ISIDOR PELUSIOTUL

Isidor Pelusiotul

Viata.

Isidor Pelusiotul s-a nascut la 360 in Alexandria Egiptului. Neputand vietui in lume, dupa adevarata "filosofie", adica invatatura crestina, Isidor s-a refugiat inca din tinerete in pustiu. A slujit lui Dumnezeu ca preot si staret intr-o manastire de langa orasul Pelusa - de aici si numele sau.

Prin viata sa aleasa si asceza severa, el isi va atrage admiratia generala, fiind privit ca model de viata preoteasca si ascetica. El ii mangaia, ii indemna si ii mustra pe toti. A fost cinstit ca sfant inca din timpul vietii. Admirator al Sf. Ioan Gura de Aur si prieten cu Sf. Chiril al Alexandriei.

A murit intre 435 si 440.

Biserica noastra il praznuieste la 4 februarie.

Opera.

Scrisori - o colectie de 2012 epistole - (intre 393 - 433) - una din cele mai mari trimise de antichitate. Fotie il asaza pe Isidor printre marii scriitori crestini epistolari, alaturi de Sf. Vasile cel Mare si de Sf. Grigorie de Nazianz, studiind, ca si acestia, pe marii clasici.

Scrisorile lui Isidor se impun prin bogatie si varietate.

Scrisorile ascetico-morale - asceza este "Imparatia lui Dumnezeu", insa nu e indeajuns. Ea trebuie sa fie insotita de respectarea tuturor poruncilor si de practicarea virtutilor. Descrie preotia astfel: "Preotia este ceva dumnezeiesc si cel mai sublim dintre toate lucrurile cate exista... prin mijlocirea ei obtinem noi renasterea si participam la dumnezeiestile Taine, haruri fara de care noi - potrivit cuvintelor neinselatoare ale Adevarului - nu putem ajunge la bunurile ceresti... De aceea noi pretuim mult Preotia si ii deplangem pe aceia care o exercita in chip nedemn, fara a pune greselile lor pe seama Preotiei, care se cuvine sa fie si mai mult sprijinita".

Scrisorile dogmatice - impotriva ereziilor (arianism, macedonianism, nestorianism).

Scrisorile exegetice - sunt cele mai numeroase. Pentru el cartile biblice sunt "scari pe care se urca la Dumnezeu", cuprinsul lor fiind "aur curat, curatit in dumnezeiescul Duh al Adevarului". El critica exegeza arbitrara.

Carti Ortodoxe

Cuprins