INVATATURA CELOR DOISPREZECE APOSTOLI

- DIDAHIA -

Invatatura celor doisprezece Apostoli

Cea mai veche opera literara crestina postbiblica este "Invatatura celor doisprezece Apostoli" sau "Didahia", descoperita in 1873 de mitropolitul Filotei Bryennios, intr-un manuscris de la Constantinopol. Filotei Bryennios a publicat textul in 1883 la Constantinopol.

Manuscrisul dateaza din anul 1056. Textul are o intindere aproape egala cu acela al Scrisorii catre Galateni a Sf. Apostol Pavel, adica circa 10.700 litere. Didahia este formata din 16 capitole. Nu se cunoaste autorul Didahiei. E probabil ca autorul necunoscut a folosit mai multe lucrari anterioare, indeosebi una intitulata "Doua cai", care a inspirat si alti autori.

Didahiei - forma si fondul - poarta semnul unei mari antichitati. Didahia a exercitat o influenta importanta asupra unora din operele ulterioare, cum sunt: Didascalia apostolica, Randuielile apostolice si Constitutiile apostolice.

Textul Didahiei poatet fi impartit in trei parti si un epilog:

I - O cateheza morala (cap. I-VI);

II - Un compendiu liturgic (VII-X);

III - Instructiuni bisericesti (XI-XV)

IV - Atragerea atentiei asupra parusiei (XVI).

Cateheza morala, numita si Cartea celor doua cai, este poate primul manual de morala crestina. O morala precisa, necomplicata, directa, asemanatoare cu cea a Sfintelor Evanghelii. Autorul isi imparte preceptele in doua parti, dupa cele doua cai: calea vietii si calea mortii.

Calea vietii e calea celor mai inalte virtuti, evidentiind urmatoarele indatoriri:

1. - indatorirea capitala de a-L iubi pe Dumnezeu si pe semenii nostri

2. - indatoririle personale de a ne feri de toate viciile si pacatele cunoscute de cele doua lumi: a Vechiului Testament si a paganismului, punandu-se accent pe evitarea pacatului carnii, pe ferirea de cruzime, de viclenie, de superstitie.

3. - indatoririle sociale sunt manifestarea si lucrarea in comunitate a virtutilor principale si personale de care a fost vorba. Recomandari fata de saraci: "Nu intinde mana ca sa primesti, dar n-o strange cand e sa dai. Daca ai (si dai) cu mainile tale, iti vei rascumpara pacatele tale. Nu vei ezita sa dai, iar dand nu vei murmura. Caci stii cine este bunul datator al rasplatii. Nu-ti intoarce fata de la cel lipsit, ci pune toate in comun cu fratele tau si nu vei mai zice ca ai ceva propriu. Caci daca sunteti impreuna in nemurire, cu atat mai mult in cele muri-

toare". Educatia copiilor:, "Nu-ti vei lua mana de pe fiul si de pe fiica ta, ci-i vei invata din copilarie teama de Dumnezeu".

Calea mortii este rea si plina de blestem. Aceasta cale e acoperita de ucideri, adultere, pofte, desfranari, furturi, inchinare la idoli, magii, vrajitorii, rapiri, marturii false, ipocrizii, taler cu doua fete, viclenie, orgoliu, rautate, aroganta, lacomie, vorbire rusinoasa, invidie, indrazneala, fast, ostentatie, lipsa de teama.

Prescriptiile rituale si liturgice fac referire la penitenta, la Botez, la post si la Euharistie.

Partea disciplinara cu trei subdiviziuni:

1. - obligatiile comunitatii fata de oamenii duhovnicesti (cap. XI);

2. - dragostea fata de toti cei in nevoi (cap. XII-XIII);

3. - conducerea interna a comunitatii (cap. XIV-XV).

Caracterizare - este una din operele cele mai pretioase ale vechii literaturi crestine. Mare valoare au informatiile asupra comunitatii crestine primare, asupra organizarii acesteia, asupra cultului, indeosebi asupra Sfintelor Taine. Ea ne-a transmis anumite formule ale rugaciunii euharistice si psihologia, extrem de interesanta a comunitatilor crestine primare.

Carti Ortodoxe

Cuprins