ARISTIDE

Aristide

Contemporan cu Quadrat, Aristide - filosof din Atena - este numit de Ieronim "foarte elocvent si ucenic al lui Hristos sub vechea-i haina". Catre anul 139 el a inmanat o "Apologie pentru credinta", cum zice Eusebiu, sau o "Apologie pentru crestini", cum zice Ieronim, nu imparatului Adrian, cum sustin acestia, ci imparatului Antonin Piul.

Apologia lui Aristide era socotita ca pierduta cand, in 1878, calugarii mehitaristi de la manastirea Sf. Lazar din Venetia au descoperit un fragment din ea in limba armeana. In 1889, Rendel Harris a descoperit, in Manastirea Sf. Ecaterina din Sinai, un manuscris in limba siriaca cuprinzand intreaga apologie a lui Aristide.

Doctrina.

Existenta lui Dumnezeu - este stabilita de Aristide din existenta si ordinea lumii.

Intelegerea lui Dumnezeu - a variat dupa cele patru mari categorii de oameni in care se imparte omenirea: barbarii care se inchina elementelor, paganii sau adoratorii asa-numitilor zei, iudeii si crestinii.

Paganii se impart, la randul lor, in haldei, greci si egipteni. Acestia sunt urzitorii adorarii zeilor.

Iudeii - evreii - cred ca exista un singur Dumnezeu, Creator a toate si ca nu e bine sa se adore altceva decat acest singur Dumnezeu. Prin faptul ca ei il adora pe Dumnezeu si nu fapturile Acestuia, iudeii s-au apropiat de adevar mai mult decat celelalte popoare. Ei practica iubirea fata de aproapele, au mila de saraci, ii rascumpara pe prizonieri, ii ingroapa pe morti si fac lucruri placute lui Dumnezeu si oamenilor. Dar s-au abatut si ei de la adevarata cunoastere a lui Dumnezeu, cinstind-i mai mult pe ingeri decat pe Dumnezeu prin sarbatorile si prescriptiile lor alimentare si rituale.

Crestinii isi trag numele de la Domnul nostru Iisus Hristos. Acesta e Fiul lui Dumnezeu Celui Prea inalt, a coborat din cer pentru mantuirea oamenilor si Si-a luat trup, nascandu-Se din Sf. Fecioara fara samanta si fara stricaciune. Lucrul acesta sta in Evanghelie. Iisus era de neam evreu, a avut 12 ucenici, a fost rastignit, a murit, a inviat si S-a inaltat la ceruri. Cei 12 ucenici s-au dus in toate partile lumii si au invatat marirea Lui. Ei sunt mai aproape de adevar si de cunoasterea exacta decat celelalte popoare, pentru ca ei il cunosc pe Dumnezeu, Creatorul si Ziditorul a toate, si afara de Acesta nu adora alt Dumnezeu. Crestinii dovedesc acest lucru prin viata pe care o duc.

Carti Ortodoxe

Cuprins