Horaita a fost infiintata in anul 1822. Biserica Manastirii Horaita este construita din piatra, cu bolti din caramida, in stil bizantin. Pictura este realizata in stil neobizantin. Catapeteasma, lucrata la Viena, in lemn aurit, este unica in lume, amvonul aflandu-se plasat deasupra usilor imparatesti. Complexul manastiresc mai cuprinde Paraclisul de iarna Sfantul Nicolae, un turn-clopotnitain care se afla Paraclisul Pogorarea Duhului Sfant si trei corpuri de chilii.
|
I |
-
Schitul Icoana Noua
Schitul Icoana Noua apartine de Manastirea Neamt. Schitul Icoana Noua a fost ridicat incepand cu anul 1947 de catre ieromonahul Vasian, ecleziarh al Manastirii Neamt si ucenic al Sfantul Ioan Iacob Hozevitul. In turnul-clopotnita, din piatra, se afla un paraclis, cu hramul Sfantul Dimitrie. A fost ridicata de asemenea o biserica noua, pictata in tempera.
-
Schitul Icoana Veche
Schitul Icoana Veche apartine de Manastirea Neamt. Si-a luat numele dupa icoana Maicii Domnului de la Manastirea Neamt, care, in 1821, a fost ascunsa de calugari, din calea turcilor, in Muntele Rusu. Pe locul unde au fost ascunse in pamant "Sfanta Icoana a Maicii Domnului" impreuna cu alte odoare si documente, in anul 1854 s-a ridicat un cerdac (chiosc), avand obloanele pictate cu icoane, iar in mijloc a fost pusa o cruce de aproximativ 3 metri pe care s-a prins o copie a icoanei Maicii Domnului din Manastirea Neamt si o candela. Asa a capatat locul acela numele "la Icoana". In 1942 se incepe constructia unei biserici cu hramul "Schimbarea la Fata", afectata insa de niste alunecari de teren in anul 1940. Totul ramane in paragina pana in anul 1990, cand se construieste o bisericuta cu hramul "Sfantul Antonie cel Mare".
|
M |
-
Manastirea Muntele Ceahlau
Manastirea Muntele Ceahlau, a fost infiintata in anul 1992, de catre PF Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Biserica este ridicata pe platoul Muntelui Ceahlau, fiind inconjurata de stanci. Materialele necesare constructiei au fost aduse cu elicopterul. Biserica a fost sfintita in 1993. S-au construit de asemenea o casa parohiala, chilii si un paraclis de iarna, cu hramul Nasterea Maicii Domnului.
-
Manastirea Muntele Pietricica
Manastirea Muntele Pietricica a fost infiintata ca schit in 1994. Schitul a fost ridicat la statutul de manastire in 2009. Biserica este din lemn, iar chiliile din caramida.
|
N |
-
Manastirea Neamt
Manastirea Neamt a fost pentru prima data atestata documentar la 1210. Biserica Manastirii Neamt reprezinta un adevarat unicat arhitectural, de o eleganta si frumusete deosebite. Absida altarului si naosul au fost pictate in ultima perioada de domnie a lui Stefan cel Mare, iar pronaosul si pridvorul inchis, in vremea lui Petru Rares, straturile vechi staurarea din anii 2000. In anii 1720-1730 a fost ridicata biserica, cu hramul Sf. Gheorghe, care, in urma unor lucrari de restaurare din anii 1956-1960, a fost demolata, fiind reconstruita in partea de est, intre chilii. Bolnita si Paraclisul Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au fost ridicate in anii 1843-1846.
-
Manastirea Nechit
Manastirea Nechit a fost construita pe locul unui schit ce dateaza de la inceputul sec. al XV-lea. Lucrarile au inceput 1864, cand pe locul vechii biserici s-au ridicat una din zid, o clopotnita si cateva chilii. In 1960 schitul e desfiintat, fiind redeschis in 1972. Intre 1976 si 1979 s-a refacut biserica, s-au construit un paraclis cu hramul Sfintii Mucenici Zenovie si Zenovia si un turn-clopotnita cu un paraclis.
-
Schitul Nifon
Schitul Nifon a fost infiintat in 1690 de un pustnic. Schitul Nifon a fost distrus in 1821 si refacut in sec. XIX de ieroschimonahul Nifon Ionescu. A fost reinfiintat in 1991 apartinand de Manastirea Secu.
|
P |
-
Manastirea Paltin
Manastirea Paltin reprezinta de fapt asezamantul filantropic Petru Voda. Ridicarea bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului a inceput in 2003, la initiativa pr. Iustin Parvu. Langa manastire s-a ridicat un spital, in care sunt ingrijite persoane varstnice si care are in componenta un azil de batrane, laboratoare medicale si cabinet stomatologe. In cadrul asezamantului functioneaza o scoala-internat, unde, in timpul anului scolar, locuiesc si invata cateva zeci de copii. De asemenea, in incinta exista un paraclis nu hramul Sfantul Pantelimon, ridicat in anul 2000.
-
Manastirea Pangarati
Manastirea Pangarati a fost ridicata la sfarsitul sec. XIV de catre sihastrul Simeon. Biserica initiala, de lemn, a fost arsa de turci iar pe locul ei, in 1560, Alexandru Lapusneanu a construit o biserica de piatra. Dupa 1872 manastirea a ramas in ruina. Manastirea Pangarati a fost redeschisa dupa 1991.
-
Schitul Pastraveni
Schitul Pastraveni a luat fiinta in anul 2000. Schitul Pastraveni apartine de Manastirea Petru Voda. Complexul monahal cuprinde biserica mare, chiliile si un paraclis de lemn, cu hramul Adormirea Maicii Domnului.
-
Manastirea Pestera-Garcina
Manastirea Pestera a luat fiinta in anul 1990 ca schit de calugari. Intre anii 1993-1997 s-au construit biserica, un corp de chilii cu paraclisul Acoperamantul Maicii Domnului. Din anul 2009 a devenit manastire de maici.
-
Manastirea Petru Voda
Manastirea Petru Voda a fost ridicata incepand cu anul 1991 avad drept ctitor pe parintele Iustin Parvu. Biserica din lemn a Manastirii Petru Voda fost terminata in 1992. A fost pictata in stil bizantin, atat in interior, cat si in exterior, intre anii 1994-2000. In cimitirul manastirii se afla mormantul parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa.
-
Schitul Pocrov
Schitul Pocrov apartine de Manastirea Neamt. Schitul Pocrov a fost zidit in anul 1714 de catre Sfantul Pahomie de la Gledin si ucenicii acestuia. Biserica este din lemn construita in plan treflat.
-
Manastirea Poiana-Brusturi
Manastirea Poiana s-a infiintat in 1997 fiind situata la 22 km. NV de Targu Neamt, respectiv la 7 km. stanga de com. Brusturi-Draganesti, jud. Neamt, pe drumul Targu Neamt – Falticeni. Biserica este din lemn, iar turnul-clopotnita si chiliile sunt din caramida. Sfintirea bisericii a avut loc la 14 septembrie 1997.
-
Schitul Poiana lui Ioan
Schitul Poiana lui Ioan si-a luat numele dupa un pustnic care a sihastrit in aceste locuri in sec. al XVII-lea. Schitul Poiana lui Ioan a fost infiintat la dorinta ieroschimonahului Paisie Olaru, piatra de temelie fiind sfintita in 1993. Biserica este construita din lemn, in vecinatatea ei aflandu-se corpul de chilii. Schitul Poiana lui Ioan se afla sub purtarea de grija a Mastirii Sihastria.
-
Schitul Poiana Maicilor, Rapciunita
Schitul Poiana Maicilor, cu hramul Sfanta Teodora de la Sihla, apartine de Manastirea Durau. Aschitul Poiana Maicilor a fost infiintat in anul 1997. Complexul monahal cuprinde un paraclis si un corp de chilii.
|
R |
-
Manastirea Razboieni
Manastirea Razboieni se numara printre ctitoriile Sfantului Stefan cel Mare luan fiinta in anul 1496. Manastirea Razboieni este construita din piatra in plan dreptunghiular cu ziduri foarte groase, asezamantul are si rol de mausoleu deoarece in groapa comuna a altarului si pronaosului se gasesc osemintele ostasilor moldoveni cazuti in lupta de la Valea Alba din 1476. Manastirea Razboieni a suferit numeroase restaurari.
|
S |
-
Manastirea Secu
Manastirea Secu a fost ctitorita de catre tatal cronicarului Grigore Ureche, Nestor, la 1602. Biserica este din piatra si caramida, in plan triconc, ridicata de mesteri locali si din Tara Romaneasca. In timpul staretiei marelui duhovnic Paisie Velicikovski la Secu (1775-1779) s-au construit peste 100 de chilii pentru ucenicii sai sositi aici de la Dragomirna. Dupa plecarea lui la Neamt, Secu se va afla vreme de mai multi ani in subordinea acestei manastiri. In 1821 locasul a fost incendiat in timpul luptelor dintre turci si eteristi, fiind apoi refacut. Manastirea Secu a suferit numeroase restaurari. In biblioteca manastirii se pastreaza carti, valoroase manuscrise si tiparituri vechi. De asemenea, exista si un muzeu, cu o bogata colectie de obiecte de patrimoniu.
-
Schitul Sfanta Ana
Schitul Sfanta Ana apartine de Manastirea Bistrita. Schitul Sfanta Ana a luat fiinta in anul 1999. Paraclisul este din caramida, incorporat in corpul de chilii, insa constructia nu a fost finalizata pana in prezent.
-
Schitul Sfantul Daniil Sihastrul
Schitul Sfantul Daniil Sihastrul apartine de Manastirea Sihastria. Schitul Daniil Sihastrul a fost infiintat dupa 1989 in acest loc unde inca din vechime au existat numeroase sihastrii. Schitul Sfantul Daniil Sihastrul cuprinde biserica, clopotnita si chiliile, toate din lemn.
-
Schitul Sfantul Ilie, Taciune
Schitul Sfantul Ilie apartine de Manastirea Secu. Schitul Sfantul Ilie a fost infiintat in anul 2000.
-
Schitul Sfantul Ilie, Vama-Brates
Schitul Sfantul Ilie a fost infiintat in anul 1994. Sfintirea Schitului Sfantul Ilie a avut loc trei ani mai tarziu. Biserica si chiliile sunt din lemn. Apartine de Manastirea Bistrita.
-
Schitul Sfantul Ioan cel Nou
Schitul Sfantul Ion cel Nou apartine de Manastirea Neamt. Bolnita si Paraclisul Sfantul Ioan cel Nou au fost ridicate intre 1843 si 1846, prin osteneala staretului Neonil al Neamtului.
-
Schitul Sfantul Mina, Targu-Neamt
Schitul Sfantul Mina apartine de Manastirea Sihastria. Schitul Sfantul Mina a luat fiinta in 1955, pe un teren al Manastirii Sihastria insa dupa numai patru ani a fost desfiintat. Dupa 1989, a fost reactivat de catre arhimandritul Victorin Oanele, staretul Manastirii Sihastria. Schitul Sfantul Mina a fost sfintit in 1995. Asezamantul monahal cuprinde un paraclis si doua case pentru monahi si pelerini.
-
Manastirea Sihastria
Manastirea Sihastria a fost intemeiata in 1655, pe locul unei mai vechi sihastrii, cunoscuta ca "Sihastria lui Atanasie". Complexul manastiresc actual de la Sihastria este alcatuit din: biserica veche, cu hramul Nasterea Maicii Domnului, paraclisul de iarna, Catedrala Sfanta Teodora de la Sihla si turnul-clopotnita. In cimitirul manastirii se gasesc mormintele mai multor duhovnici si nevoitori ai Sihastriei: arhim. Cleopa Ilie, ieroschim. Paisie Olaru, arhim. loanichie Balan, monahul Marcu de la Sihastria, ieroschim. Ioanichie Moroi, schim. Irineu Protcenco si altii. In muzeul manastirii se pastreaza valoroase obiecte bisericesti, icoane vechi, vase liturgice, obiecte de argint, o Evanghelie, mai multe cruci sculptate de calugari. in biblioteca Sihastriei se afla cateva mii de volume, tiparituri vechi din sec. XVII-XVIII etc.
-
Schitul Sihla
Schitul Sihla apartine de Manastirea Suhastria. Schitul Sihla a fost inaltat pe locul unei mai vechi sihastrii din sec. XV. Biserica actuala a Schitului Sihla, construita in plan triconc cu o singura turla deasupra naosului, dateaza de la 1813. Pictura in fresca realizata in stil bizantin, a fost finalizata in 1974. Ansamblul mai cuprinde o a doaua biserica, de mici dimensiuni, precum si o casa cu etaj, clopotnita si cladiri anexe.
-
Schitul Stanile
Schitul Stanile apartine de Manastirea Muntele Ceahlau. Schitul Stanile a fost infiintat in anul 1998. Chiliile si paraclisul sunt din caramida.
|
T |
-
Manastirea Tarcau
Manastirea Tarcau a fost ridicata in 1833. Biserica Manastirii Tarcau are planul in forma de cruce adaugandu-i-se in 1936 un pridvor inchis. In incinta Manastirii Tarcau mai gasesc doua case monahale, precum si alte constructii ridicate in ultimii ani.
-
Schitul Tarcuta
Schitul Tarcuta apartine de Manastirea Bistrita. Schitul Tarcuta a fost infiintat in anul 2000. Complexul, construit din lemnn, cuprinde biserica-paraclis incorporata in turnul-clopotnita, precum si chiliile.
-
Manastirea Tazlau
Manastirea Tazlau este o ctitorie a Sfantului Stefan cel Mare si a fost mentionata din punct de vedere documentar pentru prima data in 1458. Pictura bisericii a fost refacuta in 1859. Manastirea Tazlau a fost mistuita de un incendiu in 1879 si refacuta ca biserica parohiala in 1895. A revenit la statutul de manastire in 1990. In 2008, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat Sfantul Cuvios Chiriac de la Tazlau, al carui mormant se afla in pridvorul bisericii.
-
Schitul Tibucani
Schitul Tibucani a fost infiintat in 1774 avand drept ctitor pe spatarul Iordache Cantacuzino Deleanu. In anul 1859, boierul Aga Ionita Botez a construit clopotnita si a restaurat biserica. In 1935 s-au adaugat chilii-staretia si arhondaricul si s-a ridicat biserica mare, cu hramul Intrarea ln Biserica a Maicii Domnului. Schitul Tibucani a fost redeschis in 1991 si apartine de Manastirea Secu.
|
U |
|
V |
-
Manastirea Varatec
Manastirea Varatec se leaga de numele maicii Olimpiada, care intemeiaza, in 1781-1785, o sihastrie in poiana Varatec, fiind randuita aici ca stareta de catre Paisie Velicikovski. Actualul complex manastiresc este construit dupa 1900 si cuprinde Biserica Adormirea Maicii Domnului, turnul-clopotnita, Biserica Sf. Ioan Botezatorul, Biserica Schimbarea la Fata si chiliile.
-
Schitul Vovidenia
Schitul Vovidenia apartine de Manastirea Neamt. Schitul Vovidenia a fost infiintat in sec. XVII. In anii 1849-1857 s-a construit actuala biserica, din piatra, in stil rusesc, plan treflat, cu cinci turle. Pictura a fost realizata in tempera.
|