Demonstrare ca exista un singur Dumnezeu si nu multi Dumnezei


Demonstrare ca exista un singur Dumnezeu si nu multi Dumnezei

A fost dovedit indeajuns ca exista Dumnezeu si ca fiinta Lui este incomprehensibila. Ca exista un singur Dumnezeu si nu multi Dumnezei este neindoielnic celor care cred in dumnezeiasca Scriptura. Caci spune Domnul la inceputul legii: "Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, cel care te-a scos din pamantul Egiptului. Sa nu ai alti Dumnezei afara de mine"( Iesirea XX, 2-3). Si iarasi: "Asculta, Israile: Domnul Dumnezeul tau este un singur Domn"( Deuteronomul VI, 4).

Iar prin profetul Isaia spune: "Eu sunt Dumnezeu dintru inceput si Eu dupa acestea si afara de Mine nu este Dumnezeu, inaintea Mea n-a fost alt Dumnezeu si dupa Mine nu va fi si in afara de Mine nu este"( Isaia XLIII, 10-11). Si Domnul in sfintele Evanghelii spune astfel catre Tatal: "Aceasta este viata vesnica ca sa te cunoasca pe Tine singurul Dumnezeu adevarat"( Ioan XVII, 3).

Celor care nu cred in dumnezeiasca Scriptura le vom vorbi in chipul urmator. Dumnezeirea este desavarsita si nu-i lipseste nimic in ce priveste bunatatea, intelepciunea si puterea; este fara de inceput, fara de sfarsit, pururea dainuitoare, necircumscrisa si, ca sa spunem intr-un cuvant, desavarsita in toate. Dar daca vom spune ca sunt multi Dumnezei, este necesar sa se observe deosebire intre cei multi, caci daca nu este deosebire intre ei, este mai degraba unul si nu multi. Dar daca este deosebire intre ei, unde este desavarsirea? Caci n-ar fi Dumnezeu daca ar fi lipsit de desavarsire, fie in ce priveste bunatatea, fie in ce priveste puterea, fie in ce priveste intelepciunea, fie in ce priveste timpul, fie in ce priveste spatiul.

Dar identitatea in toate indica mai degraba un singur Dumnezeu si nu multi. Dar cum va putea fi pastrata necircumscrierea, daca sunt multi Dumnezei? Caci acolo unde ar fi unul nu va putea fi celalalt.

Cum va putea fi condusa lumea de multi? Oare nu se va descompune si nu se va nimici, deoarece se observa lupta intre conducatori? Caci deosebirea introduce impotrivire. Dar daca ar spune cineva ca fiecare conduce cate o parte, atunci voi intreba: Cine a oranduit acest lucru, si cine le-a facut imparteala? Acela ar fi mai degraba Dumnezeu. Prin urmare, exista un singur Dumnezeu, desavarsit, necircumscris, facator al universului, tiitor si conducator, mai presus de desavarsire si inaintea oricarei desavarsiri.

Pe langa acestea, insa, este o necesitate naturala ca unitatea sa fie principiul dualitatii.

Carti Ortodoxe

Cuprins