ASCULTAREA

E foarte important lucrul acesta, ca cineva sa-si supuna mintea lui Dumnezeu. Va spuneam cindva intr-un context oarecare, ca Parintele Arsenie zicea ca "noi avem mintea care discuta cu Dumnezeu, in loc sa se supuna fara discutie".

La pescuirea minunata, asa cum o istoriseste Sfantul Evanghelist Luca, pentru ca in cuprinsul ei constatam o atitudine a Sfantului Apostol Petru in care se vede supunere cu mintea fata de Mintuitorul nostru Iisus Hristos, de fapt e inceputul uceniciei Sfantului Apostol Petru. Cum? Se spune in Sfanta Evanghelie de la Luca, citim aceasta in capitolul al cincilea, ca Simon si cu Andrei si cu cei impreuna cu dinsii isi spalau mrejile, gata sa mearga spre casa, dupa o noapte in care n-au pescuit nimic. Si Domnul Hristos a zis, dupa ce i-a invatat pe oamenii adunati in jurul Lui pe tarmul marii, dupa ce i-a invatat din barca lui Simon, a zis: "Mina la larg si aruncati mrejile spre pescuire"; si Petru a zis atunci: "Doamne, toata noaptea ne-am trudit si nu am prins nimic, dar pentru cuvantul Tau arunc mreaja in mare" (Luca 5, 4-5). Sfantul Apostol Petru s-a supus atunci cu mintea lui Dumnezeu fara discutie.

Cine se supune cu mintea Mintuitorului nostru Iisus Hristos acela-i totdeauna biruitor. Nu se poate sa nu vada minuni in viata lui cind se supune cu mintea, in intelesul acesta ca, de pilda, Domnul Hristos spune sa iertam si nu ne-ar conveni sa iertam, dar ne silim sa iertam, e o supunere cu mintea si vedem minunea linistirii sufletului si o mare bucurie pentru noi.

Un alt text asupra caruia ma opresc adeseori este spalarea picioarelor, la Cina cea de Taina. E un lucru extraordinar, iubiti credinciosi, sa te gandesti ca Domnul Hristos este, fiti atenti, Dumnezeul care spala picioarele omului. Deci Domnul Hristos, ca Dumnezeu si om, a spalat picioarele oamenilor. E o coborare si aceasta. E o coborare ca sa il ridice pe om, ca sa ii dea omului cinstire. In aceasta lucrare a Mintuitorului, de coborare pina la faptul acesta de a spala picioarele omului, Sfantul Apostol Petru a avut o ezitare. N-a mai avut atitudinea de la pescuirea minunata, nu s-a mai supus cu mintea, ci s-a impotrivit cu mintea. Si a zis: "Doamne, Tu sa-mi speli mie picioarele?". Si atunci Domnul Hristos a zis: "Ceea ce fac Eu, tu nu intelegi acum, dar mai tarziu vei intelege". Si Sfantul Apostol Petru, statornic in impotrivirea lui, a zis: "Niciodata n-o sa-mi speli mie picioarele". Si a spus Domnul Hristos: "Daca nu te voi spala, nu ai parte cu Mine" (Ioan 13, 6-8). Cu alte cuvante, daca nu te lasi modelat, daca nu te lasi sa fac Eu ce trebuie sa fac cu tine, daca te impotrivesti, nu ai parte cu Mine, te impotrivesti si nu poti fi impreuna cu Mine.

Nu se compenseaza prin ascultare lipsa de la slujba. Nu e corect.