ARHIMANDRITUL ANDRONIC POPOVICI


ARHIMANDRITUL ANDRONIC POPOVICI - Manastirea Noul Neamt

(1820-1893)

Era fiul preotului Ioan Popovici din comuna Lungani-Iasi. Fiind chemat de Hristos, a intrat in obstea Manastirii Neamt, dupa cum singur marturiseste, la varsta de numai 11 ani (1831). Timp de 5 ani de zile, tanarul Andrei a invatat carte in manastire, deprinzand bine tipicul, muzica psaltica, legatoria de carti, trecand prin toate ascultarile manastiresti.

In anul 1836 este tuns in monahism. Dupa inca 15 ani de ascultare este hirotonit preot si numit eclesiarh al bisericii si duhovnic al obstii, caci ieromonahul Andronic era foarte bland, tacut, ravnitor la biserica, ascultator in toate si iubitor de osteneala. Pentru aceea era cinstit de sobor ca un calugar smerit, cuvios si duhovnic iscusit.

In arhiva Manastirii Neamt, pe anul 1855, scrie urmatoarele despre acest duhovnic:

"Andronic duhovnic, de 36 ani; de 25 de ani in manastire; de 17 ani calugarit in Neamt, eclesiarh al manastirii, la legatorie si a mai fost la arhondaricul maicilor; la mitocul Ocea 10 ani, la vacarie, la talpalarie, la prescurarie, la chelaria de vin, bucatar, ucenic la batranii Serafim, Nichifor si Narcis; la Secu, 13 ani si 6 luni, cantaret, eclesiarh si tipicar".

Acest mare duhovnic avea scoala ascultarii si a smereniei, care formeaza temelia vietii duhovnicesti. Facea tot ce i se poruncea si niciodata nu cartea, ci cu bucurie isi taia voia sa. De mai multe ori a fost trimis cu unchiul sau, monahul Lavrentie, sa transporte carti tiparite in manastire, peste munti, la fratii romani transilvaneni, ca si in Moldova la biserici si schituri.

In anul 1861 este numit egumen la Schitul Sihastria, apoi la Manastirea Secu. Aici a facut cateva innoiri si a format mai multi ucenici. A scris inca si Istoria Manastirilor Neamtul si Secul in doua tomuri, la sfarsitul careia face aceasta insemnare: "Parintilor sfinti si frati, cu smerita metanie ... rog dragostea voastra, primiti si mica aceasta adunare de flori a rodului mintii si inimii mele ... Cel mai nevrednic si mai pacatos Andronic ieroschimonah si duhovnic din sfintele monastiri Neamtul si Secul ...".

Dupa doi ani (1863), ieroschimonahul Andronic impreuna cu ieroschimonahul Teofan Cristea se duc la metocul lavrei din Tighina, numit Chitcani, unde intemeiaza o vestita manastire, anume "Noul Neamt". Aceasta fiica a Manastirii Neamt a devenit in putina vreme asa de mare si organizata, incat ajungea din urma pe mama ei. In aceasta manastire a fost staret cativa ani si arhimandritul Andronic, fondatorul ei, fiind foarte iubit si cautat de calugari si de credinciosi.

Dupa 62 de ani de slujire pana la jertfa a Bisericii lui Hristos, lasand in urma sute de fii duhovnicesti si cateva manastiri si schituri innoite de el, marele duhovnic si arhimandrit Andronic Popovici a adormit cu pace in anul 1893 si a fost inmormantat la Manastirea Noul Neamt, fondata de el.

Carti Ortodoxe

Cuprins