CUVIOSUL VARSANUFIE SIHASTRUL


CUVIOSUL VARSANUFIE SIHASTRUL - Egumen al Schitului Sihastria

(secolele XVII-XVIII)

Acest cuvios egumen a povatuit obstea Schitului Sihastria-Neamt spre sfarsitul secolului XVII si inceputul secolului XVIII. Avea o viata cu totul aleasa si era cinstit, atat de parintii din schit, cat si de sihastrii din imprejurimi. Tuturor le era egumen si parinte duhovnicesc.

Egumenul Varsanufie a primit in schit pe fericita Teodora, pe care apoi a ineredintat-o ieroschimonahului Pavel, ca s-o aseze la pustie in padurile Sihlei. Tot el odihnea in obstea sa pe sihastrii din padure, carora le dadea Trupul si Sangele Domnului, precum si cele de nevoie. Alteori ii cerceta la colibele lor si trimitea frati din schit sa ingrijeasca pe cei bolnavi si sa le duca de mancare.

La inceputul secolului XVIII, uitandu-se cu totul numele Cuvioasei Teodora de la Sihla, egumenul Varsanufie a fost singurul ales de Dumnezeu ca sa descopere pestera ei. Vazand pasarile cerului ducand faramituri de paine de la trapeza catre Sihla, a trimis doi frati sa mearga dupa pasari, pana au aflat pe placuta lui Dumnezeu, Cuvioasa Teodora. Apoi, indata a randuit un duhovnic ca s-o impartaseasca si s-o ingroape la Sihla, in pestera. Sub povatuirea acestui fericit egumen, Schitul Sihastria a trait cea mai aleasa epoca de inflorire duhovniceasca din istoria sa, fiind numarat alaturi de marile sihastrii din Moldova, ca: Pocrovul, Vorona, Agapia Veche, Raraul, Sihastria Ceahlaului si altele. La inceputul secolului XVIII, Schitul Sihastria numara peste 20 de sihastri. Toti duceau desavarsita viata de obste, in post, tacere, ascultare si neincetata rugaciune.

Deci, bineplacand lui Dumnezeu si crescand multi ucenici, Cuviosul Varsanufie s-a savarsit cu pace si a fost ingropat langa biserica.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins