BLESTEMELE, FARMECELE SI VRAJILE

Pentru a nu ajunge sa poti fi blestemat trebuie sa duci o viata superiora. In Deuteronom 32 se spune pe cine binecuvanteaza Dumnezeu si pe cine blastama. Daca duci o viata superioara, corecta, dupa voia lui Dumnezeu, nu ajungi niciodata sub blestem. Daca nu duci o viata superioara, corecta, blestemul e asupra ta si nu stiu daca te poate dezlega cineva de ceea ce trebuie sa patimesti pentru pacatele tale.

Blestemele, sa stiti ca nu au mare valoare; sunt cazuri in care se leaga si in care nu se leaga. Insa sunt anumiti preoti din cei care deschid cartea si care toate le vad prin blestem, prin vraji, prin fermecatorii, prin.

Dumnezeu sa ma ierte pentru ce spun acum. La Sfantu Gheorghe este un preot numit Cucu. La el merge multa lume sa le spuna viitorul, sa le spuna de ce au piedicile pe care le au, iar el spune intotdeauna ca e vorba de un blestem, ca e sub vraji, ca i-a facut cineva si-apoi eu zic: Cucu-i ca cucu. Cucu numai una stie: Cucu! Cucu! Cucu! Cucu! si gata. El numai asta stie, la toata lumea spune acelasi lucru. Nu va duceti, nu va complicati viata, nu va bagati in cap lucruri care n-au nici o importanta. Zilele trecute mi-a zis cineva ca s-a dus la el si i-a spus ca o sa se casatoreasca cu o fata al carei nume incepe cu "O". Si s-a casatorit cu una al carei nume incepe cu "N".

Le mai spune oamenilor ca trebuie sa mearga la 3 manastiri, la nu stiu cate biserici, sa duca luminari, sa le aprinda astea-s niste inselari ale omului, ca sa creda ca a facut si el ceva. Imi spunea cineva din Brasov: "Parinte, eu am noroc ca am masina sa ma duc la 7 biserici sa aprind cate o luminare, cum mi-a zis parintele". Si ii zic: "Pai mai, in loc sa stai la o slujba cumsecade tu te duci la 7 biserici si nu mergi la nici o slujba". Sunt lucruri fara valoare, e doar un fel de inselare de sine.

Au aparut niste indrumari de-ale Parintelui Argatu despre cum poate cineva sa scape de farmece si blesteme. Cu 9 luminari, care sa le aprinda, sa le aseze pe o tava sau caramida, ca sa se arda de tot. Vinerea sa faca rugaciunea dimineata pina arde un sfert de luminare, apoi la amiaza pina arde alt sfert de luminare, seara alt sfert si noaptea la 12 pina arde tot. Sunt lucruri fara valoare, fara importanta! L-am cunoscut pe Parintele Argatu, dar nu l-am cunoscut sub aspectul acesta sau poate scrierea respectiva nu e autentica. In sfarsit, Dumnezeu sa-l odihneasca. N-avem nimic cu el. Dar va spun: nu va luati dupa treburi din acestea. Acolo se spune de exemplu si ca cineva care are un necaz sa se duca cu un pomelnic la preot, sa prezinte pomelnicul cu problema pe scurt, iar preotul sa scoata particica la proscomidie si dupa aceea preotul sa-i dea omului particica pe care a luat-o si dupa 24 de ore de ajun sa manince particica aceea. Pai ca sa te impartasesti nu-ti trebuie 24 de ore de ajun, ori impartasania e mai mare decat particica! In afara de aceasta, particica pe care o scoate preotul n-are voie sa o dea la nimeni, pentru ca e scris ce trebuie sa faca preotul cu particelele: se amesteca in Sfantul Potir si se consuma dupa Liturghie. Cind s-a terminat Liturghia preotul e dator sa consume tot si n-are voie sa dea la nimeni nimic. Deci va rog, nu va luati dupa aceste lucruri. Rugati-va cum puteti, cum stiti. Traiti o viata asa incat sa n-aiba putere vrasmasul asupra voastra.

In cartile noastre de slujba sunt rugaciuni de dezlegare de blestem si de dezlegare de farmece. In Sfanta Scriptura sunt locuri in care se spune ca Dumnezeu binecuvanteaza pe cei ce-I slujesc Lui si ca sunt sub blestem cei care nu-I slujesc Lui. Sfantul Apostol Pavel insa, in Epistola catre Romani are un cuvant care ar fi bine sa-l avem cu totii in vedere si sa credem in el. Sfantul Apostol zice asa: "Fiti intelepti fata de bine si nevinovati fata de rau si Dumnezeu va zdrobi repede pe Satana sub picioarele voastre". In Vietile Sfantilor se spunce ca Sfantul Ciprian a avut in vedere o fecioara pe nume Iustina pe care voia sa o cstige pentru el si a umblat cu niste vrajitorii pentru a o cstiga si acestea n-au avut nici o influenta. Si atunci si-a dat el seama ca Iustina fecioara are o putere mai mare decat puterile negative si s-a convertit la crestinism. Toate acestea arata ca oamenii au crezut de-a lungul veacurilor in niste influente negative. Cat sunt de eficiente nu stim, dar de multe ori iti ajunge si numai gandul ca esti sub blestem sau ca esti sub vrajitorii, fara altceva. Sunt insa multe lucruri care se pot explica altfel decat le explica oamenii.

Sa va spun un caz din satul meu. Bunica mea povestea o intimplare din viata ei. Cind era de vreo 10-12 ani s-a dus la o matuse si a luat de la ea un pachetel cu unt sa-l aduca acasa. Tot atunci era o cununie la biserica si in loc sa se duca direct acasa cu pachetelul s-o dus la biserica. Si copil fiind si-o uitat de pachetel si i-o cazut pachetelul cu unt pe pragul de la cimitir, de la intrarea in curtea biseicii. Cind o iesit cei de la cununie o vazut ca e ceva acolo si toata lumea o crezut ca-i vorba de ceva farmece, de ceva boscoane puse acolo. Si ziceau: fiti cu grija ca nu cumva sa se atinga mireasa, sa nu calce mirele, sa nu calce cineva  toata lumea o ocolit pachetelul si dupa aceea buna s-o dus si l-o luat si s-o dus acasa cu el si l-o mincat.

Da apoi ce s-o intimplat. Oamenii aceia care au fost cu cununia, mirele si mireasa, or avut foarte multe necazuri. Si eu cunosc necazuri pe care le-au avut ei. Si acuma s-or continuat necazurile cu un accident a unui stranepot al lor. Ei, daca faci o legatura intre pachet si intimplari nu-i nici o legatura. Si totusi oamenii or tot tinut-o ca atunci la nunta s-or facut niste vraji.

Vine o fata de 19 ani sa-i fac dezlegare de blesteme. Pai zic, tu de unde stii ca esti blestemata. Pai zice, mi-o zis cutare preot ca-s sub blestem. Zic, hai sa-ti fac, da acuma nu stiu daca-i crede ca s-o dezlegat, ca esti legata crezi!