ATENAGORA ATENIANUL

Atenagora Atenianul

Viata.

Atenagora, numit in fruntea manuscrisului apologiei sale "atenian, filosof crestin", a fost pagan, dar s-a convertit la crestinism in urma citirii Sf. Scripturi. Eusebiu si Ieronim nu mentioneaza pe Atenagora, fiind pomenit doar de Metodiu de Olimp si de Filip Sidetul. El pare sa fi frecventat scoala catehetica alexandrina Nu se cunosc datele exacte care incadreaza viata lui. Stim ca e contemporan cu Marcu Aureliu, caruia ii adreseaza o apologie pentru crestini.

Opera.

- Solie pentru crestini - in care autorul combate pe larg cele trei acuzatii principale aduse de pagani crestinilor: 1) ateismul, 2) imoralitatea, 3) antropofagia. Crestinii nu sunt atei, pentru ca ei adora un Dumnezeu unic in trei: Tatal, Fiul si Sf. Duh. Demonstreaza rational ca nu pot exista mai multi zei. Dumnezeul crestin nu cere sacrificii sangeroase, ci sacrificiu spiritual. Crestinii nu sunt imorali, pentru ca ei se tem de pedeapsa lui Dumnezeu, de aceea ei nici macar nu se gandesc la rau. Ei pastreaza curatia casatoriei si considera casatoria a doua drept un adulter decent. Crestinii nu sunt antropofagi, pentru ca ei pretuiesc mult viata aproapelui, nu participa la spectacolele din circuri si nu arunca copiii. Atenagora atinge in aceasta lucrare si alte probleme, ca: unitatea lui Dumnezeu in Treime, teoria Logosului si a crearii lumii prin Acesta, cultul ingerilor, inspiratia Sf. Scripturi, invierea mortilor.

- Despre invierea mortilor - una din cele mai importante lucrari patristice asupra subiectului, Atenagora demonstreaza, fara ajutorul Sf. Scripturi, pe cale strict filosofica si stiintifica, posibilitatea si necesitatea invierii mortilor.

Doctrina.

Crestinii adora pe Tatal, pe Fiul si pe Sf. Duh. Fiul este din veci in Dumnezeu ca Ratiune (Logos) si Minte (Nous), El a iesit din Dumnezeu pentru a crea lumea, fara ca prin aceasta sa fie El insusi o creatura. Fiul e in Tatal si Tatal e in Fiul prin unirea si puterea Duhului Sfant.

Cartile Sf. Scripturi sunt insuflate.

Caracterizare.

Atenagora e un mare scriilor si apologet. Apologia si tratatul sau "Despre invierea mortilor" sunt unele din productiile cele mai frumoase ale vechii literaturi crestine. El arata chiar simpatie filosofilor si filosofiei pagane, in efortul lui de a alia religia si filosofia.

Valoarea crestinismului sta nu numai in dogma si teologia lui, ci mai ales in viata exemplara a crestinilor.

Carti Ortodoxe

Cuprins