MARCEL DE ANCIRA

MARCEL DE ANCIRA

Viata.

A trait in timpul imparatilor Constantin si Constantiu si a luat parte la Sinodul 1 ecumenic (325), unde a luptat cu ravna impotriva arianismului. El a urmarit mai ales dupa aceea arianismul cazand in extrema opusa: sabelianism, desi el sustine ca e antisabelian.

Dintre arieni el a combatut in chip special pe sofistul Asterie de Capadocia. Sf. Atanasie a sprijinit un timp pe Marcel, dar nu l-a mai aparat cand a vazut ca profeseaza erezia. Contra acuzatiilor de sabelianism aduse de Asterie, Apolinarie si altii, Marcel se apara prin comuniunea sa cu papa Iuliu si Atanasie al Alexandriei.

A murit spre 374.

Opera.

- Contra arienilor - sustine ca Logosul era in Tatal inainte de facerea lumii, ca facerea lumii reclama o activitate eficace si ca Logosul, iesit in prealabil, a ajuns Creatorul lumii. Logosul, inainte de aceasta, pregatea in mod intelectual lumea in interiorul Tatalui, dupa cuvantul lui Solomon: "Cand facea cerul, Eu eram cu El."

Marcel respinge expresia trei Ipostase si prefera expresia Monada care se amplifica.

Interpretand in sens strict cuvantul "homoiousios", el neaga faptul ca Fiul e nascut si ca e Persoana. Inainte de intrupare nu exista Fiu al lui Dumnezeu.

Marcel a fost condamnat definitiv ca eretic la Sinodul II ecumenic, la Constantinopol.

Carti Ortodoxe

Cuprins