CIVILIZATIILE EXTRATERESTRE

Credeti ca exista si alte civilizatii, pe alte planete?

Nu cred nimic, pentru ca nu mi s-a descoperit. N-am de unde sa stiu daca exista sau nu. Insa, daca ar exista, nu m-ar deranja cu nimic treaba asta.

CINTAREA

In ce mod ne putem apropia de Dumnezeu si prin cintarea psaltica? Despre acest lucru se vorbeste mai putin in Pateric, considerindu­se ca este o mai slaba concentrare a mintii asupra textelor liturgice.

In invataturile Parintilor duhovnicesti, de exemplu in scrierile Sfantului Petru Damaschin, avem afirmatia ca rugaciunea gandita, rugaciunea launtrica este "desavarsirea mintii", iar cintarea este "leac al neputintei". Biserica a primit cintarea ca pe un fel de divertisment. Oamenii se simt mai bine cind aud cintindu­se, decat atunci cind ar citi ceva sau cind s­ar rosti ceva. Se simt mai bine condusi catre Dumnezeu pe aripile cintarii. Noi zicem ca si ingerii din ceruri cinta. Stim ca la Nasterea Domnului au cintat ingerii: "Marire intru cei de sus lui Dumnezeu, si pe pamint pace, intre oameni buna­voire...". Insa pentru o anumita categorie de oameni, care sunt mai obisnuiti cu slujba rostita, cu slujba citita, cu rugaciunea launtrica, se potriveste si rugaciunea aceasta si ei ocolesc cintarea, zicind ca aceia care cinta se si imprastie mai mult. In realitate, fiecare trebuie sa se foloseasca de mijlocul care i se potriveste lui. Noi, la manastire, si cintam, si citim, si rostim, ma rog, facem cum e rinduiala, si nu zicem ca atunci cind cintam ne imprastiem si ca atunci cind nu cintam ne concentram. In realitate, poti sa te concentrezi si cind cinti, daca tii seama de text si de cintare, poti sa te imprastii si cind citesti, daca nu tii seama de texte.

In Pateric, intr­adevar, este cate un loc in care se spune (chiar la Avva Pamvo) ca s­a dus un frate din Pustie in Egipt si a auzit acolo cintare de psalmi si slujbe frumoase si s­a intors si a zis: "Parinte, noi ne pierdem sufletul aici in Pustie, nici nu stii ce frumos cinta cei din lume!". Si­ atunci parintele l­a apostrofat si i­a spus: "Lasa, ca­i mai bine ce facem noi, aceia se imprastie" etc. Sunt niste lucruri exagerate. Si in Pateric poti sa gasesti exagerari. Sunt niste lucruri exagerate pe care trebuie sa le gandim in perspectiva noastra. Adica, daca noua ne place cintarea, si daca ne plac slujbele cu cintare, nu pierdem nimic. Daca vrem sa avem rugaciunea launtrica si necintata, putem sa o folosim si pe aceasta, insa in rugaciunea noastra particulara. Important este sa folosim ceea ce ne sta la indemina. Daca Biserica a rinduit sa fie slujbe cu cintare, sa invatam sa cintam si noi. Muzica psaltica e frumoasa, e cam pretentioasa, dar e frumoasa. Noi, in Ardeal, avem si muzica bisericeasca ardeleneasca, mai putin pretentioasa, care poate fi cintata mai usor; fiecare regiune din tara noastra are melodiile ei bisericesti... Important este sa ne incadram in conditiile pe care le avem.