SFANTUL VISARION MARTURISITORUL


SFANTUL VISARION MARTURISITORUL

(1714 - circa. 1745)

Acest mare aparator al credintei ortodoxe in Banat si Transilvania, care a luptat impotriva unirii cu forta a credinciosilor ortodocsi cu Roma, era de origine sarb, nascut in Bosnia, in anul 1714. Fiind foarte evlavios si ravni tor pentru viata pustniceasca, in anul 1738 este tuns in monahism la Manastirea Sfantul Sava din Tara Sfanta. Dupa ce revine in Serbia, se nevoieste cativa ani intr-o pestera ca sihastru, unde, pentru sfintenia vietii sale, dobandeste darul facerii de minuni.

Auzind patriarhul ortodox Arsenie de la Carlowitz de viata si nevointa lui si fiind atunci mare tulburare in Banat si Transilvania, prin trecerea fortata la uniatie a romanilor ortodocsi, a chemat la sine pe Cuviosul Visarion, l-a hirotonit preot si l-a trimis sa apere dreapta credinta in nord-vestul Carpatilor. In ianuarie, 1744, ravnitorul Visarion pleaca spre Banat si este primit de popor ca un adevarat sfant. Sute si mii de credinciosi ii ies inainte, il asculta si revin in sanul Bisericii Ortodoxe. Peste tot indeamna poporul ortodox sa nu paraseasca legea "strabuna" si sa ramana statornic in staulul Bisericii apostolice.

Din Timisoara merge la Lipova-Arad unde este ascultat de o mare multime de credinciosi. Aici asaza o cruce de lemn in mijlocul satului, unde se fac adevarate pelerinaje de catre ortodocsi, reusind sa-i uneasca aproape pe toti sub bratele crucii lui Hristos. Apoi si-a continuat misiunea ortodoxa de catehizare a credinciosilor care veneau cu miile sa-l asculte si in alte localitati, ca: Deva, Orastie si Salistea Sibiului.

La 26 aprilie, 1744, in drum spre Sibiu, este arestat de armata austriaca si dus sub paza la Viena unde este judecat si aruncat in cumplita temnita de la Kufstein, din porunca imparatesei Maria Tereza. Aici a suferit grele torturi pentru marturisirea dreptei credinte. Dupa aproape un an de chinuri si de legaturi in lanturi, isi da sfantul sau suflet in mainile Mantuitorului nostru Iisus Hristos, fiind numarat in ceata cuviosilor parinti si aparatori ai Ortodoxiei, alaturi de ceilalti sfinti martiri si marturisitori din Transilvania. Cuviosul Visarion a fost un mare luptator si apostol al unitatii ortodoxe, impotriva dezbinarii uniate din tara noastra, intorcand zeci de sate ortodoxe la Biserica mama. Pentru aceasta, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a canonizat in februarie 1950, declarandu-l "sfant marturisitor", si se face pomenirea lui in ziua de 21 octombrie.

Sfinte Preacuvioase Parinte Visarion, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi!

 

Carti Ortodoxe

Cuprins