PUSTNICUL GHERASIM GREERUS


PUSTNICUL GHERASIM GREERUS - Muntii Casin-Bacau

(+ 1925)

Cuviosul Gherasim Schimonahul a fost unul din marii sihastri ai monahismului nostru din acest secol. De loc era din judetul Botosani.

Mai intai s-a nevoit in Schitul Cozancea-Botosani, unde s-a calugarit si a facut multa osteneala duhovniceasca. Apoi, arzand cu duhul pentru fericita liniste, in anul 1899, a plecat impreuna cu staretul sau, ieromonahul Silvestru, de la Cozancea la Schitul Tarnita-Vrancea. Ieromonahul Silvestru a ramas staret in noul schit, iar schimonahul Gherasim si-a ales viata pustniceasca, retragandu-se in padurile seculare din Magura Odobestilor. Acolo se nevoia singur pentru dragostea lui Hristos si nu primea pe nimeni la bordeiul sau. Toata saptamana se ruga pe munte, iar cu mainile sale lucra linguri, cosuri si coveti. Apoi le cobora in Schitul Tarnita si primea in schimb alimente - pesmeti, cartofi si sare.

De la un timp, numele lui s-a facut vestit si au inceput sa-l caute credinciosii la bordei, pentru sfat si rugaciune. Atunci pustnicul Gherasim a parasit Magura Odobestilor si s-a mutat in Muntii Casin, din judetul Bacau. Aici isi continua aceeasi aspra nevointa de rugaciune si isihie, ajungand vestit in toate satele. Vazand ca multi il suparau la bordei, s-a mutat in Muntii Casinului, din jurul Manastirii Bogdana-Targu Ocna.

Pentru viata sa aleasa, Cuviosul Gherasim s-a invrednicit de la Dumnezeu de darul facerii de minuni si al inaintevederii. Odata trecea printr-un sat de munte si, vazand in curtea unui om un bou bolnav, indata a facut cruce asupra lui si s-a vindecat. Altadata s-a aprins padurea si toti credeau ca va arde bordeiul sihastrului. Dar cuviosul, ridicandu-si mainile la rugaciune, indata s-a stins padurea.

Intr-o Duminica a coborat batranul in Manastirea Bogdana si, vazand doi frati, a zis celui dintai:

- Frate Nicolae, fratia ta n-ai sa ramai in manastire!

Iar celuilalt frate i-a zis:

- Frate Costache, ai sa ramai in manastire si ai sa te faci calugar si preot! Aceasta prezicere a batranului s-a implinit intocmai.

Asa s-a nevoit Cuviosul Gherasim pana in anul 1925. Apoi, chemand un duhovnic din Manastirea Bogdana, a primit Preacuratele Taine si, rugandu-se, si-a dat sufletul in mainile Domnului. Parintii l-au ingropat in padure, alaturi de bordei, iar crucea lui se mai vede si astazi.

Carti Ortodoxe

Cuprins