NOVATIAN

Novatian

Viata.

Nu se cunosc bine inceputurile lui Novatian. A fost socotit catva timp ca indracit, imbolnavindu-se greu, a cerut Botezul, dar n-a primit Mirungerea, care se dadea de episcop. Desi nebotezat complet - Mirungerea singura aducea darurile Sf. Duh - totusi Novatian a reusit sa fie hirotonit preot cu toata opunerea clerului si a multor laici. Novatian era foarte invatat si si-a creat o deosebita autoritate printre clericii din Roma. In timpul vacantei de episcop la Roma, el gireaza scaunul, calitate in care scrie Sf. Ciprian doua scrisori referitoare la problema lapsilor. El se credea aproape episcop, cand alegerea il desemna pe Corneliu. De aici, dusmania de moarte dintre el si Corneliu. Reuseste, prin mijloace neoneste, sa fie hirotonit episcop de trei episcopi de tara si sa se constituie in antipapa fata de Corneliu, asa cum Ipolit fusese antipapa fata de Calist. Novatian isi creeaza o secta care-si dadea numele de "puri" si care a durat multa vreme. Novatienii nu-i primeau in comunitatea lor pe cei care facusera pacate de moarte si socoteau Botezul Bisericii oficiale ca nevalabil.

Se pare ca Novatian a murit martir sub imparatul Valerian, dar lucrul nu e sigur.

Opera

Una intinsa, dupa relatarile lui Ieronim, enumerand:

- Despre Paste, Despre Sabat, Despre circumcidere, Despre marele Preot, Despre rugaciune, Despre mancarurile iudaice, Despre persecutie, Despre Atal si multe altele, si adauga si Despre Treime.

Am pomenit mai sus despre doua scrisori catre Sf. Ciprian. Din toate aceste scrieri s-au pastrat cele doua scrisori:

- Despre mancarurile iudaice - o pastorala catre comunitatea novatiana, in care se arata ca cei crestini nu sunt obligati sa respecte prescriptiile alimentare iudaice. Deosebirea alimentelor are un sens alegoric.

- Despre Treime - scriere de mare valoare dogmatica in proza ritmica, aparuta pe la 250. Trateaza despre Dumnezeu si creatie, despre Iisus.Hristos, Care e Dumnezeu adevarat si Om adevarat, despre deosebirea Sa de Tatal, despre Sf. Duh si lucrarea Lui in Vechiul si Noul Testament. Tatal si Fiul sunt acelasi Dumnezeu. "De Trinitate" este primul tratat scris in latineste la Roma, asupra unui subiect teologic.

La acestea se adauga doua scrieri puse de obicei sub numele lui Ciprian, dar care se pare ca apartin lui Novatian:

- Despre spectacole - opreste frecventarea spectacolelor pagane, asemenea operei omonime a lui Tertulian.

- Despre folosul castitatii - lauda castitatea feciorelnica si conjugala.

Carti Ortodoxe

Cuprins