ATITUDINEA

Este bine sa luam atitudine deschisa pentru pacatele si faradelegile savarsite de fratii nostri? Cum sa­i mustram pe cei care vor sa ne sminteasca, ce socoteala sa cerem celor care ne lovesc pe la spate? Nu cred ca retragerea este o solutie.

Nu se poate da o solutie pentru toate cazurile. Fiecare om trebuie sa­si gaseasca solutia lui in imprejurarile respective. Cat priveste mustrarea pentru pacat, o poti face unui om care intelege mustrarea. Parintele Arsenie Boca zicea ca "mustrarea invinge, nu convinge". Ceea ce ne­ar interesa pe noi ar fi sa­i convingem, nu sa­i invingem.

Oamenii nu sunt fiinte stas cu care sa se poata lucra pe o singura directie. Sunt oameni pe care-i folosesti laudindu-i, sunt oameni pe care-i folosesti defaimindu-i, sunt oameni pe care nu-i folosesti vrind tu sa-i folosesti. Sunt cazuri si cazuri, si atunci trebuie sa gasesti metoda pentru omul pe care il ai in fata.

Noi vedem nelegiuirile din jurul nostru si tacem. Vedem nelegiuirile din jurul nostru si inchidem ochii. Vedem nelgiuirile din jurul nostru si n-avem curajul sa spunem ca nu-i bine. Vedem nelegiuirile din jurul nostru si n-avem indrazneala sa le aratam ca nelegiuiri. Vedem nelegiuirile din jurul nostru si ne facem ca nu le vedem, ca nu le stim, ca si cind lucrurile acelea care se fac spre rau sunt spre bine. De ce facem noi asa? Pentru ca nu suntem intariti in bine.

Sa stiti ca toate pacatele care se fac in jurul nostru si pe care noi le stim si pe care noi nu le inlaturam, sau nu ne aratam cuvantul impotriva lor, inseamna ca si noi le facem intr-un fel. Si noi suntem partasi la nelegiuirile care se fac in jurul nostru si pe care noi nu le aratam ca nelegiuiri, ci noi, cum am zice astazi cu un cuvant care circula acuma, le toleram.

Luati aminte la Sfantul Ioan Botezatorul care a stat impotriva faradelegii! In loc sa stea in pustie, acolo unde ii era locul si acolo unde-i era rostul, s-a dus la regele Irod si i-a spus: traiesti in nelegiuire, nu faci bine! Noi nu putem face ceea ce a facut Sfantul Ioan Botezatorul. Nici pentru cei din apropierea noastra, pentru cei din familia noastra. De multe ori lasam sa se intimple niste lucruri pe care stim sigur ca nu le binecuvanteaza Dumnezeu.

Ar trebui sa ne intristam ca noi nu am fost ca Sfantul Ioan Botezatorul care a spus cuvant hotarat in fata nelegiuirii. Sa ne intristam ca toleram nelegiuirile, sa ne intristam ca ne facem partasi la nelegiuirile din jurul nostru, sa ne intristam ca n-avem curajul sa stam impotriva raului, sa ne intristam ca n-avem curajul sa-i spunem raului pe nume ci, ca sa ne mearga noua bine, ca sa n-avem vorba, ca sa n-avem confruntari, tacem. Si tacem cu pacat, pentru ca lasam sa se inmulteasca pacatele in jurul nostru.

Sfantul Ioan Botezatorul n-a facut asa. Si daca il sarbatorim cu adevarat la Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul, la aceasta sarbatoare trista si la aceasta sarbatoare care-i si de bucurie, daca-l sarbatorim cu adevarat, apoi, la tristetea ca i s-a taiat capul, ar trebuie sa adaugam mai mult tristetea ca noua nu ni se taie capul pentru ca pactam, pentru ca suntem de acord cu nelegiuirile din jurul nostru numai sa nu ni se taie capul.

Sa ne rugam Bunului Dumnezeu sa ne dea tarie sufleteasca sa putem fi impotriva pacatului oriunde si oricind si sa fim urmatori Sfantului Ioan Botezatorul, chiar daca pentru acesta ni s-ar taia capul!