O carte ca o ectenie


O carte ca o ectenie

Recunosc ca aceasta carte mi-e mai greu sa o prefatez. Titlul ei, Iubesc, Doamne, ajuta neiubirii mele..., ar trebui sa ma scuteasca de orice alta punere in pagina a gandului pentru care, cu bucurie, am acceptat ca toate aceste predici sa fie preluate din ziarul Iisus Biruitorul si sa formeze nu doar un corpus omiletic pe anul 2003, cat, mai ales, o carte de predici la indemana celor care cauta ajutor si dar in Cuvantul lui Dumnezeu.

Este a doua incercare. Prima, Sa ne meritam Ortodoxia, aparuta tot la Editura "Oastea Domnului" - Sibiu, si avand drept cititor tinta tot pe cei din Fratietatea Oastei, s-a vrut si ea o declaratie, o marturie a dragostei mele pentru Biserica in care Dumnezeu mi-a ingaduit sa-I slujesc ca preot. De data aceasta, predicile acestea nu mai au aerul rostirii, ele fiind scrise si publicate la rece, in umbra de gand si lumina pe care Facultatea de Teologie sau Sibiul in sine, uneori Tismana sau Stramba de Jiu mi le-au oferit, spatii ale misiunii si implinirii in Cuvantul lui Dumnezeu. Sunt bucuros de ele si pentru aceea ca semnifica, macar pentru Fratietatea Oastei - pe care e firesc sa o amintesc mai des - aportul meu la bucuria vestirii lui Hristos pe limba si-n duh romanesc.

Cativa prieteni s-au aratat ingrijorati ca iar pun intre coperte munca editata pe parcursul unui an (2003). Cu teama raspund la teama lor. Si eu ma gandesc ca poate-i prea mult, prea des... Si totusi, prefer aceasta felix culpa (fericita vina!) de a scrie si a predica, in Hristos si in Biserica, oricarei lancezeli si mediocrizari la care, uneori, lumea - chiar academica - ne imbie. Mie nu mi-e teama decat ca n-am sa le pot spune credinciosilor ortodocsi romani cat de mult a facut Dumnezeu pentru mine, pentru ei, pentru noi.

Am ales titlul unei predici ca titlu al cartii, placandu-mi teribil aceasta parafrazare dupa "Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!...", desigur, el purtand o incarcatura emotionala in raport cu unii dintre oamenii care au facut efortul de a-mi fi mereu aproape, rugandu-se si lucrand cu mine la aparitia acestor pagini, declaratie de iubire catre Cel Ce este Iubire.

Fie primita si aceasta carte pe care n-am putut sa o tac!

Cu bucurie in Hristos

Pr Constantin NECULA

Sibiu, Praznicul Sfintilor Ardeleni, 21 oct. 2004

Carti Ortodoxe

Cuprins