FIRMICUS MATERNUS

FIRMICUS MATERNUS

Viata.

Firmicus Maternus, scriitor de origine siciliana, a fost retor si avocat pagan.

In perioada pagana a vietii sale, Firmicus a fost initiat in misterele.

S-a convertit probabil in jurul anului 340.

Opera.

- Matheseos libri octo - scrisa inainte de convertire, este o lucrare de astrologie de un deosebit interes.

- Despre eroarea religiilor pagane - scrisa intre 346 si 350, este indreptata impotriva paganismului. Alcatuita din 29 de capitole, ea este adresat imparatilor Constantiu si Constant, carora le cere insistent sa distruga total paganismul. Este importanta si pentru amanuntele unice pe care le contine in legatura cu religiille de misterii din lumea greco-romana, cu incercarile facute de filosofia pagana de a explica religiile naturiste. De asemenea, el transcrie si formulele simbolurilor pagane care erau in acelasi timp cuvinte sau lozinci de trecere.

- Consultationes Zacchaei et Apollonii - in trei carti. Ii este atribuita, desi, se pare ca aceasta lucrare apartine unui anonim de la inceputul sec. V. Dialogul ce formeaza aceasta opera e dus intre crestinul Zaheu si paganul Apolloniu. Cel dintai urmareste sa instruiasca si sa converteasca pe filosoful pagan la adevarul crestinismului, la taina Sf. Treimi, in fine la morala si eshatologia crestina.

Doctrina.

Cunostintele sale crestine, speculatiile sale nu sunt prea adancite, ele ramanand la temperatura teologiei apologetilor sec. II si III si mai ales la aceea a Sf. Irineu.

In hristologie, Firmicus sustine ca Logosul S-a unit cu trupul omenesc, ca sa libereze pe om, sa invinga moartea, sa uneasca fragilitatea trupului omenesc cu nemurirea dumnezeiasca.

Carti Ortodoxe

Cuprins