CUVIOSUL GHERONTIE IEROSCHIMONAHUL

CUVIOSUL GHERONTIE IEROSCHIMONAHUL

Egumen al Manastirii Humor

(secolul al XV-lea)

Manastirea Humor, zidita la inceputul domniei lui Alexandru cel Bun, a fost secole de-a randul, alaturi de celelalte manastiri romanesti, o aleasa vatra de traire duhovniceasca in Moldova de Nord.

In timpul domniei lui Stefan cel Mare, Manastirea Humor ajunsese renumita mai ales sub egumenul Gherontie. Acest cuvios parinte se numara printre sfetnicii de taina ai marelui domn. In tineretile sale a fost ucenic al Cuviosului Daniil Sihastrul, pe cand acesta se nevoia in Schitul Laura - Radauti. Apoi, invrednicindu-se de darul preotiei si nevoindu-se mai multi ani in Manastirea Humor, a ajuns egumen al acestui sfant lacas, inainte de anul 1470.

Egumenul Gherontie, devenind duhovnic vestit in partea locului, atragea la manastirea sa nu putini credinciosi, preoti si calugari, pe care ii intarea in dreapta credinta si ii povatuia pe calea mantuirii. Unii din fiii sai duhovnicesti au ajuns mai tarziu preoti buni, sihastri si calugari iscusiti.

Sub egumenia acestui cuvios parinte, Manastirea Humor a trait o epoca de aleasa inflorire spirituala. Obstea sa numara peste 40 de monahi, dintre care unii erau buni nevoitori, duhovnici, dascali si caligrafi. In scoala acestei manastiri se pregateau, de asemenea, tineri pentru preoti si cantareti la sate.

Domnul Moldovei, vazand viata egumenului Gherontie, adeseori il cerceta si ii cerea sfatul. Apoi, vazand biserica lipsita de unele lucruri, a inzestrat acest lacas inchinat Adormirii Maicii Domnului cu multe danii si obiecte de cult. Cel mai mare dar facut de Stefan cel Mare Manastirii Humor a fost vestitul Tetraevanghel scris, la porunca sa, de ieromonahul Nicodim din Manastirea Putna, la 17 iunie 1473, pe care domnul l-a dat in mainile Cuviosului Gherontie. Pe coperta acestei carti, caligraful a pictat pe Stefan Voievod in genunchi, oferind Maicii Domnului dania sa. Acest Tetraevanghel a fost pastrat de egumenul Gherontie si de urmasii sai cu mare sfintenie pana in zilele noastre, ca un odor din cele mai de pret pe care l-au creat si adapostit evlaviosii calugari din manastirile romanesti.

Spre sfarsitul secolului al XV-lea, Cuviosul Gherontie, egumenul Manastirii Humor, si-a savarsit calatoria acestei vieti, dandu-si sufletul cu pace in bratele Mantuitorului nostru Iisus Hristos.

 

Carti Ortodoxe

Cuprins