LEON CEL MARE

LEON CEL MARE

Viata.

Leon, cel mai mare papa al antichitatii crestine, s-a nascut in jurul anului 400 dintr-o familie toscana. Dupa ce isi face o buna cultura literara si teologica, este facut diacon.

Este ales papa in 440, conducand Biserica romana 21 de ani.

Leon cel Mare are merite mari (politice si religioase) in istoria crestinismului occidental si nu numai.

Moare in 461, inchizand perioada a II-a patristica latina.

Opera.

- Scrisoare dogmatica catre Flavian (a 28-a) - numita si Tomosul catre Flavian - Este foarte importanta pentru discutiile hristologice ale timpului si in care Leon combate pe Eutihie si sustine doctrina ortodoxa.

- 96 de Cuvantari - la sarbatorile imparatesti si sarbatori de peste an - sapt patimilor. Primele cinci, tinute la aniversarea suirii sale pe scaunul pontifical, trateaza despre primatul papal, altele se ocupa cu dogma hristologica.

- 173 de Scrisori - numai 123 ii apartin personal - probleme administrative si disciplinare.

- i se atribuie si un liturghier - Sacramentarium leonianum

Doctrina.

In Tomosul catre Flavian combate monofizismul, defineste doctrina hristologica si pune baza discutiilor si formulei dogmatice de la Calcedon, combate pelagianismul, maniheismul si priscilianismul, formuleaza si sustine primatul papal.

Leon a avut o mare contributie in in hristologie. Hristos e Dumnezeu adevarat si Om adevarat. El are doua firi: omeneasca si dumnezeiasca, dar o singura Persoana. Cele doua firi nu se amesteca, ci ele lucreaza in comuniune una cu alta, ceea ce e propriu fiecareia: Logosul cele ale Logosului, iar trupul cele ale trupului. Aceasta unitate face posibila comuniunea insusirilor. Domnul Hristos e vazut si nevazut, de inteles si de neinteles, rastignit si inviat. Domnul S-a intrupat pentru a ne mantui prin patima si moartea Sa.

Leon vorbeste despre har, despre Sfintele Taine, despre Biserica.

El staruie asupra unitatii Bisericii, ca fiind mireasa unui singur barbat, Hristos.

Leon proclama raspicat primatul papal, sprijinit pe asa numitul primat al lui Petru.

Carti Ortodoxe

Cuprins