IEROSCHIMONAHUL ILIE VULPE


IEROSCHIMONAHUL ILIE VULPE - Mare duhovnic al parintilor atoniti

(1851-1928)

Acest cuvios parinte era de loc din judetul Orhei. Parintii sai, Ilie si Melania, i-au dat o crestere cu totul aleasa. In anul 1879 s-a dus la Sfantul Munte si s-a calugarit la Schitul romanesc Lacu. Vazand parintii ravna si intelepciunea lui, in anul 1881 l-au invrednicit de darul preotiei si savarsea cele sfinte cu mare credinta si frica de Dumnezeu. In anul 1894, a cumparat chilia Sfantul Ioan Botezatorul, la locul numit Colciu, pe mosia Manastirii Vatopedu.

Deci, reinnoind chilia, a adunat in jurul sau cinci ucenici alesi, anume: Eftimie, Andrei, Paisie, Gherasim si Ioan Gutu ieromonahul, formand impreuna o vestita familie duhovniceasca. Iar nevointa parintelui Ilie ieroschi- monahul era tacerea si neincetata rugaciune, fiind un vestit lucrator al rugaciunii inimii. Apoi savarsea cu multa evlavie pravila bisericii si Sfanta Liturghie, iar cand slujea, se multumea numai cu Sfanta impartasanie si cu prescura, neprimind mancare decat sambata si Duminica. Cand nu savarsea cele sfinte, primea hrana o data pe zi, afara de miercuri si vineri cand nu manca nimic. Apoi dormea foarte putin si citea zilnic Sfanta Scriptura si cuvintele Sfintilor Parinti.

Pentru smerenia si nevointa lui, s-au odihnit din belsug in inima acestui parinte darul Duhului Sfant si dumnezeiasca dragoste. Cu adevarat, ieroschimonahul Ilie Vulpe era parintele dragostei si al blandetii, vestit in tot Muntele Athos. Caci era foarte primitor, milostiv, fara rautate, ca un copil, si intelept la cuvant.

Timp de peste 30 de ani, parintele Ilie a fost unul din cei mai iscusiti duhovnici ai Muntelui Athos, formand si povatuind pe calea mantuirii sute de fii duhovnicesti, romani, greci, rusi, bulgari si sarbi. Toti il cautau si se foloseau de cuvintele lui. Iar daca vedea pe vreunul rusinandu-se, indata il imbarbata, zicand:

- Indrazneste, fiule, ca si eu sunt pacatos! Astfel castiga multe suflete pe calea mantuirii.

Adeseori sfatuia pe ucenici, zicand:

- Fiilor, sa nu uitam ca suntem in Sfantul Munte, unde ne-a chemat Maica Domnului sa lucram fapta buna. Sa ne rugam neincetat lui Dumnezeu pentru mantuirea lumii si a intregului neam crestinesc.

Alteori iarasi le zicea:

- Parintilor, sa nu uitam cuvantul din Pateric pe care l-a zis Ava Iosif catre Ava Lot: "Nu te poti face calugar, de nu te vei face ca focul!" Deci sa arda inima noastra pentru dragostea lui Hristos.

Odata a venit la el un calugar pentru spovedanie si i-a zis:

- Parinte, da-mi binecuvantare sa ma fac nebun pentru Hristos! Iar batranul i-a raspuns, zambind:

- Nu-ti ajunge cat esti de nebun? Vrei sa te mai faci?

Deci, rusinandu-se calugarul, i-a pus metanie pana la pamant si i-a zis:

- Iarta-ma, cinstite parinte, ca am gresit! Iar el, sarutandu-l, l-a liberat cu pace.

Asa s-a nevoit Cuviosul ieroschimonah Ilie Vulpe 50 de ani in Sfantul Munte, slavind pe Dumnezeu ziua si noaptea si crescand multi fii duhovnicesti. Apoi, vazandu-si sfarsitul apropiat, i-a binecuvantat pe toti si a adormit cu pace la 8 decembrie, 1928, fiind plans si petrecut la mormant de numerosi calugari atoniti.

Carti Ortodoxe

Cuprins