SF. EPIFANIU

SF. EPIFANIU

Viata.

Sf. Epifaniu s-a nascut in Palestina, in jurul anului 315. Este atras de viata monahilor contemporani ai Palestinei, mai ales de cea a Sf. Ilarion. Calatoreste in in Egipt unde cunoaste indeaproape monahismul. La numai 20 de ani, el are deja o mare experienta monahala si cunoaste cinci limbi: greaca, latina, ebraica, copta si siriaca.

Intemeiaza o manastire pe care o conduce timp de 30 de ani cu multa pricepere. In 367 este ales episcop de Salamina, in insula Cipru, unde se distinge prin sfintenia vietii, prin invatatura si mai ales prin ravna sa ortodoxa. El avea reputatia unui sfant, care facea minuni, inca din timpul vietii. Lupta impotriva ereticilor a fost materializata in: Ancoratul si Panarion (contra lui Apolinarie si a lui Origen). Socotea pe Origen ca tata a tuturor ereziilor. Total contrar origenismului, scepticismul acestuia il face sa il condamne pana si pe Sf. Ioan Gura de Aur. Manevrat de episcopul Teofil al Alexandriei, el pleaca, in 402, la Constantinopol, ca sa-l mustre pe Sf. Ioan Gura de Aur. Afland adevarul asa cum era, el face cale intoarsa.

Moare pe drum, in 14 mai 403, la 88 de ani.

Opera.

Operele polemice sunt scrierile principale ale Sf. Epifaniu:

- Ancoratul - scris la cererea crestinilor din Pamfilia, trateaza despre Sf. Treime si despre Sf. Duh, combatand ereziile ariana si macedoniana. Este fundamentata pe Sf. Scriptura si Sf. Traditie.

- Panarion - (cutia cu doctorii) - opera sa principala, indreptata contra a 80 de erezii.

Arheologia biblica:

- Despre masuri si greutati - trateaza despre canonul cartilor V.T., despre masuri si greutati si despre interpretarea cartilor biblice.

- O explicatie alegorica a celor 12 pietre care impodobeau pieptul marelui preot.

Corespondenta:

- Scrisoare adresata lui Ioan al Ierusalimului

- Scrisoare adresata lui Ieronim.

Doctrina

Sf. Traditie - ii da o mare importanta, zicand ca "nu toate pot fi luate din Sf. Scriptura. Sf. Apostoli au lasat unele lucruri in Sf. Scriptura, altele le-au lasat in Traditie".

Sf. Treime - Tatal este nenascut, necreat, de neinteles, pe cand Fiul este nascut, dar necreat si neinteles, iar Sf. Duh e vesnic, nu nascut, nu creat, nu frate, nu unchi, nu stramos, nu nepot, ci Duh Sfant de aceeasi fiinta cu Tatal si cu Fiul. Sf. Epifaniu afirma ca Tatal, Fiul si Sf. Duh sunt de o fiinta, sunt trei Ipostase, o singura fiinta, o singura Dumnezeire.

Hristologie - intruparea nu este adevarata, daca ea n-a avut tinuta necesara a umanitatii. Cand se zice ca Hristos a mancat si a baut, cu aceasta se arata ca El a avut trup adevarat. Venind, Logosul a luat si trup si suflet si toate cate sunt in om. Sf. Fecioara e Nascatoare de Dumnezeu si are o feciorie perpetua.

Adorarii prin sfinte icoane - a luat pozitie contra ei.

El este initiatorul luptelor origeniste.

Carti Ortodoxe

Cuprins