SCHIMONAHIA TAVEFTA URSACHE


SCHIMONAHIA TAVEFTA URSACHE - Manastirea Agapia

(1883)

Aceasta schimonahie vrednica de pomenit a fost cea mai aleasa stareta a Manastirii Agapia din secolul XIX.

Nascuta in orasul Vaslui din parinti credinciosi, a fost adusa de mica la manastire de rudele ei si crescuta cu grija, in frica de Dumnezeu. Apoi, deprinzand smerenia si ascultarea de la maicile ei duhovnicesti, a fost tunsa in schima monahala si s-a facut mireasa lui Hristos.

La 20 ianuarie, 1858, maica Tavefta Ursache este aleasa stareta de intregul sobor al Manastirii Agapia, pe care o conduce cu multa chibzuinta si pricepere timp de 26 de ani, ca o adevarata mama duhovniceasca. Purta o deosebita grija pentru indeplinirea datoriilor calugaresti si impodobirea slujbelor bisericesti, pentru mentinerea vietii morale in manastire, prin spovedanie si impartasanie deasa, prin ascultare fara cartire si participare regulata a intregii obsti la sfintele slujbe. Toate acestea au facut sa se intareasca legatura dragostei in manastire si sa sporeasca numarul slujitoarelor lui Hristos pana la 500 de suflete.

Aceeasi grija deosebita a avut schimonahia Tavefta si pentru reinnoirea cea din afara a Manastirii Agapia. Intre anii 1858-1862 a restaurat in intregime biserica mare si a adus pe cel mai bun pictor al vremii, Nicolae Grigorescu, care a impodobit-o frumos, precum se vede pana astazi. A refacut, de asemenea, chiliile din incinta si biserica Manastirii Agapia Veche. A organizat ateliere de covoare si broderii, iar pentru surorile tinere, a deschis scoala de patru clase, unde invatau citirea, scrisul, religia, istoria, tipicul si muzica psaltica.

In anul 1873, stareta Tavefta a imbracat in argint icoanele din catapeteasma, precum si icoana Maicii Domnului facatoare de minuni. Iar din averea parintilor ei a donat bisericii mai multe odoare de pret, cruci, icoane si vesminte. Pentru blandetea si intelepciunea ei, mitropolitul Moldovei a facut-o stavrofora si arhimandrita.

Aceasta a fost viata plina de daruire si roade duhovnicesti a staretei Tavefta Ursache. Implinind varsta profetita de psalmistul David, schimonahia Tavefta s-a stramutat la vesnicele lacasuri la 26 ianuarie, 1883, plansa si regretata de obstea celor doua Agapii.

Carti Ortodoxe

Cuprins