FILOSTORGIU

FILOSTORGIU

Viata.

Filostorgiu s-a nascut la 368, in Borissos - Cappadocia, din parinti eunomieni, a venit la varsta de 20 ani la Constantinopol, unde s-a stabilit pentru cea mai mare parte a vietii.

A facut numeroase calatorii, printre care si un pelerinaj in Palestina. Acesta este un istoric arian-eunomian.

Opera.

"Istoria bisericeasca" - in 12 carti, pastrata numai in fragmente. Initialele celor 12 carti formau numele sau. Istoria aceasta incepe cu Arie si sfarseste cu unul din marii sefi eretici - Aetiu, adica merge aproximativ de la 315 pana la 425.

Ideea centrala a lucrarii lui Filostorgiu este ca Dumnezeu a trimis doi noi prooroci omenirii in persoana lui Aetiu si a ucenicului acestuia, Eunomiu, pentru a salva adevarata Ortodoxie de dezastrul initiat de Atanasie. Dar acesti prooroci au fost persecutati, iar cerul, pentru aceasta, se razbuna ducand Biserica la mizerie si imperiul la ruina.

Sunt folosite elemente ale istoriei profane. Biserica eunomiana e tratata in opozitie cu paganismul si in luptele ei cu falsa Ortodoxie.

Istoria lui Filostorgiu sta in contrazicere cu aproape toti ceilalti istorici. El exalta pe toti arienii si arianizantii si acopera de insulte pe ortodocsi. Istoria lui nu e o istorie propriu-zisa, ci mai de graba o preamarire a ereticilor si o serie de acuzatii si insulte pe fata la adresa ortodocsilor.

A mai publicat si:

- Apologie a crestinismului contra lui Porfiriu

- Lauda in cinstea lui Eunomiu.

Carti Ortodoxe

Cuprins