CUVIOSUL RAFAIL CALIGRAFUL


CUVIOSUL RAFAIL CALIGRAFUL - Manastirea Horezu

(secolul al XVIII-lea)

Monahul Rafail Caligraful este numarat printre cei mai vestiti scriitori de opere patristice din Tara Romaneasca, al secolului XVIII. Era fiul preotului Dumitru din satul Stancesti-Prahova, numit din botez Radu. Deprinzand din copilarie frica de Dumnezeu si lucrarea faptelor bune si ramanand orfan de parinti, a fost calauzit de Hristos in obstea Manastirii Horezu, la varsta de numai 10 ani. Si era iubit de egumen si de toti parintii pentru curatia si sfintenia vietii sale. Caci era strain, ascultator si cel mai mic din fratii manastirii.

Egumenul Dionisie l-a incredintat celor mai buni dascali din obste, de la care a invatat, in putina vreme, limbile greaca si slavona precum si frumoasa scriere. La varsta de 14 ani, tanarul ostas al lui Hristos copia deja cu multa indemanare carti de invatatura duhovniceasca, pe paginile carora adauga de obicei aceasta insemnare: "S-au scris de mult pacatosul robul lui Dumnezeu Radul Copilul, sin(fiul) raposatului robul lui Dumnezeu popa Dumitru ot (de la) Stancesti sud Proa(h)uva, in Sfanta Manastire Hurezi...".

In anul 1754, la 2 aprilie, in sambata Pastilor, precum singur scrie, Radu "copilul" s-a calugarit cu numele de "Rafail monahul", ramanand toata viata simplu calugar in obstea Manastirii Horezu, avand o singura ascultare: cantarea la strana si copierea de scrieri ale Sfintilor Parinti. Timp de peste 30 de ani, Cuviosul monah Rafail a copiat zeci de carti patristice si de slujba pentru manastiri si biserici. Dintre acestea se mai pastreaza astazi 15 manuscrise.

Acest monah iubitor de multa osteneala a trait un an de zile si in obstea Cuviosului Paisie, la Manastirea Dragomirna, dupa cum singur scrie. Apoi, revenind la metanie si continuandu-si sfanta ascultare inca 20 de ani, s-a mutat la cerestile lacasuri spre sfarsitul secolului XVIII, adaugandu-se in ceata cuviosilor parinti.

Carti Ortodoxe

Cuprins