FUMATUL SI CAFEAUA

Parinte, fumatul este patima, este pacat?

Pai, prima data daca fumezi o tigara, e pacat, iar daca fumezi mai multe, e patima. De ce? Pentru ca e o practica nejustificata in existenta umana. Nu­i ca si cind ai minca. Este o treaba in plus si nu poti fi si cu Dumnezeu si cu fumatul.

La mine mai vin oameni la spovedit, oameni care spun ca tin posturi, se roaga si le spun ca: "Da, numai ca pe acestea toate ti le si afumi". Cel mai bine este sa fii liber. Liber de orice, iar daca esti liber de orice, esti liber si de fumat. Sunt unii care au si circumstante atenuante pentru fumat, de exemplu, in Paza celor cinci simturi nu e foarte clara atitudinea Sfantului Nicodim Aghioritul in privinta fumatului. Dar eu sunt impotriva fumatului, total!

Dar cu cafeaua? Ca astea merg amindoua...

Chestiunea cu cafeaua nu e asa de defaimatoare, in sensul ca aceasta are si un efect odihnitor, sa zicem. Adica, daca nu poti trai fara cafea, e rau ca bei, dar daca ti se ofera undeva o cafea, poti sa bei, pentru ca nu e ca si cind ti­ar oferi o tigara. Sunt manastiri, de exemplu, la Sfantul Munte, unde ti se ofera un rachiu si o cafea...

Si uneori se spune ca­ti pune si­o tigara!

Ma rog, daca­ti pune si­o tigara, ti­o pune numai s­o vezi!

FURTUL

Cu miinile furi, cu miinile sa faci milostenie dupa ce te-ai oprit de a mai fura. Nu e destul ca cineva sa nu mai fure, ci trebuie sa faca ceva bun tot cu miinile cu care a furat, pentru binele altora.