CRUCEA

Crestinismul e cu cruce, dar cu o cruce care aduce bucurie.

Ce inseamna asta, sa-ti iei crucea?

Inseamna mai multe lucruri, dar intre altele si aceasta: sa-ti iei partea de osteneala care tine de depasirea de tine insuti, care tine de implinirea poruncilor lui Dumnezeu. Sa stiti insa ca omul care ajunge sa-i devina normale virtutile nu patimile, acela nu mai are probleme, nu mai are lupta cu el insusi, are odihna.

Pe la noi, la manastire, au trecut niste calugari francezi catolici care au devenit ortodocsi, si cind au trecut pe la noi, catolici fiind ei, un parinte, Placide - poate ati citit cartea Nostalgia Ortodoxiei - a vorbit, era Duminica a treia din Postul Pastilor, Duminica Sfantei Cruci, si imi aduc aminte clar ca a spus: "Crucea este fata lui Dumnezeu indreptata catre oameni". Mi-a placut tare mult. Fata lui Dumnezeu indreptata catre oameni. Eu am tradus cuvantarea lui pentru credinciosii care erau in biserica si chiar le-am subliniat lucrul acesta, din partea mea, ca e foarte important sa privim Crucea in felul acesta, ca: "Fata lui Dumnezeu indreptata catre oameni". De ce e fata lui Dumnezeu indreptata catre oameni? Pentru ca Dumnezeu e iubire. In Sfanta Scriptura a Noului Testament, in Epistola I Soborniceasca a Sfantului Evanghelist Ioan, epistola cu care el a insotit Evanghelia, se afirma de doua ori ca Dumnezeu este iubire.

Crucea este un fel de fata a lui Dumnezeu indreptata catre oameni, pentru ca Dumnezeu este iubire, si in jertfa se arata iubirea si in Cruce se arata jertfa si iubirea sau iubirea jertfitoare, deci iubirea lui Dumnezeu.

Crucea este fata lui Dumnezeu indreptata catre oameni, dar nu-i numai atat, este si Invierea Domnului nostru Iisus Hristos, adica biruinta prin Inviere.

CUMPATAREA

Sunt boli de trai bun si sunt boli de trai rau. Dar boli de trai de mijloc nu sunt. Deci o viata echilibrata te scuteste si de necazurile pe care le au oamenii care nu duc o viata echilibrata.

CURATENIA SI SINCERITATEA

Un preot zicea ca s-ar bucura sa aiba o casa de sticla, sa vada toata lumea ce face el. Un cuvant indraznet, un cuvant frumos. Da, sa te poti prezenta oriunde si oricind cu ceea ce esti, cu interiorul tau si cu exteriorul tau, pentru ca viata din exterior este o proiectare a vietii din interior. Asa ca daca ai o asezare buna sufleteasca, proiectezi si in afara ceea ce ai inauntru si e exceptional.

Unde-i sinceritate, acolo-i darul lui Dumnezeu. Daca esti sincer ti vorbeste Dumnezeu prin omul acela de la care astepti cuvantul lui Dumnezeu.

CURATIA INIMII

Domnul Hristos are nevoie de o inima curata ca sa Se descopere, atat cat poate omul sa inteleaga din ceea ce este Mintuitorul, asa incat cel dintai lucru pe care trebuie sa-l facem este sa insistam pentru curatia inimii.