Despre manie


CAPITOLUL XVI

Despre manie

Mania este fierberea sangelui din jurul inimii, care se produce prin exhalarea sau amestecarea fierii. Pentru aceea mania se numeste in limba greaca si colh si colos, adica fiere. Mania este uneori o dorinta de razbunare, caci fiind nedreptatiti sau socotind ca am fi nedreptatiti, ne mahnim. Atunci rezulta o stare sufleteasca care este amestecata din pofta si manie.

Felurile maniei sunt trei: iritarea, care se numeste in limba greaca colh si colos, adica fiere, resentimentul si ura. Cand mania incepe si se porneste, se numeste iritare, colh si colos. Resentimentul este atunci cand iritarea staruie; resentimentul se numeste si ranchiuna, care deriva de la a ramane si de la a fi predat memoriei.

Ura este mania care pandeste timp de razbunare. Numele sau deriva de la keisqai, care inseamna a sedea. Mania este sutasul ratiunii, razbunatorul poftei. Cand dorim un lucru si suntem impiedicati de cineva ne maniem contra lui, ca unii ce suntem nedreptatiti, prin aceea ca ratiunea judeca ca faptul intamplat merita indignarea la cei care pazesc oranduiala lor fireasca.

Carti Ortodoxe

Cuprins